CDR.cz - Vybráno z IT

OS Android 4.4 KitKat - co nabídne nového?

kitkat
Přichází nový Android 4.4 alias KitKat, který budou zřejmě nejvíce oslavovat majitelé méně výkonných telefonů. Systém je nově optimalizován pro zařízení s 512 MB RAM, ale nebudou chybět ani další užitečné vychytávky.

Společnost Google před nedávnem všechny šokovala, když změnila název nové chystané verze operačního systému Android z Key Lime Pie (citronový dort) na KitKat. John Langerling z Google to jednoduše obhájil slovy, že jen málo lidí zná chuť citronového dortu. Nyní je systém Android 4.4 na světě a nám nezbývá nic jiného, než potvrdit, že se jedná o nejvýznamnější update za několik posledních let.

android device fragmentation

Android se z dlouhodobého hlediska potýká s problémem fragmentace platformy. Podle průzkumu serveru Open Signal bylo v červenci 2013 zjištěno 11868 různých Android zařízení z 682 tisíc sledovaných přístrojů. O rok dříve se jednalo pouze o necelé 4 tisíce zařízení. Fragmentace představuje problém především pro vývojáře, kteří mají za úkol vytvořit aplikaci, která bude kompatibilní se všemi dostupnými zařízeními.

Jelikož majitelé smartphonů svůj systém neaktualizují, existuje jen malý počet zařízení s nejnovější verzí Androidu. Android 4.4 KitKat by měl fragmentaci omezit, neboť má běžet i na starších telefonech nižší a střední třídy, které nejsou vybaveny výkonnými procesory. Díky projektu Svelte potřebuje pouze 512 MB RAM. Chod systému i aplikací tak má být plynulejší.

android kitkat
kitkat 1kitkat 2
kitkat 3kitkat 4

Android 4.4 obsahuje také další vylepšení, mezi něž mimo jiné patří:

  • vylepšená technologie NFC s podporou Host Card Emulation
  • nové uživatelské rozhraní, průhledné notifikační lišty, větší ikony
  • zamykací obrazovka s přidanými funkcemi, režim celé obrazovky
  • hlasové vyhledávání a ovládání OK Google
  • tisk na dálku přes Wi-Fi
  • podpora titulků při přehrávání videa v aplikacích
  • podpora příslušentví (např. krokoměr)
  • nativní podpora IR (jen pro vysílání, absence čtení signálu)
  • dávkové snímaní senzorů - šetření baterie
  • Hangouts obsahuje SMS, MMS, IM zprávy a videohovory
  • záznam obrazovky v podobě videa do formátu MP4 (jako u CyanogenMod, pro vývojáře bude dostupný i SDK) 

Více na: http://www.mobilmania.cz/novy-android-44-prehled-ingredienci-tycinky-kit...Detailní informace o Android KitKat 4.4 najdete na oficiálních stránkách. Novým OS je vybaven smartphone Google (LG) Nexus 5, který je možné v České republice zakoupit od 1. listopadu za 11 490 Kč pouze v internetovém obchodě Kasa.cz. Na výběr je v černé nebo bílé variantě. O zařízení byl však projeven velký zájem, přes víkend se prodalo (a vyprodalo) skoro 1000 kusů. Další by měly dorazit v průběhu tohoto týdne.

google nexus 5

Nová socha maskota KitKat již stojí před Googplexem v celé své kráse spolu s ostatními verzemi. Jak to však v dnešním světě chodí, Google si nemohl známou obchodní značku KitKat přidat do své posloupnosti názvů systému Android jen tak. Se společností Nestlé se musel nejprve domluvit na podmínkách. Firma Nestlé se naštěstí nebránila a práva na použití značky zpřístupnila. Aby se také zapojila do rozsáhlé marketingové akce, na obaly čokoládových tyčinek KitKat přidá logo nového OS Android. Nicméně i samotné reklamy s panáčky Android na KitKat jsou dosti povedené.

Kdy dorazí update? Na Galaxy Nexus už bohužel nikdy

Pokud jste již šťastný majitel "pátého Nexusu", nebo na něj ještě dychtivě čekáte, máte (budete mít) Android 4.4 k dispozici takřka po vybalení zařízení z krabice. V následujících týdnech by systémová aktualizace měla dorazit i na další zařízení řady Nexus – Nexus 4, 7 (první i druhá generace), Nexus 10 a HTC One a Galaxy S4. Výjimkou zůstane Galaxy Nexus, pro který bude konečnou aktualizací Android ve verzi 4.3. Aktualizace pro ostatní telefony je již čistě v rukách svých výrobců, na kterých teď bude stát vývoj nové ROM založené právě na KitKat. 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku OS Android 4.4 KitKat - co nabídne nového?

Úterý, 5 Listopad 2013 - 11:54 | John Doe | Zdá se mi to nebo Google od verze Droida 4.2...
Úterý, 5 Listopad 2013 - 09:33 | stevocz | aj tak tymto google neznizi fragmentovanost....

Zobrazit diskusi