CDR.cz - Vybráno z IT

Oppo N1: Šestipalcová placka s otočným 13Mpx fotoaparátem a dotykovými zády

Oppo N1 - img1
O tomto novém smartphonu se vědělo už s předstihem a včera jej čínský výrobce konečně odhalil světu. Vlastní 5,9“ FullHD displej, volbu dvou operačních systémů a především 13Mpx fotoaparát s otočným modulem pro režim webkamery.

Přesto, že jsme u čínských výrobců zvyklí spíše na takřka dokonalé kopie světově oblíbených přístrojů, čas od času se i v Číně najde poctivá společnost, která se snaží jít vlastní cestou a než dobývat čínský trh s duplikátem, raději přichází s vlastní kůží na trh. Jedním z takových výrobců je pak i společnost Oppo, která včera konečně odhalila svůj nový a lákavě vypadající smartphone Oppo N1. I když se o telefonu už dlouho mluvilo a jeho včerejší představení nakonec nebylo až takovým překvapením, dokázal zvednout ze židle mnohá zahraniční média a to především díky inovovanému otočnému fotoaparátu.

Oppo N1 - img3

Nejdříve se ale podíváme na hardwarovou výbavou „en jedničky“ a ke zmíněnému fotoaparátu se vrátíme později. Jedním z nejdůležitějších prvků telefonu je samozřejmě dotykový 5,9“ IPS displej s FullHD rozlišením, jehož jemnost dosahuje 377ppi. Za zmínku pak stojí i dotyková vrstva se zvýšenou citlivostí, dovolující ovládání displeje třeba i v rukavicích (podobně, jako některé telefony Lumia od Nokie).

Pohonnou jednotkou tohoto čínského elegána je čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 600 s taktem 1,7 GHz (nikoli nejnovější osmistovka), k jehož rychlejším výpočtům dopomáhá 2GB operační paměť a grafický čip Adreno 320. Úložiště nabývá volitelné velikosti 16 nebo 32 GB, chybí mu ale bohužel možnost rozšíření paměťovou kartou. Nyní se dostáváme k další zajímavosti tohoto telefonu a to v použití dual-bootu operačních systémů. Výrobce jej obdařil vlastním Color OS postaveném na Androidu 4.2 a později uvolní ke stažení i oblíbený firmware CyanogenMod.

Oppo N1 - img2

A čím je Color OS zajímavý? Nabídne několik docela nevídaných a šikovných funkcionalit, kdy můžeme telefon ovládat dotyky dokonce i na jeho zádech. Slouží k tomu funkce O-Touch, která nám usnadní přístup k některým aplikacím a dovoluje pozměnit i nastavení systému (hlasitost, jas displeje apod.). Pokud tedy držíme telefon v ruce a čteme si například aktuální internetové zpravodajství, posunem třech prstů po jeho zádech můžeme rolovat stránku – displeje se nemusíme vůbec dotknout. Podobných funkcí má O-Touch samozřejmě spousty a aplikaci můžete naučit i vámi definovaným gestům.

Oppo N1 - img4

Modul 13Mpx fotoaparátu nabídne CMOS snímač od Sony doplněný vlastním obrazovým procesorem výrobce. Optika má světelnost f/2.0, video natáčí ve FullHD rozlišení s 30fps. Fotoaparátu nechybí samozřejmě ani automatické ostření nebo hned dvojice přisvětlovacích LED.

Oppo N1 - img5

Inovativní tedy není samotný fotomodul, ale jeho umístění na otočném panelu. Můžeme jej zcela přetočit nad displej pro režim webkamery či focení autoportrétu a stejně snadno vhodně nastavit pro lepší úhel při focení. K otázce se samozřejmě nabízí, jakou životnost budou mít klouby po stranách modulu, aby nám nakonec nezůstal po půl roce používání v ruce. Podle slov a testování výrobce by měl ale vydržet sto tisíc otočení (pokud bychom modul přetočili 40x za den, vydržel by 7 let) bez toho, aniž by se mechanismus poškodil.

Telefon tedy nepatří mezi úplnou špičku na světovém trhu, stále ale nabízí velmi obstojný výkon pro náročnější aplikace, hry nebo FullHD videa. Kromě užitečných funkcí systému Color OS pak zaujme především otočným fotoaparátem s velmi pěknou specifikací.

Nutno ale podotknout, že funkci webkamerky nebo autoportrétu používáme oproti klasickému fotoaparátu jen zřídka a jeho otočný modul je tak spíše jen užitečnou zajímavostí, než-li novinkou, kterou bychom používali každý den.

Operační systém Color OS + CyanogenMod
Displej 5,9" IPS, FullHD 1920 x 1080px, 377ppi
Procesor Qualcomm Snapdragon 600, 4x 1,7GHz
Operační paměť  2 GB
Úložiště  16 / 32 GB
Fotoaparát 13 Mpix, N-Lens, CMOS, f/2.0, autofocus, 2x LED, FullHD video se 30fps, 10x op. zoom
Konektivita Wi-Fi 802.11 a/c
Bluetooth 4.0
MicroUSB
3G (LTE nepotvrzeno)
GPS
3,5mm jack
NFC
Fuknce O-Touch (dotyková gesta na zádech)
Tachograf (zaznamenává rychlost v čase)
Akumulátor 3 610 mAh
Rozměry 171 x 83 x 9 mm
Hmotnost 213 g
Dostupnost Říjen 2013
Cena 570 $ (cca 11 500 Kč)

Výrobce ocenil telefon Oppo N1 na zhruba 570 dolarů, což je v přepočtu více než jedenáct tisíc korun, a zamířit by měl podle všeho i na evropský trh, včetně toho tuzemského. Nechme se tedy překvapit, s jakou cenovkou jej nakonec přinesou české obchody s přičteným DPH a dalšími poplatky - stát by se tak mělo během následujících dvou měsíců.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Oppo N1: Šestipalcová placka s otočným 13Mpx fotoaparátem a dotykovými zády

Středa, 25 Září 2013 - 08:55 | DaMaSig | Neměla náhodou Nokia už dříve mobil s otočným...

Zobrazit diskusi