CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Nové solární články: Mimořádně velká účinnost na obzoru?

Nic nového pod sluncem. To se už dávno ví, že není problém udělat solární článek s učínností okolo 40%, který využívá více vlnových délek světla, ale cena takové článku byla tak vysoká, že to nebylo použitelné pro praktické využití.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Masová výroba pro solární elektrárny by měla cenu srazit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je snad každému jasné! Ale bude to stačit?

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Pozor, to není tak úplně přesné. Problém je někde jinde. Vysoce účinné solární články jsou drahé, ale to se dá kompenzovat koncentrátorem (ty články jsou přávěže přímo *stavěné* na koncentrované oslunění). Jenže koncentrátor také vyžaduje (dvouosý!) tracker, protože koncentruje světlo z jednoho směru, a z téhož důvodu nefunguje, když je oblačno, kdy naproti tomu normální články nemají problém s difúzním osvětlením. Takže kombinace těchto článků, koncentrátorů a trackerů [*] *může* poskytnout více energie za méně peněz než normální články, ale jen v oblastech s příhodným klimatem. Viděl bych takovéhle instalace jako vhodné spíš pro Španělsko, Itálii nebo Turecko; u nás by to byla po většinu roku spíš nepraktická a výstřední hračka.

[*] Vlastně platí, že zamýšlíte-li použít kteroukoli z těchto tří technologií, zbývající dvě jsou automaticky také nezbytné.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

grafen. Lidstvo nutne potrebuje grafenove PV panely, grafenove ultra kapacitory pro ukladani energie a grafenove skoro supravodice pro minimalizaci ztrat pri prenosu elektriny a pro vysocce uciine motory a alternatory. Proc se vice neinvestuje do vyzkumu toho zazracneho materialu, ktery nas muze zachranit?

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Nie som proti. Zaroven by bolo fajn, ak by sa spravili aj studie o moznom dopade na zdravie - ci uvolnovanie ciastociek grafenu nebude mat obdobne ucinky, ako napr. pri azbeste.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Mno a pak uz bude stacit dat pred tyto bunky cocky a realna ucinnost na stejnou velikost panelu se zvysi treba na 75%, mozna i vic. No jo, jenze ja potrebuju par panelu uz ted...co s tim?

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

A co snížit svou spotřebu? ;) Vím, je to spíše ironie, ale i tímto směrem je dobré se zaobírat. Pompézně nasvícené ulice velkých měst mne poněkud iritují...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Me by mozna taky prislo zbytecny v ulicich svitit, kdybych nevedel, ze pod rouskou tmy se dobre krade. Osvetleni je uz od pradavna prave na zahaneni zlodeju a jim podobnych...

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Noktovizor do každé rodiny. :-)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Snažil jsem se tím slůvkem "pompézně" namířit pozornost spíše na obří světelné reklamy nebo designové kilowattové halogeny na osvětlení architektury, což má důvody prakticky výhradně egoistické, nežli praktické.

Každopádně s fotonovou prevencí proti za-pět-prstů-týpkům vlastně souhlasím. Zde se však už uplatňují LED a čidla pohybu, což díky delším údržbovým intervalům i energeticky úsporným pojetím může šetření energie výrazně pomoci.
http://www.odbornecasopisy.cz/index.php?id_document=50267

Chápu však i jeden z dalších důvodů, proč se pouliční osvětlení provozuje - aby elektrárny po pracovní době nemusely drasticky snižovat výkony, vypínat turbíny a celkově složitě balancovat el. distribuční síť.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Veřejné osvětlení se na celkové spotřebě elektřiny v ČR podílí jen asi 1%. Obávám se, že tu stabilizaci sítě moc nevytrhne.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"pak uz bude stacit dat pred tyto bunky cocky"

Podívejte se na fotografii v článku důkladněji. Ty čočky už tam jsou, tyhle vícevrstvé články mívají zhruba centimetrovou velikost.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.