CDR.cz - Vybráno z IT

Precious Plastic - vyrobte si z plastového odpadu věci i náplně do 3D tiskárny

nepřehlédněte
Plastic Machines
Co dělat s plastovým odpadem, který pomalu zanáší naší planetu? Vyrobte si z něj třeba vlastní věci do domácnosti nebo strunu do 3D tiskárny. Projekt Precious Plastic přichází s návody zdarma, jak v domácích podmínkách sestavit stroje na znovupoužití plastu.

Svět kolem nás je plný plastů, které sice mají skvělé vlastnosti při jejich používání, ale po vyhození je zde problém. Pokud nedojde k recyklaci, což se třeba u takových plastových lahvích děje v pouhých 13 procentech, rozloží se průměrná lahev za nějakých 100 let a více. Co tedy s plastovým odpadem kolem nás, pokud se nechceme spoléhat jen na velké společnosti zabývající se recyklací? Začněte z plastu vyrábět věci sami pro sebe, nebo i své okolí.

Things Made Biggest

Precious Plastic - kutilové zachraňují planetu, připojit se může každý

Projekt Precious Plastic má za cíl právě recyklaci odadu přímo v místech, kde to s recyklací není tak valné. Ať už se tedy bude jednat o zaneřáděnou pláž někde v Asii, nebo park v sousedství plný odpadu, můžete s tím zkusit něco udělat. 

Autoři projektu navrhnuli a zdokumentovali výrobu přístrojů, které přemění plasty kolem nás na znovupoužitelný materiál. Detailní nákresy jsou k dispozici zdarma na oficiálních stránkách a díky jejich jednoduchosti by je zdatnější kutil měl bez problémů zvládnout sestavit. K dispozici jsou návrhy následujících strojů, včetně cen komponent a detailního návodu na sestavení:

Vytlačovací stroj - taví plasty a na druhém konci z něj vylézá cosi jako plastová struna. Pokud se vám povede vychytat mouchy, dá se filament použít i pro 3D tiskárnu. Předpokladem je samozřejmě správný druh plastu.

Vstřikovací stroj - podobný princip jako v předchozím případě, ale na výstupu se plast vlévá do formy. Vyrábět tak lze zajímavé předměty.

Kompresní stroj - představte si troubu, která roztaví plast a za pomoci forem z něj tlakem udělá nový předmět.

Drtička - naházíte do ní plasty a na výstupu dostanete plastovou drť vhodnou pro další použití.

Druhů plastů je spousta, jak je rozeznat? I na to tvůrci myslí

Na stránkách projektu je k dispozici spousta videí, která vysvětlují jak poznat jednotlivé druhy plastů a které plasty k čemu použít. Ne vždy se navíc člověku dostane plast, u kterého je zřejmé, o jaký konkrétní druh jde. 

Za nás mají tvůrci velké plus a doufejme, že se projektu bude dařit. Vidina toho, jak lidé sbírají odpad a vyrábí z něj něco hodnotného místo toho, aby jej nechali ležet někde v přírodě, je skvělá. 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Precious Plastic - vyrobte si z plastového odpadu věci i náplně do 3D tiskárny

Pátek, 15 Duben 2016 - 21:24 | petr ib | Až na to , že vlastně hned po opuštění primární...
Úterý, 12 Duben 2016 - 19:11 | HKMaly | Osobne moc neverim, ze 3D tiskarna dokaze...
Úterý, 12 Duben 2016 - 16:47 | Kubik | Láďa Hruška, anyone? :)

Zobrazit diskusi