CDR.cz - Vybráno z IT

OS X Mavericks: Žádná velká změna, ale velmi příjemný tuning

osx-mavericks
Těšili jsme se na integrované Apple Mapy, vylepšení Safari a změny v prohlížeči souborů. Jak se nám líbí první hodiny práce na oficiální verzi nového systému od Applu?

V úterý v noci Apple oficiálně uvolnil instalaci svého nového systému OS X Mavericks. Instalační balík má 5,29 GB a stáhnete jej jednoduše přes App Store. Instalace spíš připomíná klasickou aktualizaci systému - vaše dokumenty i aplikace zůstanou nedotčeny, nemusíte tedy ztrácet čas složitým zálohováním. Pokud máte rychlý disk, za pár minut je vše připraveno k práci. A teď malé tajemství - ona to ve skutečnosti je taková trochu netradiční aktualizace starého systému, ale pšššt! ;-)

Nový systém Applu není nějakou extra velkou novinkou - nepřináší žádné iMetro ani vás neobere o tlačítko JabkoStart. Přestože se toho na první pohled mnoho nezměnilo, do knihovny aplikací přibyly dvě položky - iBooks a Apple Mapy.

iBooks - knihy bez papíru

Knihy na OS X začínají svou první kapitolu. Sesynchronizujete si centrálně všechny knížky ze všech zařízení přes iCloud a můžete dočíst konec Padesáti odstínů Doriana Graye na své obří domácí obrazovce s OS X. Pokud jste jeden z mála lidí, co čte knihy na iPhonu, určitě oceníte pohodlnější orientaci a nakupování v obchodě s myší.

Snímek obrazovky 2013-10-24 v 11.36.29obrázek 1

iBooks umí změnit pozadí na čtení z bílé na "knižní" sépii nebo v nočním režimu na černou. Vybírat můžete také ze sedmi fontů, které můžete téměř libovolně zvětšovat (kocour z Červeného trpaslíka by si se svým "jedním slovem na stránku" přišel na své).

Mapy - rychlost a efektivita na prvním místě

Druhou novinkou v aplikačním seznamu je desktopová verze (někdy nechvalně) známých Apple map. Samozřejmostí je práce ve fullscreenu. Pohled se přes dotykový touchpad velmi příjemně ovládá, narozdíl od Google Maps v prohlížečové verzi, kde jsou přechody mezi stupni přiblížení méně plynulé. Velkou výhodou je rychlé sdílení trasy do dalších Apple zařízení pomocí dvou kliků. Dále můžete sdílet mailem (pošle se globální obrázek trasy + detailní pohled na cíl) nebo pomocí zpráv iMessage. 

Snímek obrazovky 2013-10-24 v 13.19.11
obrázek 2obrázek 3

Kvalitou mapových podkladů však Apple nesahá Googlu ani po kotníky a nevylepší to ani 3D pohled, který sice opravdu v oblasti New Yorku modeluje kde co, ale prostředí připomíná spíš postapokaliptický Crysis 2 a nutí vás podívat se na zprávy ze světa, jestli nedošlo v USA k jadernému neštěstí.

Snímek obrazovky 2013-10-24 v 12.25.18Snímek obrazovky 2013-10-24 v 12.25.43

Nicméně ovládání je opravdu plynulé a pokud bude v oblasti České republiky relativně přesné i plánování tras (ukáže dlouhodobá zkušenost), připravil Apple Googlu silnou konkurenci v oblasti rychlých výletů, kdy potřebujete rychle něco najít a vydat se tím směrem. Kdybych si mohl ještě do špendlíku na mapě přidat i screenshot ze streetview a celé to odeslat na iPhone/iPad, nebylo by to vůbec špatné.

Snímek obrazovky 2013-10-24 v 11.07.58Snímek obrazovky 2013-10-24 v 11.09.00Snímek obrazovky 2013-10-24 v 11.09.45Snímek obrazovky 2013-10-24 v 11.09.26

Safari, Kalendář a Finder

Nová verze prohlížeče si polepšila co do rychlosti + přibrala pár zajímavých vychytávek. Jednak vám do nově otevřené záložky zobrazí sdílené odkazy ze sociálních sítí, takže se při procházení můžete inspirovat kolegy nebo případně třeba lidmi, které odebíráte na twitteru. Tato fičura trochu zpomaluje otevření nové záložky a jsem zvědav, jak si na to uživatelé budou zvykat. 

Snímek obrazovky 2013-10-24 v 12.57.25

Nový design dostal Kalendář, je nyní v pohledu "Týden" určitě přehlednější, Měsíc byl dle mého názoru lepší ve starém designu a při pohledu "Den" přibylo vlevo zobrazení všech událostí. Změnu seznal i detail události, nyní se zobrazuje i mapa s počasím a čas přesunu, časem uvidíme, jak se to bude hodit v praxi.

Prohlížeč souborů Finder má podle očekávání možnost Značek - tedy shlukování souborů pod různými barvami a také možnost více záložek (tabů) najednou.

Hlavní motto systému = úspora energie

Apple ohlašoval, že bude u nového systému kladen důraz na efektivní spolupráci hardwaru se softwarem. Funkce App Nap by kupříkladu měla snížit využití zdrojů pro aplikace, které jsou v pozadí. Reálnou úsporu uvidíme časem při delším používání, ale je pravdivé tvrzení, že přechod zpět a "probuzení" aplikace je velmi plynulé a rychlé. Procesor by měl také nyní úsporněji pracovat s nízkoúrovňovými operacemi a shlukovat je do větších skupin. Tím by mělo vzniknout víc času, kdy není procesor používán, což potamo opět ušetří nějakou tu část baterky navíc.

Úsporu energie by mělo zaručit i nové Safari, které automaticky pozastaví flash skripty funkcí podobnou click-to-play a ušetří tak další kus baterie.

Závěr

Další novinky zahrnují Klíčenku v iCloudu pro sdílení hesel napříč zařízeními, interaktivní notifikace pro rychlé smazání/odpověď na zprávu a nový systém také lépe pracuje s několika displeji najednou.

Nemůžeme říci, že distribuce zdarma je něco extra, protože by nebylo moc za co platit. Stejně tak nebude nový OS X Mavericks žádný tahák, který přivede nové zákazníky. Ale na drouhou stranu je vylepšení vcelku dost znatelné a hodné kvalitních produktů, které Apple na trh přivádí. Určitě aktualizujte, budete příjemně překvapení.

Tagy: 

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku OS X Mavericks: Žádná velká změna, ale velmi příjemný tuning

Úterý, 29 Říjen 2013 - 21:39 | John Doe | Linux je pro geeky. Pořádnej chlap preferuje...
Úterý, 29 Říjen 2013 - 16:24 | petr22 | A z obojeho muzes zadarmo upgradovat na Linux - a...
Pátek, 25 Říjen 2013 - 20:34 | John Doe | Já si taky myslím, že distribuce Blue, tedy Win 8...
Pátek, 25 Říjen 2013 - 16:01 | a b | pekne napisane, ze by som ho hned kupil :)
Pátek, 25 Říjen 2013 - 00:10 | Fotobob | No já tedy nevím, ale přepisování jádra systému a...
Čtvrtek, 24 Říjen 2013 - 17:23 | ptipi | Pokud o čtvrtinu lepší výdrž n baterku není...
Čtvrtek, 24 Říjen 2013 - 14:59 | corwin78 | Já si naopak myslím, že distribuce Mavericksu,...

Zobrazit diskusi