CDR.cz - Vybráno z IT

Revoluční čip konečně na scéně: nVidia Jetson TK1 je minideska s výkonem konzole

192 jádrový čip, který má být výkonnější než PlayStation 3 a Xbox 360, míří na trh. Malá deska Jetson TK1, na níž jej poprvé nalezneme, se dokonce vejde do ruky! Bude stát pouhých 192 dolarů a míří k prvním vývojářům.

nVidia již začátkem tohoto roku na veletrhu CES potěšila, když představila miniaturní SoC s označením Tegra K1. To se mohlo pochlubit nejen nízkou spotřebou, ale především vysokým výpočetním výkonem a podporou technologie CUDA. Podle tvůrců čip ve výkonu směle konkuruje konzolím Xbox 360 a PlayStation 3.

Jetson TK1 - 192 jader v PC za 192 dolarů

Již několik měsíců vývojáři vyhlíží hardware, na němž by běželo zmíněné SoC a oni tak mohli začít s vývojem. Až doposud se předpokládalo, že míste, kde se K1 poprvé objeví, bude nová verze konzole Shield či tablet Tegra Note. Překvapení z konference GPU Technology Conference 2014 však nakonec hovoří o produktu zcela jiném - vývojářské desce, která je opravdu miniaturních rozměrů a zároveň nabízí plnohodnotné SoC nVidia Tegra K1.

Pokud se podíváte na design produktu, jedná se o miniaturní vývojářskou desku s osazenými čipy a potřebnými konektory. Vše, co tedy stačí po zakoupení udělat, je zapojit hardware k obrazovému výstupu a do sítě. Model je v tomto ohledu podobný minipočítači Raspberry Pi, jen je výkonnější a také samozřejmě větší. Součástí balení s deskou má být Linux s připravenými vývojářskými nástroji a sadou Vision Works.

Z výbavy zmiňme 2GB RAM, 16GB eMMC úložiště a 4+1jádrovou CPU část na architektuře Cortex A15 s GPU Kepler (192 CUDA jader). Dále nechybí mini-PCIe slot, gigabitový Ethernet, slot na SD karty, HDMI, 3,5 jack pro zvukový vstup i výstup, jeden micro USB 2.0 port a běžný USB 3.0. Nechybí pak ani SATA rozhraní.

Konkrétní parametry čipu Tegra K1:

  • 4+1jádrová CPU část
  • quad-core ARM Cortex-A15 "r3" | dual-core 64bit „Denver“
  • frekvence (až) 2,3 GHz
  • low-power DDR3 řadič
  • až 8 GB RAM (se 40bit adresováním)
  • hlavní LCD: až 3840×2160
  • HDMI: až 4096×2160
  • výroba: 28nm

Deska je zatím určená především pro CUDA vývojáře, což je i jedna z podmínek pro její zakoupení. Majitelé desek se budou moci zúčastnit soutěže, kdy nVidia hledá nejlepší nápad právě pro návrh zařízení s čipem K1. Ten má nalézt uplatnění ve výkonných mobilních zařízeních (hlavně tabletech), automobilech, ale i domácích přehrávačích a konzolích.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Revoluční čip konečně na scéně: nVidia Jetson TK1 je minideska s výkonem konzole

Žádné komentáře.