CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Nový rekord: XG.fast zvládl 10 Gbit/s po telefonních kabelech

Dokonalý ilustrační obrázek - po tom kabelu na něm by určitě zvládli mnohem vyšší rychlosti a na delší vzdálenost :DD

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

To těžko, je to klasický telefoní kabel, který se větví na skupiny a větvě, musíte si uvědomit že po tom kabelu nejede jeden uživatel, ale klidně celé sídliště, takže k vám do bytu jsou vyhrazené 2 nebo 4 dráty.

Když jsme u toho tak dokud bude stávající síť aspoň trochu funkční, tak jí telefonica nikdy nevymění za optiku. Na praze 8 mají na kobylisých špatně uzavřené kabely (dělali to nějaký fušeří, protože si telefonica z nějakého důvodu myslela že platit profíky je škoda peněz a tak jich většinu vyrazila a najmula externí firmy které netušili a nebo šetřili taky) a natekla jim do toho několik let zpátky voda, mají v tom do dneška rybník a nikdo to neřeší - pomalé a vypadávající ADSL, nefunkční VDSL. Tragedie, tyhle prznitelé nikdy stávající sít nevylepší, za to jí vytěží co to půjde. Když jim nahlásíte že už vám druhý den jde internet jen asi hodinu denně tak se k vám odhodlá vyjet technik, který vám u baráku přehodí linku na jiný pár a zase to nějakou dobu pojede, ale výpadků se nezbavíte. Tomu oni říkají profesionální přístup, něco co by zvládnul i kopáč

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

"Dokonalý ilustrační obrázek - po tom kabelu na něm by určitě zvládli mnohem vyšší rychlosti a na delší vzdálenost :DD "

"To těžko..."

tady někdo v životě neslyšel pojem IRONIE ;-)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle byl jeden z nejlepsich vtipu za poslednich 10 let:

Jsme zvědaví, jestli G.fast a XG.fast jednou nasadí Telefónica i u nás v tuzemsku, nebo místo toho už rovnou přejde na vybudování kvalitní optické sítě do každé domácnosti...

Nic takoveho nikdo delat nebude, protoze se to nikdy nezaplati. Do spousty budov dokonce telefonni linka nevede vubec, protoze byla uz pred 15 lety zrusena.......

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Proboha nestraste, ze na hnusDSL pojedeme jeste pres 10 let. Ty draty se mely hned z kraje vyrvat ze zeme a ne dat monopolu zadarmo, aby zmrvil cely trh na desitky let.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

mě by stačilo, kdyby nám O2 (Telefónica již není) do firmy konečně zavedla VDSL místo toho prašivého ADSL (10/0,5). Bohužel jiného poskytovatele tu neprotlačím.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mas na ADSL2+ 10/0.5, tak se VDSL dostane maximalne na 15/0.768, spis min. Problem je v tom, ze na tak mizerny drat ti O2 neda VDSL port, protoze s nima setri.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

je ale zajímavý, že po stejných drátech proleze 4/4 ... pravda za desetinásobný peníze (běží na tom servery a voip).
Nicméně těch 15/0,7 bych bral. Jakékoliv zlepšení by bylo vítané, hlavně ten upload je šílený. Bohužel nemám jak si došlápnout na jejich obchodníka. Naše firma se při jednání s nimi prezentuje jako "s O2 na věčné časy a nikdy jinak".

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

jestli vážně chcete rychlejší internet, tak si zažádejte o Optický kabel. Telefónica vám to udělá, i když to není levné.

Můj známý z "Prdele na Prdelákovem" (typická vesnice do 150 obyvatel, na jméně nezáleží) měl už plné zuby modemového internetu a nikdo jiný jim tam nic nechtěl dotáhnout.
A tak si nechal AŽ DO SVÉHO DOMU natáhnout optický kabel od O2 a koupil pár Wifi routerů přes které rozšířil internet do celé vesnice. Samozřejmě pak začal vybírat peníze za pronájem internetu (lidé vám rádi budou platit, když je vysvobodíte z rychlosti někde v řádu stovek kB).

Sečteno a zůčtováno ho to nakonec nestálo skoro nic (kromě nakoupení těch Wifi routerů). Natáhnutí optického kabelu se splatilo splátkami během pár let, přičemž splátky pokryly peníze z pronájmu internetu ve vesnici. Teď už na tom známý jenom vydělává.

A pokud budete mít štěstí a někdo poblíž již povede nějaký optický kabel, tak vám natáhnutí udělají i zadarmo. Budete jenom platit za pronájem internetu.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

v cechach bych na tohle radeji zapomel uplne , tady na 500m jsou schopni max. tak 16Mb , po tech schnilejch dratech to proste nepojede .

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kam se všichni ženete? Stačí 8/1 mbit. Je pravda, že teď mi doma zrychlili internet asi 10x ale pro mě je důležitější aby to šlo pomalu ale pořád. Si ještě pamatuji vytáčené připojení jak po 19té hodině se začalo vytáčet a nešlo to, protože bylo obsazeno. To byla teprve prdelní doba, ADSL proti tomu je pecka.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

jak to není symetrická linka, samozřejmě bez FUP a blokování některých služeb , tak to není plnohodnotné připojení k internetu, ale jen taková demoverze.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

a bez agregace by jsi ji nechtel ?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl :-)
Ale mně kabelový modem co stahuje 8,2MBy/sec a uploaduje to 840-850kBy/sec stačí. Pravda, čistokrevná optika je čistokrevná optika... ale tu zde zavedli jen pro paneláky. K domácnostem v domech to nevede :(

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Po těch shnilých kabelech od telecomu to na 100% neproleze. Kdyby tehdy nemysleli soudruzi v Telecomu zádelí, tak mohli vedle kabelu hodit chráničku 10 Kč/m a dnes by ji jenom zafoukli optický kabel a všichni by byli spokojení.
Výkopové práce jsou na tom celém úplně nejdražší.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz to tu tak ctu, tak zlaty CZFree. Zadnej FUP, zadny omezeni, je to jen o tom jak dobre si to clovek sam nastavi.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Základní fyzika platí pro každého. Zde konkrétně poučky pánů Nyquista a Shannona o šířce frekvenčního pásma a úrovni šumu, a co z toho plyne pro dosažitelnou přenosovou rychlost. V případě ADSL do toho vstupují ještě přeslechy mezi nestíněnými páry. Ostatně i ta původní zprávička hovoří za vše: na 30 m v laboratorních podmínkách = žádné rušení od sousedních párů. Tohle je plácnutí do vody - věřím tomu, že 10GBase-T by to po CAT3 na 30m dalo možná taky, když to po CAT6-7 S-STP to dá na 100m. Ačkoli... ti "průkopníci" to dali po 1 páru? Každopádně jako akademické cvičení je to možná zajímavé, ale reálně nad tím pánové Nyquist a Shannon s úsměvem vrtí hlavou :-)

Výkopové práce a celý ten cirkus jsou drahé v případě, že se o to snažíte jako jednotlivec, popř. ve větším zkorumpovaném městě. Na venkově, kde je trochu osvícená radnice, posledních pár let bují optika - od svépomocných akcí jednotlivců, přes "wifináře co převlékli kabát", až třeba po profesionální místní kabelovky, které rychlou a spolehlivou symetrickou optikou (FTTB) s gustem kazí kšeft celonárodní monopolní kabelovce (vy víte které). Proti měděnému ADSL zakopanému v zemi pomáhá jediné: *konkurence* :-) Optika je pořád ještě luxus - ale na mnoha místech zákazníci brečí dojetím, když jim namísto odhlášeného shnilého ADSL místní vlasáč namontuje venkovní WiFi :-)

Optika je zejména populární na "zelených sídlištích" - kde je vysoká koncentrace zákazníků a není třeba kopat celou trasu chodníkem (v rozsáhlých travnatých plochách se kope mnohem snáz).
Nejhůř na tom bývají činžáky v centru města - v rozsáhlých oblastech, kde je v ulicích jenom asfalt a dlažba.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

SNK teorém mluví o rekonstrukci spojitého signálu z digitálního, konkrétně, že je potřeba více než dvojnásobná frekvence digitálního vzorku. Tedy alespoň ten, který znám.
Prosím, jaká poučka pánů Nyquista a Shannona mluví o úrovni šumu.

Tady do hry vstupují další faktory jako například modulace (jak jinak by bylo možné, že 10 GbE pracuje pouze na 500 MHz?) a v případě DSL vectoring.

A také prosím o důkaz tvrzení, že ty laboratorní podmínky znamenaly nulové rušení od ostatních párů.

10GBase-T není na cat 3 kabelu definován. Pokud bys provozoval 10 GbE na cat 3, tak se tomu nedá říkat 10GBase-T.
A hlavně, 10 GbE by na 30 metrovém cat 3 kabelu vůbec neběžel. Už 30 metrů bývá při rychlosti 10 Gb/s problém na o řád lepším kabelu cat 5e, pokud je v prostředí náchylném na allien crosstalk.
U 10 GbE stačí rozplést páry na 12 mm a už je problém, i když by to třeba u 1 GbE nevadilo.
Proto také na 10 GbE musí být speciální konektory.

Další omyl - "když to po CAT6-7 S-STP to dá na 100m".
Cat 7 ano, cat 6 ne. Cat 6 je stejně jako cat 5e (pro 10 GbE) do 55 metrů nebo do 37m, pokud je v prostředí, kde hrozí velké přeslechy mezi páry.
Na 100 metrů zvládne 10 GbE až cat 6a.

"ale reálně nad tím pánové Nyquist a Shannon s úsměvem vrtí hlavou :-)"
Proč?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle obsahu celé zprávy mě jenom zkoušíte z přesné terminologie, žejo? :-)
Mluvím o vztahu, kde

přenosová_kapacita [bps] = šířka_pásma [Hz] * log2(1 + S/N)

Hlavní postavou u zrodu této formule byl patrně Shannon, ale údajně těsně navazoval na Nyquistův slavný vzorkovací teorém (i když to myslím nemá úplně přímou návaznost). Proto se o tomhle vzorečku často mluví v souvislosti s pány Shannonem i Nyquistem. Jinde tomu říkají Shannon-Hartley teorém. A konkrétně Nyquist má na svědomí ještě třeba zajímavé kritérium stability zpětnovazebních smyček, což je zas úplně jiné hřiště...

Pro publikum: výše uvedený ASCII vzorec obsahuje poučku, že pokud chcete do komunikačního kanálu naskládat nějakou digitální přenosovou kapacitu, tak musíte počítat, že máte nějakou šířku pásma (která Vám shora omezí dostupný počet tzv. symbolů za sekundu) a pak ještě užitečný dostupný poměr signál/šum, který Vám zas omezí počet bitů, které jste schopni do jednoho symbolu nacpat "nastojato" - v dnešní době se k "nacpání více bitů do symbolu" používá obvykle QAM. A protože útlum a SNR v komunikačním kanálu je závislý na frekvenci, konkrétně na vyšších frekvencích jsou podmínky horší (zejm. pokud se bavíme o užitečném rozsahu "nula až pár MHz" po nějakých drátech), a protože se může vyskytovat úzkopásmové rušení, používá se OFDM, což je schéma, kdy se celé pásmo rozparceluje na úzké frekvenční kanálky, které se jedou každý svoji QAM... Plus nějaká ta pre-ekvalizace na straně vysílače, FEC apod. Jsou to všechno vychytralé způsoby, jak z komunikačního kanálu (zde z drátů) vyždímat maximum z té kapacity, kterou nám pan Shannon odsouhlasil...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, už ani neumím přilepit odpověď na správné místo...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Buďte rádi, že vůbec něco máte. Bydlím v okresním městě, když zakopnu, vyletí ze země minimálně pět různých kabelů, ale k ADSL mě nikdo nepřipojí. Prostě ne. Museli by natáhnout kus drátu k baráku (žádná samota), a to se jim neoplatí .. Do pr.... s nimi !!!!!!!!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.