CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Objev vědců ze Stanfordu posunul zase o krok blíže realizaci grafenových CPU

Prostě v budoucnu s námi procesor poroste díky DNA už od dětství ;-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Navrhuji neriskovat a s predstihem uzakonit zakaz pouzivani lidske DNA pro podobne experimenty. Nez nekdo prijde s myslenkou, ze procesory z ... (etnicka skupina) ... jsou nejrychlejsi.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Možná, že když Larabee pojede na frekvencích nad 100GHz, tak se přiblíží výkonem k hi-endu nVidie a AMD...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A jak chtějí využít tu DNA se nedozvíme? Takhle mi to přijde podobné jako že "...vědci dostali při vývoji grafenových tranzistorů skvělý nápad poté co posnídali chleba s máslem..." :-)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

DNA používají jako pomůcku při sestavování (? - možná spíše výrobě, vytváření) grafénových nanopásků. To jak konkrétně se to dělá, asi nebude úplně důležité vědět a hlavně to asi potenciálně bude předmětem nějakého budoucího patentu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Využívají toho, že mají v DNA pohromadě a v jedné, skoro rovné, lajně v několikastupu atomy uhlíku, které při šikovně vedené pyrolýze zůstanou poblíž, spojí se pomocí sp2 vazeb, vytvoří vzájemně spojené šestiúhelníky a vznikne tak grafenová stužka. Viz názorný obrázek v perexu článku.

Podobně se budou (a s mnohem lepším výsledkem) používat brzy speciální nanovláknité plasty s funkčními skupinami zajišťujícími dokonce vytvoření prostorové struktury, včetně trubic.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Tak nápad je dobrý, ale funkční tranzistor z toho ještě není, jak se zdá :) Tedy k optimismu zatím není důvod a ještě si nemůžeme koupit žádný čip pod 22nm, tak jsem zvědav na ty 10 či dokonce 5nm čipy :)

Abych se jich dožil, když nám dolar kolabuje a v USA krachnulo i město Detroit - jak dlouho to bude trvat, než přijde další krach? Co když arabáši přestanou prodávat ropu za dolary (petrodolar status) a USA bude muset kromně vývozu bezcenných zelených papírků vyvážet i něco skutečně hodnotného?
A jak, když se všechny továrny i know-how přestěhovalo do číny?!

Takže směrem k výzkumnkům - chlapi, pohněte si s tím :)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Je to legrace :-)
Dneska mají ochmatávací mobily 4 jádra a jaký je výsledek? Skoro žádný posun, drtivou většinu výkonu sežerou naprosto nepodstatné funkce.
Kolik že měl Photoshop 5.0? 50 MB? A CS6 32-bit odhadem 700MB. O nárocích na systém ani nemluvím.
Kdyby se programátoři vrátili ke skutečnému programování a nikoli jen lepení kódu a knihoven, tak se na procesory nemusí montovat chladiče.
Pochopitelně nemluvím o klastrových systémech, které drtí matematické výpočty.
Doba je plná paradoxů. Co je nejpomalejší část systému? Disky. Někoho přijde s SSD, ale počítač toto zařízení stále nezná a přistupuje k němu jako k plotnovému HDD. Jak je vidno, tak smažit čipy umí kde kdo, ale jak vidno např. u ovladačů nejvýkonnějších grafických karet tak napsat obslužný program je oříšek.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby ty knihovny psali poradni programatori, tak jsou programy pouzivajici knihovny rychlejsi nez ty bez nich. Problem je, kdyz typickeho lepice kodu pustis na knihovnu.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.