CDR.cz - Vybráno z IT

Výkonnostní srovnání prohlížečů: Jak si stojí aktuální verze nejvyužívanější pětky?

02_browsery
V testu jsme si vzali do parády nejnovější verze nejvyužívanějších prohlížečů v podobě IE, Opery, Chrome, Firefoxu a Safari. Pomocí specializovaných benchmarků jsme se pokusili srovnat, kdo je v současné době králem výkonu, a ve statistikách podílů na trhu zjistíme, zda uživatelé slyší na vysoký výkon, nebo se drží zajetých kolejí.

Kapitoly článků

1.  Aktuální podíl internetových prohlížečů

Webový prohlížeč je dnes neodmyslitelnou součástí každého počítače. Uživatelé v jeho prostředí tráví naprostou většinu času nejen kvůli konzumování nejrůznějšího obsahu, aktivitám na sociálních sítích, ale i práci apod. Mohlo by se tedy zdát, že typického dnešního uživatele v mnohém obslouží právě prohlížeč.

Toho si v minulosti všiml Google a se svým systém Chrome OS se pokoušel prorazit na trh. Nepovedlo se, ale myšlenka počítače, jehož systém staví na upraveném jádru prohlížeče, je živá i nadále. To jsme sice nepatrně odběhli, ale když vše vezmeme kolem a kolem, dnes se čas na PC v mnohém smrskne právě do času "online". Napomáhají tomu i cloudové služby, se svou neustále rostoucí kvalitou a nápaditostí, jež pro vás pravidelně testujeme.

browser-logos

V dnešním testu se za použití dvojice benchmarků podíváme, kdo je aktuálním králem výkonu, a jak dobře si na trhu "velká pětka" vede. Vývojáři neustále slibují vylepšování javascriptových enginů, lepší podporu HTML5 a další vylepšení, která zefektivní práci s jejich produkty. Uvidíme tedy, komu se to zatím daří nejlépe.

Podíly na trhu, kdo u uživatelů vede?

Statistiky na tomto bitevním poli jedině potvrzují, že lidé příliš neholdují změnám. První pozici si s 54,09 % v součtu verzí drží nadále Internet Explorer od Microsoftu. Přestože jeho podíl několik let stabilně klesal, nyní je tomu jinak a v posledních pěti měsících dokonce posílil o několik procent. Je to dáno distribucí prohlížeče přímo s OS Windows, ale i nechutí uživatelů zkoušet něco nového.

03_ballot_screen

Softwarový gigant byl sice donucen, jako prevenci proti soudním sporům s ostatními vývojáři, nabídnou po instalaci systému výběr alternativy v podobě tzv. "ballot screenu", ale kartami to příliš nezamíchalo. Nicméně IE v deváté verzi není špatným prohlížečem, přestože by to mohlo být o dost lepší.

Prohlížeče - podíl na trhu

Zajímavý souboj se poté odehrává na druhém a třetím místě, kde se přetahuje Mozilla Firefox s relativním nováčkem Google Chrome. Firefox přes dlouholetou tradici vede o pouhá procenta a se svými 20,20 % je na tom výrazně hůře než IE. U ohnivé lišky můžeme již nějakou dobu sledovat pro její vývojáře nemilý sestupný trend a nic nenapovídá tomu, že by se chýlilo ke změnám. Chrome na Firefox delší dobu dotahuje a 18,85 % jsou na relativního nováčka velmi pěkná čísla. Za rychlým vzestupem prohlížeče z dílen Google mohlo kladné přijetí u uživatelů i recenzentů, stejně jako nemalá mediální kampaň. Nicméně nejlepší časy má pravděpodobně za sebou a již několik měsíců jeho další rozšířování stagnuje.

05_trend

Bramborovou pozici ovládá Safari, za což vděčí převážně uživatelům produktů Mac. Verze pro operační systém Windows není příliš oblíbená, přestože si své uživatele našla. Nyní má produkt Apple 4,81 % a jeho vývoj nenapovídá výraznému poklesu ani nárůstu. Na záda ostatním kouká Opera, která má nepochybně co nabídnout, ale se svými 1,63 % si stabilně udržuje pátou příčku. (Data statistik pochází z webu společnosti NetApplications.)

Kapitoly článků
1.  Aktuální podíl internetových prohlížečů

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Výkonnostní srovnání prohlížečů: Jak si stojí aktuální verze nejvyužívanější pětky?

Pondělí, 14 Květen 2012 - 13:53 | Jiří Molnár | Naprostý souhlas, mluvíte mi z duše. Jak jsem...
Pondělí, 14 Květen 2012 - 13:47 | Jiří Molnár | Určitě v tom budou i ty doplňky. Včera jsem si...
Pondělí, 14 Květen 2012 - 13:06 | Paxan | Stejné konto, protože mě nebaví přehlašovat se....
Pondělí, 14 Květen 2012 - 10:21 | Máček333 | To s tím nuceným používáním chromu nechápu?...
Pondělí, 14 Květen 2012 - 08:05 | Máček333 | Osobně si myslím, že ty rozdíly v chování je...
Pondělí, 14 Květen 2012 - 04:15 | Txy | Opera má nějaké chybky, třeba překreslování při...
Neděle, 13 Květen 2012 - 22:01 | johnthelittle | ja to testl s Aurorou / 14.0a2 (2012-05-12) / +...
Neděle, 13 Květen 2012 - 18:10 | nameless1 | No mám s pamětí jiné zkušenosti, nebude to vašimi...
Neděle, 13 Květen 2012 - 13:17 | Jiří Molnár | Díky moc za váš příspěvek. Mám úplně ty samé...
Neděle, 13 Květen 2012 - 13:01 | Wulfher | Jj ja taky pouzivam Operu. Jo a nejcasteji...

Zobrazit diskusi