CDR.cz - Vybráno z IT

Počítač jako skládačka - Acer Revo Build vypadá skvěle, ale cena bloků nepotěší

nepřehlédněte
Revo Build 2
Poskládáte si na sebe vrstvy jak se vám zlíbí a máte snadno rychle počítač podle svých představ. Acer ukázal, jak si představuje modulární design počítače. Výměnu bloku zvládne každý a může jí provádět i za chodu.

Na tiskové konferenci společnosti Acer jsme si Revo Build mohli osahat a podívat se na modulární design tohoto minipočítače. Miniaturní čtvercová krabička s délkou strany 12,5 cm je vyrobená z matného plastu a ozdobená oranžovými prvky. Na horní straně jednotlivých modulů si lze všimnout magnetických konektorů, ke kterým lze pouhým položením na sebe připojit další bloky.

Revo Build 1

Zařízení se podle prezentace podívá na trh v několika variantách lišících se použitým CPU. Na výběr budou varianty s procesory Braswell - Pentium N3700, Celeron N3050 a N3150. Dále také řada s Core i procesory. Například taková konfigurace s Intel Core i3 6100U, 8 GB RAM a 1 TB diskem vyjde na 14 990 Kč.

Moduly pro všechno - je libo powerbanka či grafická karta?

Přes magnetické konektory není problém připojit další součásti, které rozšíří funkci počítače. V tuto chvíli jsou v nabídce Aceru následující:

1TB HDD blok 3 490 Kč
QI nabíjecí blok s powerbankou 2 490 Kč
Audio blok se stereo reproduktory 2 490 Kč
Chystá seblok s grafickou kartou

 Bloky sice mají oficiální ceny, ale nabízí je jen pár výrobců a najít je v obchodech je problém

Acer Revo Build 5

Grafický blok v tuto chvíli ještě českou cenovku nemá, očekávat však můžeme něco přes 4 000 Kč, přičemž se bude jednat o úsporný grafický čip. Další nevýhodou je nutnost připojení dalšího napájení. Pro připojení modulu s grafickou kartou je navíc kvůli rozhraní nezbytné sáhnout po vyššímu modelu s lepším procesorem. Vyšší modely už kvůli vysoké ceně doporučit nemůžeme.

Základ není špatný, cena za další bloky ale ano

Podobné řešení bude především kvůli ceně spíše okrajovou záležitostí. Na jednu stranu je modulární design zajímavý, ale ve srovnání s běžným minipočítačem typu Intel NUC nic zásadního nepřináší. Když vezmeme jako modelovou situaci výměnu/přidání 1TB HDD - u Revo Build sice bleskově přidáme blok, ale vyjde nás na 3 490 Kč. Do NUC počítače připojíte klasický 2,5" disk, který lze bez problémů sehnat za 1 600 Kč.

Cílovou skupinou by mohl být tedy technicky méně zdatný uživatel, který si potrpí na technologické výstřelky a nemá hluboko do kapsy. My si, stejně jako většina z vás, raději postavíme podobný PC po svém.

Acer Revo Build 6Acer Revo Build 2

Sháníte levný minipočítač jako multimediální PC k TV?

Před půl rokem jsme pro vás otestovali mini PC Minix Z64 s Windows. Právě produkt Minixu bychom mohli brát jako konkurenta základní verze produktu od Aceru. Oba mají shodně 2GB RAM, 32GB SSD a použitými čipy zde jsou Intel Celeron N3050 Braswell a u Minixu Intel Atom Z3735F.

Pro Minix hraje krapet nižší cena, nižší spotřeba, pasivní chlazení a prakticky totožné parametry (podle testů i výkon). Výhoda Acer Revo Build je v trojici USB 3.0 vůči dvojici USB 2.0 u Minixu a možnosti snadného připojení externích bloků. Co preferujete je už na vás...

Porovnáváme: 
Zdroje: 

Tisková konference

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Počítač jako skládačka - Acer Revo Build vypadá skvěle, ale cena bloků nepotěší

Neděle, 27 Březen 2016 - 10:18 | Noxik | Tak alespon tam tu konfiguraci s i3 dali. Puvodne...
Pátek, 25 Březen 2016 - 12:41 | kat | Cituji: "Například taková konfigurace s...

Zobrazit diskusi