CDR.cz - Vybráno z IT

Prach na Marsu poslouží jako náplň do 3D tiskáren. Pomůže při kolonizaci

3 D Tisk Mars 2
Jedním z problémů kolonizace Marsu je nedostatek surovin, které se musí nahradit kvalitním zásobováním vesmírných lodí. Ty mají ovšem omezenou kapacitu a ani zdaleka by na osídlení planety nestačily. Vědci tedy vymysleli nový způsob využití tamějšího prachu.

Poslední roky stále nacházíme nová využití 3D tiskáren i na vlastní planetě. Přicházíme na způsoby, jak vyrábět náhradní končetiny, zacelovat lebku, vyrábět umělé orgány a další. Technologie trojrozměrného tisku si evidentně ale najde své využití i v osidlování cizích planet, jejichž podmínky nám nařizují kvalitní zásobování.

Kapacitu vesmírných lodí je však škoda zaplňovat potřebnými nástroji, náhradními díly a konstrukcemi, které by bylo vhodnější vyrobit přímo na místě z dostupných materiálů. Planeta Mars v tomto případě ovšem neodpouští a přírodních materiálů nabízí velice poskromnu. Vědci proto vymysleli způsob, jak využít zdejšího prachu ve vlastní prospěch.

Za projektem stojí tým inženýrů z laboratoře tkáňového inženýrství a aditivní výroby z McCormickova institutu ze Severozápadní univerzity v Illinois.

3 D Tisk Mars

Z důvodu nedostupnosti pravého prachu z Marsu na naší planetě byl tým nucen využít simulativní prach z NASA, který vesmírná agentura využívá za účelem různých testů, jelikož splňuje nutné vlastnost, jako tvar a velikost částic. Jedná se údajně o věrohodnou náhradu pravého prachu.

Tým inženýrů zvolil cestu smícháním prachu s rozpouštědly a biopolymery, které zvládnou suchý prach spojit do žádaného tvaru a velikosti. Vytištěné objekty jsou tak schopny z 90 % spoléhat na samotný prach, čímž se výrazně zredukovalo množství surovin, které je nutné přinést ze Země. 

Přestože jde o spojení malinkých kamínků, dokázalo se týmu vytvořit pevné, elastické a pružné objekty podobné gumě. Jedná se tak o první případ, který by dokázal z použitého materiálu vyrobit gumový materiál. Po vyrobení jej lze jakkoliv tvarovat. Možná je také výroba do sebe zapadajících kostek, které mohou být pospojovány stejným způsobem jako Lego. 

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Prach na Marsu poslouží jako náplň do 3D tiskáren. Pomůže při kolonizaci

Úterý, 25 Duben 2017 - 22:09 | HKMaly | Nahradni dily? Obavam se, ze mrtva tela budou...
Úterý, 25 Duben 2017 - 10:59 | Gaunter | To náradie vyrobené s prachu moc dôveryhodne...
Úterý, 25 Duben 2017 - 10:39 | urban | "elastické a pružné objekty" neni mezi...

Zobrazit diskusi