CDR.cz - Vybráno z IT

Okno do historie mobilních telefonů: 12 perliček, které měnily mobilní svět

phone-evolution
iPhone a dotykové smartphony jsou tu teprve pár let a neodmyslitelně změnily vizáž mobilního trhu. Pojďme se společně podívat na 12 zajímavých zařízení, která se dají považovat za milníky ve vývoji mobilních telefonů.

Toto malé okénko si neklade za cíl shrnout všechny vývojové milníky, ale spíše se vedle těch nejzajímavějších poohlédnout po zařízeních, která si mnozí z nás ještě pamatují. Jaký byl váš první telefon?

První opravdu mobilní: Motorola DynaTAC 8000X - 1983

Za vývojem prvního mobilního telefonu stál Martin Cooper, inženýr společnosti Motorola, který první model vytvořil před dlouhými 40 lety. Přestože byl prototyp představen už v roce 1973, trvalo ještě dlouhých 10 let, než byl po nezbytných úpravách a hlavně vybudování sítě vypuštěn na trh.

012_0402_motodyna_1200-660x774 (1)

Přístroj nesl název DynaTAC a jeho parametry se zdají být na dnešní poměry úsměvné. S váhou 790 g a výškou 25 cm se stále jednalo o slušného cvalíka, na rozdíl od dřívějších "mobilních" telefonů se už ale dal poměrně snadno přenášet. A jak dlouho vydržela baterie? Necelou hodinu provozu. Za 4000 dolarů si jej mohla dovolit jen nejbohatší část obyvatelstva a masové rozšíření se nekonalo.

Poprvé do kapsy? Motorola MicroTAC - 1989

Motorola byla v počátcích vývoje mobilních zařízení jedním z nejvýraznějších inovátorů. Přemýšlíte, co je na modelu MicroTAC natolik zajímavého, že se do vybrané dvanáctky dostal? Všimněte se krytu klávesnice, který měl umožnit pohodlnější nošení bez nechtěných stisků kláves v kapse. O mobilu se tak poprvé začalo uvažovat jako o zařízení, které je "kapesní".

011_0402_motomicro_1200-660x712

V době svého uvedení byl navíc nejmenším dostupným mobilem s délkou 22,86 cm a váhou 348 gramů. Např. dnešní velikán Samsung Galaxy Note má délku 15,1 cm a váhu 180 g. Na svou dobu malý telefon skrýval spoustu zajímavých funkcí, jako zabezpečení kódem, hands-free, převodník měn a doposud nevídaný seznam jmen a telefonních čísel. Umíte si představit, že si všechna čísla musíte pamatovat nazpaměť?

160 milionů prodaných kusů s hadem uvnitř: Nokia 3210 - 1999

Nokia 3210 jako jedna z prvních ukryla nevzhlednou anténu do svých útrob, a co je hlavní, stala se pro mnohé uživatele prvním pořízeným mobilním telefonem.

010_0402_nokia3210_660-660x351

Na poměrně moderně vyhlížejícím těle se nacházel monochromatický displej s rozlišením 84 × 48 obrazových bodů. Panel dokázal při čtení a psaní SMS zobrazit až 4 řádky s textem a zahrát jsme si na něm mohli i legendární hru Snake! Na hada jezdícího po displeji, jež se po snědení pixelu o další článek rozrostl, asi zapomněl málokdo. 

Nokia prodala 160 milionů kusů modelu 3210, než jej nahradila neméně populární 3310. Ta byla v ČR dlouhou dobu nejoblíbenějším mobilním telefonem a mnozí jí jistě ještě naleznou doma v šuplíku.

Bondův mobil s MMS a WAP: Sony Ericsson T68I - 2002

T68I se stal jakýmsi středem mezi hloupými a chytrými mobilními telefony. Ve své době byl v mnohém unikátní, což potvrzují integrované technologie jako je Bluetooth, obousměrné MMS, WAP a přístup k e-mailu. Jako první Sony Ericsson pak měl barevný displej.

09_0402_t68i_660-660x365

Technologická výbava byla na takové úrovni, že se objevil jako "skrytá" reklama i v Bondovce Dnes neumírej. Pokud bylo zařízení dost dobré pro agenta 007, muselo tomu tak být i pro vás. Úspěch se dostavil a bylo jasně vidět, že mnozí uživatelé začínají chtít od telefonu více funkcí, než jen SMS a volání.

Takový podivný smartphone: Danger Hiptop/Sidekick - 2002

O dalším ze zmíněných produktů jste možná doposud neslyšeli. Jmenuje se Danger HipTop a mnozí jej označují za jeden z prvních smartphonů pro masy, který oslovoval především mladé lidi. Do prodeje šel pod označením T-Mobile Sidekick a na svou dobu překvapoval především velkým 2,6 palcovým displejem (nejprve monochromatický, poté rychle dostal barevné LCD).

08_0402_hiptop_660

Vedle standardních funkcí nechybělo zasílání zpráv pomocí chatovacích služeb, jako je AOL AIM. Uživatelské prostředí telefonu vypadá na dnešní poměry stále slušně, přičemž po vysunutí displeje lze využívat plnohodnotné QWERTY klávesnice.

Emaily stále při sobě: BlackBerry 6210 - 2003

Zatímco SE T68I přinesl do našich kapes e-mail, až BlackBerry 6210 se stalo zařízením, které podnikatelé nosili v kapse právě kvůli přístupu k e-mailové komunikaci.

07_0402_bb_1200-660x428

QWERTY klávesnice se stala jakýmsi poznávacím znakem BlackBerry smartphonů. Umožňovala pohodlné prohlížení webu, psaní e-mailů a zasílání SMS. Tato kombinace lidem natolik vyhovovala, že se postupem času BlackBerry stalo jednou z nejpopulárnějších  a nejrozšířenějších značek chytrých telefonů.

Psali jsme o novinkách BlackBerry:

Tento trend ale za pár let změnila jistá kalifornská společnost z Cupertina, tušíte jaká? BlackBerry se nevzdává, nedávno vydalo nový operační systém a chytré telefony. Jeden z nich dokonce bez hardwarové klávesnice.

Od PDA k smartphonu: Palm Treo 600 - 2003

Po intenzivním vývoji a prodeji PDA (personal digital assistant), se Palm rozhodl vstoupit na mobilní trh se značkou Treo. Treo 600 dorazil na trh s výbavou, která se v mnohém shoduje se současnými přístroji a při pohledu na uživatelské prostředí se nelze ubránit dojmu, že je vše nápadně podobné dodnes. Mimo jiné nechyběl ve výbavě fotoaparát, MP3 přehrávač, možnost instalace aplikací, mapovatelné klávesy a QWERTY klávesnice.

06_0402_treo_660-660x502

Displej měl slušnou velikost 2,5 palce, ale kvůli pomalým aktualizacím systému nakonec Palm nedokázal s konkurencí udržet krok. Koupě Palmu společností HP se nakonec ukázala jako pomyslný hřebíček do rakve.

Žiletka a stylové "véčko": Motorola RAZR V3 - 2004

Při uvedení Razru na trh si pamatuji údiv nad jeho tenkým tělem, které jak název napovídá, má evokovat žiletku. To se Motorole povedlo a prodejní úspěch se u tohoto "véčka" dostavil i přes fakt, že se zatím nejednalo o smartphone.

05_0402_motorzr_1200-660x440

Prodáno bylo 130 milionů kusů a pokud bychom pátrali proč bylo zařízení natolik populární, mohl by za to opět jeho design. Klávesnice byla leptaná do jednoho kusu kovu, tělo tvořil hliník a pěkný byl i barevný displej. Bohužel pro Motorolu se na dlouhou dobu jedná o poslední velký prodejní úspěch.

Telefon představený Stevem Jobsem: Motorola Rokr - 2005

Rokr byl prvním telefonem, který si dobře poradil s přehráváním hudby z iTunes. To byla ve své době taková revoluce, že se jeho představení chopil samotný Steve Jobs. Bohužel, nakonec se jednalo o opravdu špatné zařízení.

04_0402_rokr_1200-660x638

Ano, Rork spolupracoval s iTunes, ale udržel v paměti pouze kolem 100 písní a jejich pomalé stahování bylo pro zákazníky utrpením. Přesto se stal jakýmsi vzorem pro mobily jakožto multimediální přehrávače, tedy i pro budoucí iPhone.

5 megapixelů a blesk: Nokia N95 - 2007

Smartphone N95 se ve své době stal vlajkovou lodí Nokie a při pohledu na parametry je dodnes zřejmé proč. Nechyběla navigace, 5 Mpx fotoaparát s bleskem a celkově bylo zařízení uzpůsobené pro snadné přehrávání multimediálního obsahu.

03_0402_nokian95_660

Nepřehlédněte:

Design byl stylový a funkční, klávesnice totiž šla vysunout a pokud jste jí vysunuli "na druhou stranu", objevila se tlačítka ovládající multimediální přehrávač. Dodnes je možné spoustu těchto telefonů spatřit v oběhu.

Ten, který všechno změnil: Apple iPhone - 2007

Jak by řekl Steve Jobs: "Jedná se o první smartphone, který lidé chtěli, i když o tom ještě nevěděli". Nevšední bylo pojetí designu i uživatelského rozhraní, které bylo nevídaně přívětivé.

02_0402_iphone_1200-660x440

I přes fakt, že smartphone veřejnost zaujal, se nedalo předvídat, zda bude mít úspěch. App Store byl poměrně chudý na počet aplikací, na čelní straně bylo jediné tlačítko a chyběla banální funkce kopírování a vkládání. Nakonec se však stal iPhone se svým iOS vzorem pro nové operační systémy a smartphony jako takové.

Nepřehlédněte:

Zlatá éra iPhonu je pravděpodobně pryč, možná však zařízení s nakousnutým jablkem ve znaku ještě neřeklo své poslední slovo. Chystaná levnější verze by mohla konkurenci pořádně zatopit. Uvidíme...

První Android na scéně: HTC Dream - 2008

Chytrý telefon, mj. prodávaný jako T-Mobile G1, byl prvním zařízením s OS Android. Na trh dorazil rok po uvedení iPhonu a byl jasnou odpovědí Googlu na produkt Applu. Zpočátku se s iPhonem nedal srovnávat, ale jak čas plynul, stával se Android čím dál použitelnějším systémem. 

01_0402_htcone_1200-660x431

Dream si mimo dotykové obrazovky zachoval i vysouvací QWERTY klávesnici, ale ta se na současných smartphonech příliš neuchytila. Operační systém, který Google v roce 2005 zakoupil od Android Inc., nyní vládne trhu a nic v nejbližší době nenapovídá opaku.

Změny na poli mobilních telefonů přicházejí opravdu rychle a i dosavadní leader může být během krátké doby na pokraji krachu. O tom se konec konců přesvědčila např. finská Nokia a kanadské BlackBerry. Stačí, aby někdo přišel s novou myšlenkou a všechno může být jinak.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Okno do historie mobilních telefonů: 12 perliček, které měnily mobilní svět

Sobota, 24 Srpen 2013 - 15:57 | LucniKonik | dizz: je to tak, 600ka byla první Treo pod...
Úterý, 9 Duben 2013 - 22:25 | John Doe | "kanadské BlackBerry" ? kanadské...
Úterý, 9 Duben 2013 - 14:56 | HEC | Myslím, že pro mnohé byl jedním z prvních mobilů...
Úterý, 9 Duben 2013 - 07:42 | Dizz | Treo 600 bylo sice oblibene ale ne tak prevratne...
Pondělí, 8 Duben 2013 - 20:44 | peca | Nějakej pěknej šikovnej Android s QWERTY a asi...

Zobrazit diskusi