CDR.cz - Vybráno z IT

PlayStation Now aneb hry na PlayStation 3 v cloudu: Za kolik a na čem?

Playstation Now Vita Mobile Gaming
Mílovými kroky se už blíží open beta cloudové služby PlayStation Now (řešení od Gaikai). Dočkají se konečně PC hráči exklusivních herních titulů z PS3 i na svých počítačích? Známe už i předběžnou cenu za hraní, která se bude odvíjet podle doby pronájmu...

Open beta PlayStation Now začne 31. července. Bohužel se jí dočká jen USA a Kanada. Evropa bude muset čekat až na začátek příštího roku. Cloudová služba PlayStation Now nabízí streamování videoher pro zařízení připojená k internetu. Celé řešení běží na platformě Gaikai (už to budou dva roky, co Sony odkoupila společnost Gaikai za 380 miliónů dolarů). PlayStation Now zprvu nabídne streamování videoher z PS3, časem by se měly objevit i hry z PS2 a PS1.

Cloudového hraní by se nejprve měli dočkat majitelé PS4. Záhy se objeví i na PS3, PS Vita a PlayStation TV. Časem se počítá i s televizemi, tablety a smartphony značky Sony.  Zdá se, že k využívání PlayStation Now tak budete potřebovat HW právě od Sony.

 Playstation Now Ces Perex

To není vůbec dobrá zpráva pro majitelé PC, kteří se těšili, že si už příští rok zahrají exkluzivní herní tituly  z PS3 i na svém počítači. Všichni dobře víme, že existuje pořád dost herních titulů (solidně oceněných), které nebyly portovány na PC. Ať už je to záměr (exkluzivita), nebo si majitelé nakonec spočítali, že se jim to na tu PC platformu kvůli pirátství prostě nevyplatí dělat.

PlayStation Now by měla fungovat jako půjčovna. Jednu hru si pronajmete na určitou dobu. Počítá se s cenovým rozpětím mezi 3 až 20 dolary. Tady určitě budou mít finanční výhodu lidé, co odehrají hru za jedno odpoledne (a že to není leckdy zase až tak těžké u většiny dnešních videoher toho docílit). Bohužel ti lidé, kteří si mysleli, že například za menší členský poplatek (dejme tomu deseti dolarů na měsíc) se dostanou do půjčovny se staršími herními tituly, kde budou mít k dispozici všechny videohry, co kdy na PS3 vyšly a neomezeně, tak mají smůlu.

PC hráčům tak nezbývá než čekat, jestli se změní politika Sony a uvolní cloudové hraní i pro PC platformu, nebo si příští rok pořídit PS Vita nebo PlayStation TV (tedy za předpokladu, že nechcete velkou konzoli, když už máte PC).

 Ps Now

Zajímavá volba by mohla být právě PlayStation TV, což je HW PS Vity bez displeje. Je to vlastně taková mikrokonzole, která nabídne podporu PlayStation Now, a dále přehrává hry pro PS Vita, PSP a PS1. Mikrokonzole podporuje ovladače DualShock 3 a DualShock 4. Připojení obraz/zvuk jde přes HDMI. Přístup na internet přes Ethernet nebo Wi-Fi 802.11 b/g/n . Dále je mikrokonzole vybavena 1 GB vnitřní paměti, jde samozřejmě dokoupit další kapacitu přes paměťovou kartu. Mikrokonzole má stát 99 Euro (2700 CZK).

Uvidíme, co na to Microsoft se svou cloudovou platformou Azure. Snad se dočkáme alespoň exkluzivních Xbox her v cloudu na Windows.

A na závěr malá ochutnávka cloudu – fyzika Microsoft

Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku PlayStation Now aneb hry na PlayStation 3 v cloudu: Za kolik a na čem?

Žádné komentáře.