CDR.cz - Vybráno z IT

Minipočítač Raspberry Pi uvnitř fotoaparátu OTTO zachytí i 90 snímků za sekundu!

nepřehlédněte
Raspberry Timelapse Otto
Nejnovější model Raspberry Pi je ještě menší než ty předchozí a konečně se dočkal svého nasazení. Barevný retro fotoaparát OTTO z vás stisknutím jednoho tlačítka udělá hotového umělce. Snadno půjdou tvořit animace,časosběrná videa, nebo třeba záběry s 90 fps.

Miniaturní počítač, ukrytý na destičce o velikosti kreditní karty, nepřestává překvapovat. Nadšená komunita postupem času plní tvůrcům sen o zařízení, které bude sloužit pro výuku, zábavu, nebo třeba jako základ nejrůznějších kutilských pokusů. Nejnovějším projektem, jenž se dokonce snaží oslovit masy na crowdfundingovém serveru Kickstarter, je netradiční fotoaparát s názvem OTTO.

Použitý minipočítač Raspberry Pi, je uvnitř fotoaparátu nasazen ve své nejnovější verzi Compute Module, o níž jsme vás informovali nedávno. Ta velikostí odpovídá RAM modulu a nasazována má být právě v nejrůznějších sériově vyráběných zařízeních, do nichž tvůrci chtějí integrovat snadno programovatelnou řídící jednotku. Oproti starším modelům se nová malina liší především svými rozměry a neosazenými konektory.

Raspberry Timelapse Otto Dily 2

To dává svobodu tvůrcům hraček ve stylu OTTO, kteří mohou experimentovat při tvorbě zařízení s již hotovým základem. Jednojádrový 700 MHz ARM čip od Broadcomu sice není tím nejvýkonnějším na trhu, ale pro dané účely je zajímavou volbou. Původně nalezl uplatnění v set-top boxech, nakonec jej vidíme i v fotoaparátu. Vedle 4GB úložiště a 512 MB RAM integrovaných do Raspberry, nalezneme uvnitř plastového těla také WiFi čip pro připojení k chytrému telefonu a baterii s kapacitou 3 000 mAh.

OTTO bude přes bezdrátovou síť spolupracovat s připravovanou aplikací pro mobilní telefony, což má umožnit bleskové sdílení na sociálních sítích, ale i nastavování fotoaparátu pro automatický režim apod. Smartphone bude pravděpodobně nezbytným doplňkem, neboť zařízení (alespoň v současné verzi) nemá displej, ale pouze optický hledáček.

90 snímků za sekundu pro zpomalené záběry

Vestavěná 5 Mpx kamera zvládne snímat fotografie s rozlišením 2592×1944 px a nahrávat video v 1080p s 30 snímky za sekundu. Při 720p to už může být 60 snímků a při VGA rozlišení dokonce 90 za sekundu. Bude se tak jednat o velmi zajímavé udělátko pro zpomalená videa.

Raspberry Timelapse Otto Dily

Design zařízení vychází ze starých fotoaparátů, kde bylo nutné před každým snímkem přetočit film pomocí vestavěné kličky. Klička zde nemá jen ozdobný účel, ale právě jejím otáčením lze mj. zachytávat jednotlivé snímky animace. Nejlépe tento zvláštně vypadající proces ukazuje přiložené video. Připraven je k fotoaparátu i speciální blesk s názvem FlashyFlash, který zaujme přinejmenším svým designem.

Raspberry Timelapse 02

Tvůrci myslí i na další rozšiřování a nic by tak nemělo bránit třeba připojení destičky Arduino, motorků a tvorbě jakéhosi robota s Raspberry Pi a fotoaparátem uvnitř. Pro kutily nechybí ani SDK, aby mohlo docházek k nejrůznějším modifikacím softwaru. Tvůrci k hackingu zařízení a úpravám dokonce sami nabádají a chtějí si tak vybudovat rozsáhlou vývojářskou komunitu.

Raspberry Timelapse Otto 331

Ukázkou kutilské tvorby je třeba speciální modul s kabely, které dvojice uživatelů chytí do ruky a poté, pokud se dotknou, dojde k sejmutí scény.

V tuto chvíli jsou všechny kousky za 149 dolarů na Kickstarteru vyprodané a zbývají tak jen dražší za 199 dolarů (cca 4 000 Kč). Vše nasvědčuje tomu, že bude projekt za několik dní úspěšně podpořen, ale objednat si jeden z prvních kousků a pomoci tak tvůrcům v rozjezdu můžete až do 14. června tohoto roku.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Minipočítač Raspberry Pi uvnitř fotoaparátu OTTO zachytí i 90 snímků za sekundu!

Žádné komentáře.