CDR.cz - Vybráno z IT

Nový 3D monitor od Sony pro dva hráče bez potřeby dělit obraz

PlayStation 3D Display
Společnost Sony Computer Entertainment Europe se chystá v nejbližší době uvést na trh nový monitor určený (nejenom) pro hraní 3D her. Hráčům slibuje nejen nevšední 3D zážitek ze samotného hraní, ale za pomocí technologie SimulView rozděluje 3D obraz do dvou nezávislých 2D obrazů ve fullscreenu.

Název (nebo chcete-li označení, jméno) představovaného Full HD (1080p) monitoru je PlayStation3 3D monitor. Disponuje úhlopříčkou 24" a stereoskopickým 3D zobrazením (240 Hz Active Shutter). Kontrastní poměr dosahuje hodnot 5000:1, zorné úhly se dotýkají 176 stupňů. Ve výbavě pak nechybí dva HDMI vstupy a jeden komponentní pro připojení herních konzolí PlayStation 2 a PlayStation Portable. Součástí balení je i dvojice 3D brýlí (váha 47g), které jsou napájeny akumulátorovými bateriemi (nabíjení prostřednictvím USB kabelu).

Byla to právě PS3 konzole, která byla tak trochu předzvěstí toho, že to s 3D hrami myslí Sony dost vážně. Právě poslední hry, které Sony uvedla na trh, již nativně 3D funkce podporují. Nový PlayStation 3 3D monitor má být takovou hlavní vlajkovou lidí právě v ohledu herního zážitku ve 3D. Díky HDMI vstupům je možné monitor připojit i k jiným zařízením (set-top-boxy, počítače, notebooky aj.) než jen ke konzolím.

Sony si však zřejmě dobře uvědomovalo, že uvést na trh další 3D monitor, který by na rozdíl od konkurence nabízel navíc pouze kompatibilní komponentní vstup pro konzole, by asi nebylo úplně tím pravým marketingovým tahákem. A tak bylo zapracováno na již dříve avizované technologii SimulView. Ta přináší zajímavý koncept pojetí a využití 3D obrazu. Jak jsme si již řekli v úvodu, celý princip je založený na rozdělení 3D obrazu do dvou nezávislých 2D obrazů, z nichž je každý určen pro jednoho hráče. V režimu více aktivních hráčů je tak možné hrát na jedné obrazovce, avšak každý hráč si tu svou hru "vychutnává" v režimu celé obrazovky (tedy žádné půlení obrazu). Je samozřejmě důležité mít nasazené brýle a sedět před monitorem v určitém úhlu. Určitě lépe než psaný popis to předvede následující demonstrativní video:

Závěrem se sluší dodat, že společně s monitorem dostane kupující i dvě hry pro PS3 - Killzone 3 Platinum a Gran Turismo 5 Platinum. (Teď to možná vyznělo tak trochu jako v teleshoppingu.) Každopádně prodejní cena byla stanovena na 12 990 CZK, což tedy nízká cena zrovínka není.

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nový 3D monitor od Sony pro dva hráče bez potřeby dělit obraz

Pátek, 27 Duben 2012 - 11:02 | DRK | Mě to tedy přišlo zcela jasné. Jen si nejsem...
Čtvrtek, 26 Duben 2012 - 14:50 | HKMaly | No, predpokladal jsem to jak na zaklade clanku...
Středa, 25 Duben 2012 - 21:25 | Jiří Molnár | Děkuji, už jsem se bál, že jsem to nenapsal dost...
Středa, 25 Duben 2012 - 19:52 | mp07 | Z článku i videa jsem to pochopil tak, že je to...
Středa, 25 Duben 2012 - 15:33 | HKMaly | ... to jako si clovek muze vybrat jestli jeden 3D...

Zobrazit diskusi