CDR.cz - Vybráno z IT

Ohebná křídla umožní dronům po srážce letět dál

Ohebna Kridla
Nová konstrukce droních křídel, která je ispirována převážně netopýry, umožní dronům po srážce letět dál. Nebo přinejmenším nebude dron na odpis a bude schopný dalšího letu.

Létající droni jsou běžnému smrtelníkovi více dostupní než kdy jindy. Celkový vývoj se posunul rychle dopředu. Takřka však všechny modely stále ale trpí stejným neduhem - flexibilitou. U velkých dronů je to převážně velikost a konstrukce samotných křídel.

Pokud by měl dron proletět užším prostorem, musel by pilot disponovat obrovskými manévrovacími schopnostmi. Pokud by však manévr nezvládl, dron by byl jistě na odpis, nebo by náklady na opravu byly nemalé.

Výzkumníci ze Stanfordské University, kteří se zabývají výhradně studií ptáků a netopýrů, nyní pomáhají při studii nové konstrukce droních křídel. Ptáci a netopýři jsou dokonalými letci. Jejich vývoj letu prošel generacemi a léty evoluce, tak proč se od nich nepřiučit.

Křídlo

Zde je vidět, jak se rychle křídlo vrátí do původní zcela rozložené pozice, hned jak překážka zmizí. Snímek je 20x zpomalený.

Netopýři například dokážou svá křídla natáhnout přímo před sebe. Při srážce - ke které dochází u zdravých netopýrů jen ve výjimečných případech, pokud vůbec někdy - se jim klouby na křídlech ohnou do určité polohy, aby došlo k co nejmenší újmě na zdraví a hned jak je to možné se vrátí do své původní polohy. Tato funkce je přitom dle Dr. Davida Lentinka zcela pasivní (automatická), jako například dýchání nebo zadržení dechu pod vodou.

Inspirace tímto způsobem by mohla dronu umožnit let například lesem, kdy při případném škrtnutí křídla o větev by se křídlo automaticky stáhlo a znovu roztáhlo. Nemuselo by tak vůbec dojít k přerušení letu nebo úplnému poškození křídla, respektive i celého drona jako takového. Stejně tak manévrování mezi budovami by už nebylo tak složité. Díky blánám na křídlech by dron také dokázal efektivněji plachtit a využíval tak lépe poryvů větru. Nebyl by tedy odkázán pouze na svůj pohon.

Podobne Droni Ptactvo 3Podobne Droni Ptactvo 2Podobne Droni Ptactvo

Podobné droní prototypy připomínající letájícího tvora.

Křídla, která byla vyvinuta na Stanfordské Universitě, jsou prozatím ve fázi testování. Nejedná se tedy o konečný design a stále zde zbývá pár problémů, které je nutné vyřešit před tím, než se budou droni prohánět po obloze jako ptáci nebo netopýři. O samotný projekt se pak zajímají i vědci a samotná vláda. Zdá se tedy, že dron, který by dokázal bez újmy létat v prostředí plném překážek, bude do budoucna hračka, která bude měnit pravidla hry.

Tagy: 
Zdroje: 

Daniel Szkrobisz

Absolvent HŠML v Mariánských Lázních, který se víc než o gastronomii zajímá o IT a takové to domácí montování.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ohebná křídla umožní dronům po srážce letět dál

Středa, 1 Duben 2015 - 10:15 | doomcz | Leonardo jásá a zvedá palec :)

Zobrazit diskusi