CDR.cz - Vybráno z IT

Nové Raspberry Pi je tu! Minipočítač vypadá jako RAM modul, nízká cena zůstala

nepřehlédněte
Malý může být ještě menší. Raspberry Pi přichází na trh v nové podobě jako produkty Compute module a IO board. Těšit se tak můžeme na spoustu nových projektů a hardwaru od dalších výrobců, kteří použijí Raspberry Pi jako základ pro svá řešení.

Počítač, ukrytý v podobě malé destičky, je na trhu něco přes dva roky. Za tu dobu se prodalo více než 2 500 000 kusů a komunita odvedla obrovský kus práce. Nyní se tvůrci rozhodli, že na trh konečně uvedou nový model. Bude mít podobu DDR2 SODIMM paměti a na jeho těle budou ukryté veškeré důležité výpočetní čipy půsovního Raspberry. Současně také dorazí na trh IO nodul s potřebnými konektory, do nějž se výpočetní část snadno připojí.

Psali jsme o minipočítačích:

Jak jsme mohli postupem času zjistit, výkon 700 MHz procesoru Broadcom BCM2835 (použitého v Raspberry), původně určeného pro set-top boxy a multimediální zařízení, je pro spoustu nečekaných situací dostačující. Díky optimalizaci a šikovným programátorům si dnes můžeme na minipočítači zahrát třeba Quake 3 ve Full HD, přehrávat Full HD filmy, nebo zařízení použít jako server.

Stačí očesat konektory, použít piny ve stylu RAM modulu a nový produkt je na světě

Nejnovější produkty v portfoliu cílí na nejrůznější výrobce a společnosti, které jako základ svých zařízení chtějí použít Raspberry Pi. Podle tvůrců by tím mohli vzniknout další zajímavé projekty, které podpoří vývoj platformy a rozšíří zájem o programování u mladší generace. Navíc budou kompatibilní s původním Raspberry, což zaručuje rozsáhlou komunitu.

Compute module - výpočetní modul vypadá jako RAM

Prvním z představených kousků je tzv. Compute module, jehož podoba je poměrně nevšední. Raspberry Pi Foundation se rozhodla, že veškeré důležité čipy ukryje na destičku o rozměrech paměťového modulu. Hardware zůstal stejný a můžeme se tak těšit na 700MHz procesor BCM2835, 512 MB RAM a 4GB eMMC Flash úložiště. Pravda, 4GB úložiště původní verze minipočítače nemá, ale zde se má jednat o jakousi náhradu za chybějící SD slot.

Modul má rozměry 67,6 x 30 mm a perfektně tak zapadne do zmíněného DDR2 SODIMM konektoru. To ale samozřejmě neznamená, že bude sloužit jako modul do laptopu. Jen sází na stejné rozhraní, čímž tvůrci nepochybně ušetřili čas i peníze oproti vymýšlení vlastních řešení (a také tím usnadnili život kutilům). Vestavěný procesor je napřímo propojený pouze s pamětí, zbytek komunikace probíhá přes osazené piny. Počítáno je s tím, že brzy vznikne řada projektů a návrhů vlastních desek s potřebnými rozhraními.

Pokud se chcete modulům podívat pod kůži, připravil výrobce také detailní schémata:

Cena za 1 kus při objednání 100 kusů je 30 dolarů (cílovou skupinou jsou zkrátka další výrobci). Dočkají se však i běžní uživatelé, jen cena bude při objednávání po kusech o pár dolarů vyšší. Prodej je plánován na červen tohoto roku.

Compute Module IO board - vložte výpočetní modul a získáte takové větší Raspberry

Jak sám název napovídá, druhý produkt je úzce spjat s výpočetním modulem. Jedná se o jednoduchou destičku, do níž snadno zapojíte výpočetní modul a rozšíříte jej tak o konektory a rozhraní ve stylu běžného Raspberry. IO board poskytuje potřebné napájení, rozhraní jako GPIO, dále také HDMI a USB apod.

Na první pohled je jasné, že nové produkty nadace Raspberry Pi si nekladou za cíl nahradit ty stávající. Naopak se snaží poskytnout zajímavou alternativu pro všechny výrobce a startupy, kteří by na oblíbeném minipočítači chtěli postavit svá zařízení. To však samozřejmě platí i pro kutily, kteří mají díky detailním schématům v ruce další klíč ke spoustě nových projektů.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nové Raspberry Pi je tu! Minipočítač vypadá jako RAM modul, nízká cena zůstala

Pátek, 11 Duben 2014 - 09:36 | Choze TM | Powerpoint asi není příklad optimalizované...
Čtvrtek, 10 Duben 2014 - 08:44 | petr22 | 700 MHz sice je hodne, ale pouziti na Powerpoint...
Středa, 9 Duben 2014 - 17:23 | mixal 11 | Keby to malo aspon architekturu ARMv7 a nie ARMv6
Středa, 9 Duben 2014 - 17:06 | Gath G | Aspoň, že to už vypadá na možnost programovat...
Středa, 9 Duben 2014 - 16:59 | xvasek | Přímo na stránkách projektu je napsané, že toto...
Středa, 9 Duben 2014 - 16:01 | mixal 11 | Skoda, cakal som ze spravia nasledovnika podobne...
Středa, 9 Duben 2014 - 14:58 | Gath G | "Minipočítač"? Snad jednodeskový...

Zobrazit diskusi