CDR.cz - Vybráno z IT

Pohled na Dice+, miniaturní kostka plná senzorů jako nejlepší herní ovladač pro mobilní zařízení? [Gamescom 2013]

GIC-DICE-Plus-493x277
Deskové hry v elektronické podobě ztrácejí kouzlo, které navozují jednotlivé hody fyzickou kostkou. Novinka Dice+ tento problém řeší a navíc přidává kopu dalších možností. Co byste řekli na multifunkční herní ovladač plný senzorů, který protihráče nenechá podvádět?

Jak se zdá, už ani tradiční hraní se bez elektroniky neobejde. Rostoucí popularita počítačů dává hračkám zabrat a podobně je tomu u deskových her, které byly pro mnoho generací oblíbeným zpestřením. 

My jsme na herním veletrhu Gamescom narazili na zajímavý stánek, kde společnost Game Technologies představovala elektronickou herní kostku s názvem Dice +. Po prvních pohledech na hraní deskových her v iPadu s tím, že klasickou kostku pouze nahrazuje elektronická, jsme od gadgetu málem dali ruce pryč. A věřte, že by to byla velká chyba.

Pro hraní "člobrda" sice kostka perfektně poslouží, ale potenciál je mnohem větší. Uvnitř malého těla se nachází několik senzorů, které sledují její otáčení a zároveň snímají doteky jednotlivých ploch. V praxi to znamená, že je po hodu kostkou je zaznamenána hozená číslice a pomocí technologie Bluetooth 2.1 nebo 4.0 přenesena do spárovaného zařízení. Stačí tedy např. hodit, poté jen překlopit kostku a tím dojde k automatickému posunu figurky po polích. Zajímavé, ale tím těžko přesvědčíte zákazníka, že si má něco podobného pořídit.

Zajímavější je další využití - Dice+  může vedle kostky sloužit také jako malý herní ovladač, simulující volant, knipl letadla, nebo cokoli dalšího. Na přiloženém videu výše si můžete prohlédnout, jak kostka reaguje na pohyby a okamžitě je přenáší do tabletu. Pohyby jsou plynulé, rychlé a odezvu bychom měřili jen těžko. Především pak pocity z ovládání hry pomocí malé kostičky v ruce mile překvapí. U demoverze letadel se vám zdá, jako byste drželi malý knipl a jakkoli se může zdát hýbání celým tabletem intuitivní, rozhodně je dle našeho mínění pohodlnější hýbat pouze ovladačem.

DICE-Plus

Parametry a senzory - obvody vytisknuté na 3D tiskárně

Jak jsme zmínii výše, pro připojení k zařízení poslouží Bluetooth verze 2.1 a 4.0. Výdrž se má pohybovat kolem 20 hodin a plného nabití dosáhnete pomocí skrytého micro USB portu (pod číslicí 1) za 2 hodiny. Při slabé baterii dojde k zapnutí úsporného módu, který vypne podsvícené číslice a tím výrazně prodlouží výdrž. Pod každou z číslic se nachází diody, které zobrazí až 260 milionů barev. Uvnitř krabičky o straně dlouhé 26 mm a váhou 25 g pak hledejme akcelerometr, blíže nespecifikovaný ARM čip s tepelným čidlem, pohybový senzor, snímač magnetického pole. Vnitřní struktura je kvůli netradičnímu uspořádání součástek vytištěna na 3D tiskárně, což se týká i obvodové desky.

dice-plus-kostka-do-gry_640

Dice+ není jen kusem hardwaru, váže se k němu také samostatná herní platforma, do níž mohou přispívat i nezávislí herní tvůrci. Aplikace, kterou si můžete stáhnout pro iOS a Android, poté bude fungovat jako jakýsi "Dice marketshare". Spousta titulů a hříček je zdarma, jiné si zase můžete koupit, to už záleží na uživateli.

5444_dice plus

Zajímavou funkcí by bylo ovládat kostkou celý počítač, případně mobilní zařízení. Podle slov zakladatelů to možné bude, jen se musí najít vývojář, který potřebnou utilitu vytvoří. Dotykové plochy by tak mohly posloužit jako touchpad, pohybová čidla poté pro různé pohyby v menu, případně ovládání běžných her, nezávisle na SDK tvůrců.

Podvádět ani nezkoušejte

Při zkoušení ovládání jsme se zkrátka museli zeptat, zda existuje ještě nějaký jiný "Dice", když už je zde verze "Plus". Neexistuje a název má jednoduše poukazovat na to, že se jedná o mnohem více, než hloupou kostku. A hloupá skutečně není. Nechybí ani algoritmus, který se postará o to, aby nikdo nešvindloval a házel opravdu poctivě. Nastavit lze, po kolika protočeních se bere hod jako platný apod.

Malá kostka nás nakonec opravdu mile překvapila a umíme si jí představit jako kompaktní herní ovladač, který může v budoucnu posloužit i jako ovládání HTPC. Již brzy by nám do redakce měl dorazit kousek na detailnější otestování a pokud vás napadá, co bychom měli s zařízením vyzkoušet, určitě zanechte komentář v diskuzi. Dice+ si můžete pořídit za cenu 39,99 euro, tedy přibližně 1 000 Kč bez poštovného, v balení za tuto částku naleznete také micro USB kabel a ochranný váček.

dices

Poštovné zdarma s CDR: Na Gamescom stánku společnosti bylo možné získat kartičky s poštovným zdarma. Pro naše čtenáře jsme jich dostali hned několik a pokud by měl někdo vážný zájem, nechť se nám ozve na našem facebookovém profilu, případně na mailu a my mu kód zašleme.

Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Pohled na Dice+, miniaturní kostka plná senzorů jako nejlepší herní ovladač pro mobilní zařízení? [Gamescom 2013]

Středa, 28 Srpen 2013 - 09:25 | Nick | No, zajímaly by mě testy těžiště, zejména...
Úterý, 27 Srpen 2013 - 11:20 | randomofamber | No jo, ale pro DR&D jsou lepší čísla. Zvláště...
Úterý, 27 Srpen 2013 - 09:46 | peca | Ve skutečnosti se dělají obě varianty. Jak kostky...
Pondělí, 26 Srpen 2013 - 18:10 | Kostel | Něco mě na té kostce pořád vadilo a ona klasická...
Pondělí, 26 Srpen 2013 - 11:53 | John Douberro | skoda ze kostka porad ukazuje jen cislice. napr....

Zobrazit diskusi