CDR.cz - Vybráno z IT

Nový projekt Apple: Služba podobná Street View nebo samořídící auto?

Van 2 0
Apple má ambiciózní plány, v americkém městě se prohání automobil se záhadným výkonným kamerovým aparátem. Co má firma za lubem?

V ulicích kalifornského města San Francisko byl zahlédnut automobil Dodge Caravan s GPS přijímačem a snímacím zařízením o dvanácti kamerách, který byl pronajatý společností Apple. Fotografie s tímto záhadným přístrojem se nejdříve objevily na blogu Claycord.com a ihned vzbudily zájem médií, která začala zjišťovat, jaké tajemství se na fotkách ukrývá.

Van 3 0

Dle zveřejněných informací se jedná o technologii LIDAR (Light Detection Radar), která se používá mimo jiné k mapování reálného prostředí pro službu Street View. Systém dokáže pomocí laserů detekovat objekty, sledovat vzdálenost mezi vozidly a automaticky určit brzdnou vzdálenost. LIDAR hraje klíčovou roli při navigaci autonomních vozidel Google Cars. Stejné auto bylo spatřeno už několikrát v loňském roce v New Yorku. Co tam dělalo, nikdo neví.

Je tedy otázkou, zda se Apple chystá vylepšit své Mapy o panoramatické snímky nebo je vůz součástí experimentu nového samořídícího vozidla bez řidiče. Už nějakou dobu se diskutuje, že Apple pracuje na vlastní funkci Street View, ale technologický expert Rob Enderle, který promluvil pro televizi CBS, se přiklání spíše ke druhé variantě. Na střeše vozidla se podle něj nachází příliš mnoho kamer, které jsou namířeny na všechny čtyři rohy karoserie, což se mapovacímu vozidlu nepodobá.

Van 1 0

Jiná zpráva se zase zmiňuje, že společnost Google pro Street View používá vozidlo s patnácti kamerami o rozlišení 5 MPix, auto Apple jich má jen dvanáct. I když Apple nepatří mezi šest společností, které mají povoleno testovat samořídící automobily, nic nevylučuje, že je nakousnuté jablko pouze prostředníkem a spolupracuje s někým dalším. Pokud by se však skutečně jednalo o napodobeninu Street View, mohli bychom představení funkce očekávat v létě s příchodem iOS 9. Apple samozřejmě k celému případu mlčí.

Panoramatické fotografie nabízí také český internetový server Seznam.cz. Klasické Mapy.cz je možné přepínat do funkce Panorama a prohlédnout si ulici hezky ze široka. V současné době je pokryta Praha, část Moravy a přibližně třetina všech pozemních komunikací České republiky.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nový projekt Apple: Služba podobná Street View nebo samořídící auto?

Čtvrtek, 5 Únor 2015 - 23:10 | BTJ | LOL, tak tady: http://www.novinky.cz/internet-a-...
Čtvrtek, 5 Únor 2015 - 22:36 | BTJ | http://mapy.cz/s/fGQq Otoc si to doleva na to...
Čtvrtek, 5 Únor 2015 - 18:24 | rys | Vypadá to, že 4 rohové kamery čučí do nebe.. Spíš...
Čtvrtek, 5 Únor 2015 - 18:05 | Anonym | funkce panorama na mapach je naprosto tragicka a...

Zobrazit diskusi