CDR.cz - Vybráno z IT

DOJMY Z HRANÍ: Paladins se pokouší sesadit Overwatch z trůnu

Paladins 03
Ve světě, kde existuje Overwatch v pozici krále žánru hero shooter her, je velmi obtížné se prosadit. Hi-Rez Studios se ovšem nebálo League of Legends při vydávání Smite a svou nebojácnost prokazují i nyní s Paladins.

Každá doba má svůj trendy žánr. Jako bylo období, kdy frčela MOBA a mnoho tvůrců se snažilo o úspěch (kterého nakonec dosáhl Riot s League of Legends), nyní jsou v kurzu tzv. Hero-FPS (střílečky na hrdiny) a ve vedení se drží Blizzard se svým Overwatch

Paladins je další F2P hrou od studia Hi-Rez, lidí zodpovědných za FPS Tribes: Ascend a o něco známější MOBA hru Smite. Podobně jako se Smitem, studio opět vstupuje do pole dominovaného zdánlivě neporazitelným titánem a po pár hodinách hraní uzavřené bety můžeme říct, že nyní jej možná nečeká stejný úspěch jako posledně.

Bez charakteru

Jedním z hlavních důvodů, proč je Overwatch tak přitažlivý, jsou postavy. Nehrajete za obyčejně vypadajícího vojáka bez tváře, ale například za Tracer - zábavnou, bláznivou, čas ovládající Britku s komplexním pozadím. Z toho koneckonců vychází pojmenování hero shooter, líbivé osobnosti jsou pro žánr kruciální. Nemluvě o doprovodných animovaných filmečcích, které nechají hráče sžít se světem ještě daleko za hranicemi hry. V těchto ohledech Paladins selhali.

Paladins 04

Zdejší postavy jsou ploché a bezduché, a i když bez tváře úplně nejsou, titul vytváří nulovou snahu o jejich představení hráči. Ani v průběhu bitev se vyjma ohlašování svých ultimátek neprojevují.

Hodně postav ve hře je také nápadně podobná těm z Overwatch a to jak vzhledem, tak svými schopnostmi. Pochopení pro využívání cizích nápadů máme, nicméně podobně okázalé napodobování je při nejmenším nevkusné.

Ať se práší za payloadem

Samotná hratelnost je na tom lépe. Je svižná, plynulá, různorodá, ale hlavně zábavná. Hodně záleží na výběru hrdiny, protože zatímco někteří si užívají pobyt v centru dění, jiní preferují spíše klidnější okrajové pozice.

Mapy jsou na tom podobně jako postavy, s výjimkou jediné jsou hodně generické a obecně nijak nevynikají. Zatímco Overwatch vytváří živá a hezká prostředí, která jsou od sebe snadno oddělitelná, Paladins přistoupilo k věcem velmi pragmaticky a mapy neslouží jako nic víc, než pole pro celé dění.

Paladins 01

Všechny jsou také poměrně rozsáhlé. Aby se hráč dostal do akce co nejrychleji, má s každým hrdinou možnost naskočit na koně a do cíle docválat. Podobně jako v Heroes of the Storm, zde je to nedocenitelná schopnost urychlující spád dění.

K nalezení jsou zatím pouze dva mody, Payload a Siege. V Payloadu jeden tým posouvá vozík z bodu A do bodu B a ten druhý se mu v tom snaží zabránit. Siege už je o něco rozmanitější. V první fázi mají oba týmy stejný úkol - obsadit jeden z hrou vybraných bodů na mapě. Po jeho úspěšném obsazení dostane vítězný tým vozík, který musí dopravit oponentovi do báze.

Pistolník s balíčkem karet

Inovace, s níž se Paladins snaží odlišit od ostatních, jsou prvky CCG (Collectible Card Game, sbírání kartiček). V průběhu hraní získáváte karty s různými efekty a bonusy, a to buď skrze truhly (kterými jste odměněni za postup hrdinů) nebo kupováním za herní měnu.

Paladins 02

Je to ovšem natolik nevýrazný přídavek, že jsme si jeho samotné existence všimli až po několika hodinách hraní. Každý hrdina je vybaven sadou pěti takových karet, jež poskytují různé bonusy nesoucí se v duchu "schopnost Y trvá o X sekund déle". Zkráceně řečeno - jsou nesmírně nudné a nezajímavé.

Hi-Rez je v oblasti F2P už ostřílená banda a potvrzují to i s Paladins. Ve hře najdete dvě měny, zlaťáky a krystaly. Zlaťáky získáte klasicky hraním a nakupujete za ně většinu věcí ve hře. Krystaly si naopak musíte koupit za reálné peníze, abyste si mohli pořídit vše od skinů až po hrdiny. Nejsou přeceněné, 400 krystalů seženete za 8 dolarů (cca 200 kč) a koupíte za ně přibližně dva hrdiny nebo dva skiny.

Do jejich kupování vás hra nijak nenutí, zlaťáky získávate poměrně rozumným tempem a vše, po čem toužíte, si dříve nebo později koupíte bez utracení jediné koruny.

Paladins 05

Můžete také zvolit cestu koupení celé hry. Za 20 dolarů (cca 500 kč) odemknete všechny současné a budoucí šampiony + získáte speciální skin a několik truhel k otevření. Tato varianta je tu pro ty, kteří preferují neztrácet čas s postupným odemykáním a radši dostanou vše najednou. Tedy možnost pro ty, kteří preferují zakoupení titulu namísto nekonečných mikrotransakcí. 

Summa summarum lze říct, že Paladins by bylo skvělou hrou, kdyby neexistovalo Overwatch. Když Hi-Rez pronikal do MOBA světa, udělal to tak, že přišel s něčím úplně novým. Nyní ovšem stvořil de facto klona, který navíc na mnoha místech pokulhává.

Pokud vás odradila cenovka u Overwatch, Paladins je právě pro vás. Pokud ale Overwatch vlastníte, titul vás asi neosloví.

Zdroje: 

Galerie ke článku

Pavel Vevera

Členem redakce inGamer.cz byl od samotného založení v roce 2012. Původně působil jako multisekční redaktor, přispívající jak články, tak video tvorbou, nakonec se však ustálil na textech. Jako externista od 1. ledna 2014 pokračuje v rámci herní rubriky CDR.cz, kam se redakce i část obsahu inGameru přesunula.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku DOJMY Z HRANÍ: Paladins se pokouší sesadit Overwatch z trůnu

Žádné komentáře.