CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Nový zákon EU nařizuje šetřit! Byl zákazán prodej vysavačů s příkonem nad 1600 W

"Technicky záleží třeba na tvaru hubice" ... takže aby to trochu sálo, bude hubice menší, takže s tím budu tajtrdlíkovat o několik minut déle. Ve výsledku propálím více elektřiny, než kdybych to párkrát vzal pořádným vysavačem. Fakt super

+1
+36
-1
Je komentář přínosný?

V pohodě. V příští směrnici EU přikáže vynalézt a používat perpetum mobile a bude po problému. ;-)

Vzhledem k nulové znalosti fyziky základní školy u euroúředníků by mě to ani nepřekvapilo.

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

Neměl bych iluze ani o tom, jaké jsou znalosti fyzikálních zákonů ze strany výrobců vysavačů. :-p

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Hlavni vec ktera snizuje vykon vysavace jsou filtry. Vazne, kdyz filtry vyndate, hned vysava silneji ... akorat nevim, jak to budou vyrobci realizovat. Nejak ten prach zachytavat musi, nebo ne?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Nestačil by cedník? A voňavý autostromeček vanilkový :-))

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Netýká se vodních vysavačů..... Takže hádám že odteď bude skorto každý "vodní" ne?
JInak 62kWh při 2kW příkonu znamená vysávat 36 minut týdně. Víc po mně stejně nikdo nemůže chtít :0)
Další vtipná věc jsou průmyslové vysavače a profi vysavače v hotelích a podobně, tam to hodlají řešit jak?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Co je vubec vodni vysavac?:) Skoda, ze si autor clanku tu smernici neprecetl a nerekne, jak to bude ve skutecnosti .... pocitam, ze spis misto maximalniho vykonu, tam bude definovana minimalni efektivita a ty co to nesplni, tak budou moct byt prave maximalne do tech 1600W .... cimz se to "necinskych" zarizeni vubec nedotkne ....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No běželo to i v tv a nějaký prodejce či zástupce ETY cosi povídal o tom že moderní 1200W vysavač má lepší účinnost než starší 2,2kW a podobné řeči, takže se to asi dotkne...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže to předpokládá, že dnešní vysavače ještě tyto úpravy hubic apod. nepoužívají a se snížením el.příkonu se začnou používat (dodávat). Jenomže pokud vysavač už má takovéto úpravy, tak snížení el.příkonu povede i ke snížení sacího výkonu tj. pro stejný efekt vysávání asi budu muset déle vysávat. A úspora el.energie je úspora el.práce. A el.práce je příkon x čas ... takže se ta úspora asi konat nebude.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Pochop, ze nejde o uzsi hubici, ale proste o to, ze soucasne vysavace maji saci ucinnost kolem 10% ..... zbytek je teplo a kraval ... pokud chces vysavac s lepsi ucinnosti, tak za nej das 50 litru ...... vyroba takoveho vysavace ale nestoji 50 korun, ale treba 100 korun .... kdyz vysavac stoji 3-5 litru, tak je to zcela irelevantni .... jedine, co se zmeni, ze vysavac, co ted stal 50 tisic, ted koupis za par kacek ..... jednoznacne vyhoda pro zakaznika. Vyrobci sice neprodaji par predrazenych "premiovych" vysavacu a proste si LUXus dopreje i obycejny clovek .....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to napíšeš takhle, tak soudruzi v komisi EU jsou báječní. Jenže mám obavu, že tak jednoduché to nebude.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jako vodní vysavač si představuji to, co jsme měli(*) donedávna doma - snad téměř dvacet let starý Rainbow (já vím, drahý jak sviň, řve to jak kráv a prodávali to šmejdi). Ten nemá sáčky, ale vespod jakousi nádobu, do které se před vysáváním naleje určité množství vody a téměř veškerý bordel se v té vodě zachytí. Pak se to vyleje jako celek do hajzlu, který se tímto občas ucpe ;) (protože toho bordelu tam z koberce okupovaného kočkami fakt není málo). Ven z vysavače vychází prakticky téměř čistý vzduch (je fakt jen velmi málo částeček, které tou vodou projdou, nejvíc ten vysavač zasralo vysávání prachu po větší rekonstrukci domu, kdy se hodně bouralo a zdilo, tak to jsem pak z toho molitanu, co je na výstupu, skutečně vysypal ultra jemný cihlový prášek, každopádně to byl jediný vysavač, který vyřešil problémy zdejších alergiků na prach). Ten vysavač má mimochodem na štítku napsáno příkon jen 700 W.

(*) - teď to slouží jinde, koupili jsme zavčasu novou Mielku, dokud se to smělo, má přes 1600 W max příkon (je regulovatelný v asi pěti nebo šesti krocích, takže se dá vysávat i s nižším příkonem a většinou se používá tak na půlku) a útrobami toho ven projde o poznání víc, uvnitř mimo sáček se prach viditelně usazuje, ale přeci jen to i přesto, že ten vysavač patří mezi dražší, stálo zlomek ceny toho Rainbow ;). A je teda nesrovnatelně tišší.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Je tam definovaná efektivita i maximální příkon a roční spotřeba. Přílohy pro výpočet jsou celkem obsáhle nudné, nechtělo se mi to číst, nicméně je tam jakýsi koeficient pro efektivitu vysávání na tvrdé podlaze a na koberci, které jsou 0.95 resp. 0.7, přičemž nařízení říká, že současné nejefektivnější vysavače na trhu mají tento koeficient 1.08 resp 0.9.
Drsnější verze za tři roky zvýší efektivitu na 0.98 resp. 0.75, takže za předpokladu že to je linární veličina reálný sací výkon za tři roky klesne, protože příkon poklesne z 1600 na 900W, požadavek na efektivitu ale tolik neroste.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Máme vysavač 1500W, bezsáčkový, sací výkon je udávaný 300W, aby se s tím dalo vysávat, tedy aby se to nepřicuclo tak silně, že se s hubicí nehne, tak na ní musíme mít pootevřené štěrbiny. Takže mě to tak nějak neseře... on ještě pár let vydrží. Po osmi letech je jak nový, jen nádoba na prach zevnitř zmatněla. Dyson.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Heh tyhle dysony, dirt devily a tak jsem posledne vezl do dvorecku ..... nechapu, ktery kokot vymyslel bezsackovy vysavac .... za chvili je filtr plny, a vyklepavat ho, to je fakt o zdravi ..... proste uplny nesmysl ..... jinak je samozrejme uchylne, ze vysavac s prikonem 1500W, ma skutecny vykon nejspis jenom treba 150W .... ta ucinnost je mizerna a je pravda, ze za to muzou vyrobci, aby usetrili na poradnem sacim motoru. Holt, vysavac za 5000 se musi vyrobnimi naklady vejit do padesatikacky, tak je to nekde znat ....

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, co jsi vysával - kurník? Nám stačí vysypat jednou za dvě až tři vyluxování bytu 3+1.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Řešíte tu kraviny.
- bezsáčkový vysavač je opravdu zvěrstvo. Všimněte si, že ho většina běžných výrobců přestala vyrábět. Aby bezsáčkový vysavač správně fungoval, je NUTNÉ po každém vysávání filtry vyklepat. Nejde o to, kolik tam je nečistoty. Jde o to, že se mastnoty, malé částečky kůže, vlhkost a prach slepí ve filtrech a ten pak nemá takovou propustnost. Motor se hůře chladí a dřív odejde. Pratelný filtr toto neřeší, protože jej nikdy nevyperete do stavu z výroby. Valná část mikropórů je ucpaná.
Toto je oficiální vyjádření na školení, ne můj výmysl.

- Vysavač 1600W. Pochopte všichni, že se řeší příkon, nikoli výkon. Všichni tu brečíte, že nebudete moci pořádně vysávat, že budete vysávat o to déle a podobně. Jakkoli nařízení EU jsou mnohdy postavené na hlavu, tady souhlasím. Konečně se přestanou prodávat zvěrstva 2400W příkon, 250W sací výkon, hlavně že to stojí 999,- v akci. Že pak to přinese babča zpátky, protože jí to vyhazuje pojistky ve starým baráku nemluvě.
Na trhu je z čeho vybírat. Nechci dělat reklamu, ale například ETA CANTO, má 1200W a sací 530W. PROFI-EUROPE 10.5 má 1300W/450W.
Nejde ani tak o hubici, ale o tvar turbíny.

Jde to prostě i jinak.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A co to bylo za školení?
Mívali jsme doma sáčkový, teď máme bezsáčkový a snížení výkonu jsem pozoroval až po 5 letech nepraní hepa filtru (že se to má dělat jsem si přečetl v návodu až posléze). Po letech zkušeností už žádný sáčkový vysavač nechci. Je to rozdíl jako jezdit se škodovkou a s ferari. Bezsáčkový se jen vysype, saje pořád stejně silně, a v sáčkovém se taky musí měnit hepa filtry...

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam 2200W so sacim vykonom 600W na hladke podlahy ide na 1/3 ale zato nie je vobec pocut, na koberce ide naplno a stale je omnoho tihsi nez vsetky bezsackove. Chcem mat volbu.
Az niekedy odide kupim si niekde na dovolenke opat co najsilnejsi.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Mezi PRODEJEM a VYROBOU je pomerne velky rozdil.........

Zakazana je od 1.9. pouze VYROBA, ale NE PRODEJ !

Aspon ze ke konci v clanku je to spravne, kdyz uz ne v nadpisu:
"Obchody se předzásobily starými typy spotřebičů, takže si je budeme moci pořídit minimálně několik následujících měsíců."

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

To by byla ale vcelku extra kravina. Předpokládám že bude zakázaná výroba i dovoz, jinak by se sem spokojeně vozily vysavače s mizerným sacím výkonem, ale velkým příkonem třeba z číny a žádná energie by se nešetřila....

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

V té komisi jsoui asi choboti. Takže sice budu mít vysavač s nižším el.příkonem ale kvůli nižšímu sacímu výkonu budu muset déle vysávat. Takže nakonec spotřebuju stejně nebo dokonce více el.energie. U vysoušečú vlasú to bude podobně.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Koukam ze ten nadpis tvrdici ze je zakazan prodej vysavacu neni stale opraven......

Ach jo. Kdyby v clanku autor necitoval zdroj, kde je to spravne, rekl bych ze se to proste stane - ale taktoto vypada ze autor nadpisu nezna obsah vlastniho clanku.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Opět mnoho povyku pro nic a média jako vždy dělají z komára vysavač. Mám 1600W několik let od Samsungu a fachá jedna báseň - parkety, dlažba, koberce, sedačku.
Takové omezení může přinést jen zlepšení efektivity.
Je pravda, že je to u EU spíše vyjímečné, ale tentokrát myslím krok kupředu. :)

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Beztak to dopadne jak s žárovkama... prostě se teď na všechny vysavače nad 1600W napíše text "Průmyslový vysavač - není určen pro použití v domácnosti" a bude vystaráno.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Jo, dá se předpokládat, že tak nějak to dopadne. Nejvíc mě na tom štve několik věcí:
1. Je to věc, o kterou prakticky nikdo nestojí (protože to navíc je kravina *).
2. Vymýšlí to úředníci, kteří by buď místo takových blbostí mohli dělat smysluplnou práci, nebo by vůbec nebylo třeba je zaměstnávat.
3. Ty úředníky za to samozřejmě všichni (nepřímo) platíme.
4. Věci, které jsou daleko podstatnější, se stejně neřeší (máme "za humny" - na Ukrajině - konflikt, ale budou se tady řešit kraviny kolem spotřeby vysavačů **).
5. Nakonec se to nějak obejde, ale naprosto mě štve ten princip, že než aby se navrhovaly zákony rozumně, nebo se aspoň nevrtalo do současného stavu, tak se schválil paskvil, který se teď bude muset obcházet.

*) Ničemu to nepomůže (viz dál) a hlavně by měla být každého věc, jestli bude chtít optimalizovat spotřebu a tím ušetřit, nebo ne. Ano, lidi by se měli snažit zbytečně neplýtvat, ale nutit jim to silou není správné řešení.
**) Vím, že tohle vymysleli už před nějakou dobou a až teď to vešlo v platnost, ale celkově ten systém prostě takhle nesmyslně funguje a řeší se tam kraviny, co jenom otravují lidi, ale skutečné problémy se tam neřeší, nebo se taky řeší nesmyslně.

Celkově vzato - proč proboha řešit zrovna vysavače? Které se používají relativně krátce, takže nakonec ani moc energie nesežerou... Další blbost je omezovat výkon fénu nebo varné konvice - na přivedení určitého množství vody k varu potřebuju určité množství energie, maximálně můžu tu konvici zaizolovat kvůli ztrátám (to by asi trochu mělo smysl), ale tím, že snížím výkon, se jenom prodlouží doba potřebná k dosažení teploty varu, ale spotřeba bude stejná. A nedivil bych se, kdyby nakonec byla ještě o něco vyšší, právě kvůli tomu, že ohřívání bude probíhat delší dobu... stejně tak u fénu, zase potřebuju určité množství tepla na odpaření určitého množství vody z vlasů. Působí to na mě, že tyhle nařízení navrhuje někdo, kdo nemá ani elementární znalosti fyziky a pak si myslí, že když se zákonem sníží příkon spotřebičů, tak to implikuje snížení spotřeby... jenže tak to zdaleka být nemusí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"A nedivil bych se, kdyby nakonec byla ještě o něco vyšší, právě kvůli tomu, že ohřívání bude probíhat delší dobu... stejně tak u fénu, zase potřebuju určité množství tepla na odpaření určitého množství vody z vlasů."

Skupenské teplo na odpaření vody z vlasů ale nemusíte dodávat fénem, ono se může zčásti získat poklesem teploty vlasů; a primární rolí fénu je odstranit vodní páru z prostoru "nad hladinou" (kolem mokrého vlasu), aby nevznikl rovnovážný stav a odpařování mohlo pokračovat.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chtějí mermomocí šetřit energii, tak bych začal zákazem klimatizace v celém Bruselu. Pokud se podíváte na studie, tak zjistíte, že spotřeba v posledních letech nejrychleji stoupá právě kvůli klimatizacím. Vysavače, které běží pár minut v týdnu za tím asi nebudou.
Čili ať začnou u sebe, zakáží po celém Bruselu klimatizace a uspoří víc energie než tímhle nesmyslem s vysavači.
Tenhle zákaz je zářným příkladem toho, že tato forma sjednocování Evropy nemá smysl a nakonec hořce zanikne.

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

Klimatizace asi tolik vadit nebude, pokud bude podpořená *kvalitním* teplotním návrhem budov. A klimatizace má jednu výhodu: obecně se dá docela dobře pohánět solárně - hádejte, kdy je nejvíc vedro? ;-) Navíc moderní klimatizace, jestli se nepletu, mají akumulátor tepla (někdy i skupenský), nebo vlastně spíš zimy, takže při solárním pohonu docela dobře mohou akumulovat zimu do zásoby, právě když svítí slunce. Ve velkých budovách, jako jsou typické vládní budovy, zase efektivitu zvyšuje příhodný poměr plocha/objem a centralizované regenerativní/rekuperační větrání zase omezuje ztráty tepla. Takže to ve výsledku nemusí být ani zdaleka taková hrůza jako průměrný americký rodinný domek, co na plné koule klimatizuje pomocí elektřiny z frakovaného zemního plynu.

Pravda, nic z toho se netýká *našich* starých barabizen. ;-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No já nevím. Sice tyhle befely také nemusím, ale nedávno jsem někde četl povídání s výrobcem vysavačů a ten pravil, že jim to spíše vyhovuje, protože v konstrukci vysavače jsou ještě rezervy (návrh dmychadel, tok vzduchu atp) a vzhledem k tomu, že se bude hodnotit skutečná účinnost a vysavače budou "štítkované", budou se lépe prodávat kvalitnější vysavače co mají menší elektrický příkon a při tom vysoký sací výkon a naopak ihned odpadnou vysavače co se prodávají jen kvůli štítku 2 kW, ale zase tak dobře to nemumí přeměnit na práci...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Smysl má informovat kupujícího o energetické třídě spotřebiče, aby si sám rozhodnul, co se mu (ne)vyplatí koupit. Ale omezovat věci jako je maximální příkon spotřebičů zákonem je podle mě špatná cesta.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Priznam se, ze ja uz ted koukam při koupi vysavace nejen na prikon, ale především na saci vykon, pokud je vice takových, které mi vyhovuji, tak na pomer těchto udaju.
Pokud to někdo dela, jeho věc. Pokud to někdo nedela, jeho věc :-))

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Někdo by měl těm dementům v evropských komisích vysvětlit zákon zachování energie, pokud omezí max. příkon rychlovarných konvic, tak se žádná energie neušetří, akorát budeme čekat déle na to, než se voda začne vařit.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

To by jsi ovšem musel mít v konvici čidlo, které by reagovalo okamžitě při dosažení varu. Jenže podle mě ty co jsou tam dnes mají dost slušné zpoždění. A tím i zbytečnou spotřebu navíc.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V 2kW konvici se 0,5L vody ohřeje zhruba za minutu, takže já si třeba na ohřátí vody počkám, během ohřívání vody umeju hrnek, připravím čaj atd.

Čidlo v konvicích myslím reaguje na zvýšení tlaku díky varu vody, aby čidlo zareagovalo, tak se prostě určité množství vody musí vyvařit. Po snížení příkonu konvice se tedy prodlouží reakční doba čidla. Fyzikální zákony platí stále stejně nezávisle na tom, co si nějaká evropské komise vymyslí.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Mám zato, že čidlo je v konvici umístěné někde při jejím horním okraji a vypíná konvici při dosažení určité teploty páry - kdyby bylo někde u dna, tak by vypínalo dřív, než by se skutečně vařil celý objem vody. Nicméně - možná by šlo líp detekovat, kdy se už voda skutečně vaří a vypnout konvici o pár vteřin dřív, šlo by konvici i zaizolovat a možná ještě nějak snížit její spotřebu... ale samotné snížení výkonu topného tělesa k žádnému snížení spotřeby pomoct nemůže. Možná by se ohříváním vody menším výkonem dala líp detekovat teplota, kdy se má konvice vypnout (takže by do prostoru uteklo menší množství "páry"), na druhou stranu si myslím, že by kvůli delší době ohřívání byly větší ztráty tepla pláštěm konvice. Ať tak nebo tak, myslím, že se fakt žádná revoluce zrovna u těch konvic nebo fénů konat nebude, i kdyby se v Bruselu postavili třeba na hlavu.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušel jsem to a konvice se vypne asi za 4 sekundy poté, co začne silně bublat voda. Je tam skulina z plastu, která vede páru z prostoru nad hladinou dolů na bimetal. Dokud voda nevaří, není průvan, který by teplo dostal k bimetalu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

K těm výkonům, taky jsem si myslel, že 1600 W je nějak málo a nebude to stačit. Ale pak jsem se podíval na průmyslový vysavač Narex, co máme a vysává všelijaký bordel bez problémů. A on má jen 1300 W. Takže ono to zase tak velký problém nebude.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

typicke, kraviny EU resi, ale ze nemci planujou ze zavedou mytne jen pro cizince to jako neresi? kde to jsme jakapak unie kdyz jeden plati a druhej za tu samou sluzbu ne

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak to by určitě každou chvíli měli zakázat i PC zdroje s výkonem nad 1600W. Co teprve až EU zjistí, že takové zdroje jedou klidně 12 hodin denně.
A co teprve servery, které jedou 24/7? Třeba servery pro fakebook? Tolik elektřiny pro nic! Zakázat!

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.