CDR.cz - Vybráno z IT

Vyrobte si levný notebook sami: Pi-Top kit s Raspberry uvnitř z vás udělá kutila

nepřehlédněte
Pi Top 1
Tělo z 3D tiskárny, 13,3" displej a uvnitř tepe minipočítač o velikosti kreditní karty. Nový projekt Pi-Top chce Raspberry Pi posunout na nový level. Uživatelé si sami sestaví levný notebook a ještě se u toho naučí základy z oblasti softwaru a hardwaru.

Pi-Top na první pohled neurazí jak svou konstrukcí, která může snadno vzniknout na 3D tiskárně, tak ani šestihodinovou výdrží na baterii, mini PC Raspberry Pi uvnitř či 13,3" displejem. Tvůrci projektu navíc v průběhu skládání zařízení naučí zdarma základy z oblasti hardwaru i softwaru každého, kdo o to bude mít zájem.

Psali jsme o Raspberry Pi:

Pi Top Prototype Final

Počítač o velikosti kreditní karty, který naučí masy programovat, nebo nabídne jednoduchou a levnou možnost jak sestrojit nejrůznější zařízení. Taková byla a stále je idea tvůrců minipočítače Raspberry Pi. Úspěch placky za cenu 35 dolarů (kolem 700 Kč) na sebe nenechal dlouho čekat a vznikl nespočet kreativních projektů. Mnoho z nich nemělo praktické využití a spíše demonstrovalo možnosti zařízení. Našly se ale i projekty edukačního charakteru (např. projekt UDOO) a další z nich, snažící se naučit masy nejen programování, v brzké době zkusí získat přízeň přispěvatelů.

Co byste řekli na možnost, udělat z malé maliny mozek nevšedního notebooku? Tvůrci projektu Pi-Top chtějí umožnit každému postavit si vlastní laptop. Zajímavější budou mít proces tvorby těla zařízení majitelé 3D tiskárny, ale ani ta není nutností. Nezbytné šasi, kam budou patřit další komponenty, včetně klávesnice a displeje, budeme brzy moci zakoupit i jako hotové řešení.

"Pi-Top nabízí možnost rozšířit vaše znalosti v oblastech hardwaru a softwaru. Postavte a porozumějte vašemu vlastnímu laptopu poháněnému Raspberry Pi Model B+. Provedeme vás každou komponentou a vysvětlíme její funkci, což umožní budoucí tvorbu vlastních projektů a zařízení.", tvrdí oficiální web.

Budoucí ambice tvůrců zahrnují lekce pro modifikaci Pi-Top do podoby vlastních projektů všeho druhu. Každý z uživatelů by tak měl v průběhu lekcí získat znalosti potřebné pro navrhování vlastních projektů postavených na platformě Raspberry. Konstrukce zařízení, viz fotografie níže, sází na design, kdy bude možné snadno otevřít šasi a využít programovatelných rozhraní a konektorů minipočítače.

Pi Top Raspberry Pi 3 D Printed Diy Laptop

Pi-Top kit se v dohledné době objeví na startupovém serveru Kickstarter, kde bude bojovat o přízeň komunity. My se o budoucnost projektu rozhodně nebojíme. Raspberry Pi již dříve ukázalo, že je o něj obrovský zájem a podobné projekty využívající jej jako základ mají doslova na růžích ustláno.

Součástí sady, která bude na trh dodávána v různých variantách, bude vedle samotného Raspberry Pi Model B+ volitelně také nezbytný case. Dále nemá chybět baterie slibující šestihodinovou výdrž na jedno nabití, Wi-Fi modul, bezdrátová klávesnice s touchpadem a samozřejmě také 13,3" zobrazovací LCD TFT panel s rozlišením 1366x768. Na paměťové kartě pak bude připravena aktuální verze linuxového operačního systému Raspbian.

Pi Top Lines

Nutno podotknout, že komponenty si bude moci každý sehnat i sám, ale například tisk šasi zabral u prototypu tvůrcům kolem 160 hodin času 3D tiskárny Rostock Max V2. Pro kompletní sestavení bude připraven detailní návod a výukové lekce. Ty začnou u jednoduchých integrovaných obvodů a mají pokračovat dále do hlubin hardwaru až k pokročilému programování.

V rámci projektu Pi-Top tak uživatel ve finále získá nejen stylový notebook, ale zároveň i cenné zkušenosti, a konec konců bude moci říct "tento notebook jsem si vyrobil sám". Pro automatické upozornění na start crowdfundingové kampaně můžete využít formuláře na oficiálních stránkách projektu. Ceny zatím nejsou známé, ale troufneme si odhadnout sumu kolem 200 dolarů (4 000 Kč) za kompletní sadu.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyrobte si levný notebook sami: Pi-Top kit s Raspberry uvnitř z vás udělá kutila

Sobota, 27 Září 2014 - 13:29 | Gath G | Ona je to tak trošku levná průmyslová řídicí...
Sobota, 27 Září 2014 - 13:19 | Gath G | ...a rychlými GPIO porty v základní sestavě? Že...
Pátek, 26 Září 2014 - 14:42 | Lukáš Voříšek | Berte to jako výukovou pomůcku, z níž vám vznikne...
Pátek, 26 Září 2014 - 13:51 | Begy | a k čemu je to dobrý???? Za +- 5000Kč můžu koupit...

Zobrazit diskusi