CDR.cz - Vybráno z IT

Opatření proti nepovolenému létání aneb jak dron v Tokiu loví drony do sítě

Drone 1
Jediná věc, která zastaví padoucha s dronem, je klaďas s dronem. V Japonsku sáhli po nevšední obraně proti létajícím modelům, které chytají do sítě. A jak se můžete přesvědčit na videu, nefunguje to vůbec špatně.

Bezpečnostní agentury po celém světě si uvědomují, že skvělý technologický vynález nemusí sloužit jen k dobrým věcem. Tokio se rozhodlo, že proti nezvaným narušitelům vzdušného prostoru bude bojovat po svém.

Sestřelení je krajní řešení, chytání funguje dobře

Raději než se snažit létající hračky sestřelovat či jinak zneškodnit, museli najít cestu, jak dostat drony na zem bez rizika, že někomu z kolemjdoucích padnou na hlavu. Nakonec zvolili vlastní drony, na které přichytí velkou síť, do níž létající narušitele chytá.

Ačkoliv zní chytání dronů do sítě komicky, na videu vše dává větší smysl (i když se nejprve zdá, že dron skončí spíše na zemi, než v síti). Policie pro své účely na videu podle všeho sáhla po modelu DJI Spread Wings 900, ke kterému přidělala síť o rozměrech 3 x 2 metry.

Incidenty se množí, drony už nesly i radioaktivní materiál

A proč Japonci sáhli po podobném řešení? Vše je především reakcí na incident z jara tohoto roku, kdy policie zachytila létající model, který nesl radioaktivní materiál na střechu budovy, kde sídlí ministr. Pachatele nakonec úspěšně policie zatkla. Od února příštího roku se jako reakce na incident u vládních budov bude pohybovat dron, který bude hlídat tamní vzdušný prostor.

Že může být dron reálnou hrozbou asi nikdo nepochybuje. Když na podzim 2013 kancléřka Angela Merkelová stála na pódiu v Drážďanech, asi nečekala, že bude její ochranka muset lovit ze vzduchu oblíbený AR.Drone ovládaný členy tamní pirátské strany. Tehdy ještě o útok nešlo, ale kdybyste vzali běžný dron za deset tisíc, přidělali k němu půl kilogramu výbušnin, máte v ruce skvělou taktickou zbraň. Proto se při návštěvách důležitých státníků používají nejrůznější rušičky, včetně vysílačů falešného GPS signálu apod.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Opatření proti nepovolenému létání aneb jak dron v Tokiu loví drony do sítě

Sobota, 12 Prosinec 2015 - 14:15 | tony | Tak co ješte si nějaký jouda myslý, že posílat...
Sobota, 12 Prosinec 2015 - 12:06 | Gath G | "ale kdybyste vzali běžný dron za deset...
Sobota, 12 Prosinec 2015 - 05:34 | Txy | Bude muset mít kolem sebe rámeček, aby se do sítě...
Pátek, 11 Prosinec 2015 - 18:38 | David Patt | O tom uz byl jeden dil South parku , nakonec...
Pátek, 11 Prosinec 2015 - 18:20 | HKMaly | No tak drony poleti dva, jeden s vlastni siti...

Zobrazit diskusi