CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Policie v Polsku zabavuje podezřelým z pirátství domácí počítače

Chtelo by to clanek trcohu upravit, protoze kazda veta tvrdi neco jineho. Policie zabavuje - prvni vyznam co kazdeho napadne, ze se to deje prave ted. V dalsi vete je uvedeno, ze se tak stalo v roce 2015. V dalsi vete ze akce stale pokracuje. Dalsi veta tvrdi, ze pocitace zabavuji tem, co si film stahli. Veta hned nasledujici ze tem, co film sdileli. Jako by kazdou vetu psal jiny autor. Podle polskeho zakona je povoleno stahovani, podle zakonu EU ne, zakony EU jsou ovsem nadrazene.

Nicmene ta metoda jak 100% dokazat dnes ze nekdo pred vice nez 2 roky sdilel nejaky soubor by byla zajimava.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak oni budou mít určitě nějaké vlastní metody na dohledání dat i měsíce zpětně. Nedávno jsem četl rozhovor se soudním znalcem v oboru kybernetiky

http://olomoucky.denik.cz/zpravy_region/pocitace-jako-dukaz-experti-tam-...

A tam se píše - cituji z deníku:

Co všechno specialisté ze zabavených počítačů takzvaně vytáhnou?

Doslova všechno, co v nich je i to, co už by tam podle názoru uživatelů dávno být nemělo. Často jsou to velmi stará a léta smazaná data. Uživatelé na počítačích pracují s různými programy, využívají informační a komunikační systémy a ty o nich prozradí vše. Kdy, s kým a o čem v minulosti komunikovali, jaké informace se k nim dostaly, jak je případně upravili a kam je rozeslali. To vše je mnohdy možné dohledat i několik let zpětně.

Takže i několik let zpětně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak zajišťují ty důkazy ? Jakýkoli důkaz v počítači může být vytvořen a na rozdíl od reálného světa. Padělek v IT nerozeznáš, nemá žádnou uhlíkovou stopu a tak. Když v PC není žádný log který by mi dal jasný důkaz že dotyčný je pirát tak ho tam prostě nahraji ne ? :-D Dokud se lidé nesmíří s tím že virtuální svět se nedá regulovat a nevládnou v něm zákony, tak ho budou oboje strany stále zneužívat k fyzické likvidaci.

Kdyby jste za první republiky lidem tvrdily, že pokud si někdo přepíše pár číslic v poznámkovém bloku, budou lidi trestáni víc než za vraždy, tak by se na vás dívali jak na dementa. S trochou nadsázky tomu tak ale dnes skutečně je.

Celý tenhle theater kolem virtuálního světa je prostě celý na palici a jakékoli pokusy s tím něco dělat to jen zhoršují, je to podobná situace jako se v minulosti zamykali knížky pod řetězy a nesměli se číst. Taky to bylo absurdní. Jak řikám tohle je přesně ten moment podle kterého z nás další generace budou pokládat za retardovanou generaci a budou mít pravdu bohužel.

Jako technicky založený člověk to říkám pořád, nešťourej se v něčem co funguje !

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel, kdo dneska nešifruje všechny disky, docela riskuje trestní stíhání, třeba jenom proto, že v určité době měl přidělenou od providera stejnou IP adresu, jakou před tím používal nějaký pirát nebo BFU, kterému někdo hacknul komp a použil ho jako proxy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ani zašifrovaný disk vás nezachrání. Ještě jsem totiž neslyšel o neprolomitelné ochraně.

A těm, kdo vytáhnou argument "dešifrování téhle ochrany by trvalo X na N-tou času" se jenom směju a odkazuji na slavné "každá ochrana je jenom tak silná jako její nejslabší část".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten clanek je z velke casti povidacka a presne o cem mluvim: FUD/BUBUBU. Roky smazany soubor opravdu nedohledaji, ani kdyby se rozkrajeli. Je teda pravda, ze ve statni sfere se pocitace pouzivaji jinak, ale i tak je to dost nerealne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Článek je totiž určen pro zmatení nepřítele, ve skutečnosti si ve spolupráci s Microsoftem z telemetrických údajů snadno vyjedou kdy kdo a co stahoval ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

O tom je presne ten FUD .... pritom si staci precist licenci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Žádné zíkony EU neexistují a rozhodně to co existuje není nadřazené zákonům dané zemně..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jak se to vezme - kazda clenska zeme EU se zavazala smernice a "zakony" EU ctit a dodrzovat....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Znovu opakuji nic takového jako EU zákon neexistuje a je na jednotlivých zemích co kdy a jak zahrnou do svých zákonů. Je nesmysl tvrdit něco od nadřazenosti...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poľský filmový priemysel je už roky v mínuse a tak štátny úradníci rozhodli že mu trochu pomôžu. Po dohode s najväčším poľským providerom, ktorý poskytol IP + osobné údaje, začali ľudom zabavovať ich majetok. Pritom sa odhaduje, že najmenej polovica ten film ani nevidela. Jediné čo zatiaľ dosiahli je že ľudia v Poľsku začali hromadne odchádzať od tohoto poskytovateľa internetu.
Mimochodom ten film celkom ujde a existuje aj pokračovanie Wkręceni 2 :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

este ze mi pred pol rokom odisiel dlhorocny disk, co v takom pripade? :)
pc a IP sedi, a na hd nieje nic?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ničení důkazů v trestním řízení je taky zakázané, takže trestu neujdete :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přátelé, šifrovat , šifrovat a zase šifrovat a to jak úložný prostor tak komunikaci a můžou si tak maximálně víte co...
Jo a na ssd čku rozhodně nic smazaného nedohledají... (a ani na disku pokud to přepíšete).
Chtěl bych vidět jak zkontrolují tisíce počítačů za pár týdnů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nebo to zvládnou jako u nás . Zabavený HW se ztratí a fyzická média už nevrátí "protože byla užita k prokázané trestné činnosti".... Ale znáte to , sebevětší šašek bude mít pravdu , pokud si dokáže ohnout zákony na svou stranu .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Doufam, ze zabavili pocitac nejakemu pravnikovi a ceka je mezinarodni arbitraz za zabaveni dat nejake zahranicni firmy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uprimne mi to prijde jako bullshit. Aby v dobe NATu, tabletu a mobilu, nekomu zabavili doma nejaky nahodne vybrany pocitac jen kvuli nejake IP adrese je proste kravina. Taky neni mozne cokoliv odhadovat na zaklade bittorentu. Jednak tam nic nazev nerika a hlavne by clovek musel stahnout celou tu vec a dokazat, ze tak udelal vedome a ne jen ze klikl na nejaky vyskakovaci banner. Proste dokazat se to neda ...... v polsku se to sice jenom hemzi cernoprdelniky, ale tomuhle ani tam neverim. Podle me jde o hoax a nebo nejakou kampan. Hromadne zabavovani pocitacu a nasledne znepristupneni dat by si mohl v dnesnim svete dovolit maximalne kim cong .... proste podle elementarni logiky toho, ze polsko je (rekneme) dekomraticka zeme, se tohle proste stat NEMUZE! Cili logicky z toho vyvozuju, ze jde jen o FUD (ten klidne muze byt realny).
Ja si pamatuju dobu, kdy se sirily kecy na kolejich, ze na maneskach je BSA, ze uz postoupili na purkyne:o) Jeste jsme to ze srandy prizivovali a borci schovavali vypalovacky a pocitace do hajzlovych sachet na kolejich (NEKECAM!!!!). A jediny, koho za celou existenci koleji v CR vychytali a dali mu trosku pres prsty byl Ajchi, protoze s prodejem a palenim kseftoval ve velkem:o)

Takze bych se snazil najit jak to v tomto pripade SKUTECNE je a zda se nejedna o FUD (cili BUBUBU).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To se ovsem psal rok asi tak 2001, to s dneskem tezko srovnas, moznosti a schopnosti policie byly nekde jinde. Ona to myslim nebyla ani tak razie, jako ze spis chodili mladi polisi v civilu po lidech, ktere meli vytypovane jako palice a zkouseli si nechat neco vypalit. Coz bylo nenapadne jako trimetrove ho..o za pulmetrovou zdi, takze bych se fakt divil, kdyby nekoho nachytali. Lidi schovavajici pocitace do stupacek - to uz byla jenom takova zabavna tresnicka na dortu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"...Podezřelí jsou vybíráni na základě IP adresy..." ? No potěš koště. Ale představte si, že to tak funguje leckde i dnes. Kupříkladu na portálu Týden. Už v minulosti jsem byl vícekrát zabanován - "vaše IP je blokována pro nevhodné příspěvky" aniž jsem tušil co jsem spáchal. No tak jsem po posledním "odbanování" jen čekal. A ejhle! Aniž jsem vložil jediný příspěvek, po 12 dnech jsem byl zabanován opět, ze stejného důvodu. Moje provinění? Agregovaná přípojka v paneláku. Takže jestli Poláci hledali skutečně podle IP i v sítích tohoto typu, pámbů s uživateli.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jj říkám to neustále. Veřejná tedy sdílená ip je naprosto špatně. Aji s použití VPN můžete mít malér.
S pevnou ip je to jasné. Je prostě jen vaše. Pokud se vám nedostanou na vnitřní síť nebo na router tak byste neměli se dostat do situace kdy budete falešně obviněni. Ano píši neměli protože i tohle se dá obejít pokud se dostanou na ISP.

Pokud máte SSD s HW šifrováním tak je hloupost toho nevyužít

Tedy nejlepší je používat pevnou ip s VPN. Jako bonus k tomu PeerBlock s dobrou databází a DNS crypt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pevná IP není "jen vaše"...
1. zneužít IP adresu je směšně jednoduché
2. za jednou IP adresou může být i v jedné domácnosti několik lidí (musíte prokázat kdo to udělal)
3. I pokud by tam bydlel jen jeden člověk tak stačí že používá wifi a nabourá se mu někdo do ní..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mít vlastní IP adresu je v dnešní době nerozum a pak taky osoba blízká může k mému PC a nepovím kdo to byl protože osoba blízká....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.