CDR.cz - Vybráno z IT

Ohněte dle potřeby: Nové polohovatelné notebooky Dell vhodné do práce i na doma

nepřehlédněte
Dell Cdr Konvertible 27
Chcete výkonný a úsporný ultrabook a stejně tak i tablet s polohovatelným stojánkem? Šikovná konstrukce konvertibilních zařízení vám umožní proměnit elektronického miláčka dle libosti. Jak si stojí dvojice polohovatelných ultrabooků pro domácnost i kancelář?

Když v roce 2012 přicházelo Lenovo na trh s ultrabooky řady Yoga, asi málokdo čekal takovou odezvu, jaké se produktu dostalo. Možnost překlápět displej do různých úhlů, a to vlastně až k hodnotám 360 °, se stala velkým lákadlem na zákazníka. I bez odpojení od klávesnicové části uživatel získal tablet a notebook v jednom, stačilo jen otočit displejem.

Doma pokročila a k osvědčenému designu přistoupila spousta dalších výrobců, mezi nimiž nechybí americký Dell. Dvě novinky, které se nám dostaly do rukou, sází právě na konvertibilní design a cílí na uživatele, kteří své notebooky rádi nosí neustále při sobě.

DELL Inspiron 13 TN3-7347 - s Full HD a výkonem pro pracanty

13,3" model nás ihned po vybalení potěšil svým kvalitním zpracováním. Výrobce sice materiál neupřesňuje, ale mělo by se jednat o plast v matné stříbrné barvě. Design je obecně velmi minimalistický a záda obrazovky zdobí jen malé logo výrobce uprostřed.

Dell Cdr Konvertible 13Dell Cdr Konvertible 26

Jako ochrana před prachem a pády je kolem displeje upevněn gumový rámeček vystupující nad jeho úroveň. Ten dobře poslouží i při držení v tabletovém módu, kdy zařízení nevypadává z ruky a neklouže. Příliš tlustý je na náš vkus rámeček kolem displeje, ale to je vada na kráse u většiny ultrabooků s dotykovým displejem na trhu. Člověka zkrátka zamrzí centimetry nevyužitého místa kolem.

Dell Cdr Konvertible 32

Váha 1,65 kg není sice příliš vysoká na notebook, ale při použití zařízení v tablet módu vás ruka po chvíli začne spolehlivě bolet. 13,3 " je již na tablet podle našeho názoru více než dost. Ideální je v tomto případě druhý testovaný kousek. 

Konektivita neurazí

V tomto ohledu DELL nepřekvapil. Dvojice USB 3.0 portů se nachází vlevo, přičemž jeden z nich můžete využít i k nabíjení při vypnutém zařízení. Dále je zde prostor pro audio Jack, napájecí zdířku, tlačítko ovládání hlasitosti a plnohodnotné HDMI. Na pravé straně poté hledejme USB 2.0 port, čtečku paměťových karet a příjemné překvapení v podobě stylusu.  Po obou stranách poté hledejme reproduktory.

 Dell Cdr Konvertible 31Dell Cdr Konvertible 34

Stylus zabudovaný v těle je příjemná vlastnost. Osobně vlastním ultrabook s dotykovým displejem také, ale stylus nosím zvlášť. A jak to tak bývá, kvůli lenosti jej z batohu často ani nevytáhnu. Zabudování do těla může být pro podobné případy ideálním řešením.

Pro připojení k internetu bohužel ultrabook nebyl osazen LAN konektor, sáhnout tak musíme po bezdrátové WiFi a nechybí ani Bluetooth verze 4.0.

Ovládání dotykem, klasicky a s podsvícením

Psaní po tmě může být bez podsvícení nepříjemná záležitost. Naštěstí je u většího modelu klávesnice je podsvícená, což je užitečná vlastnost a rychle si na ní zvyknete. Touchpad je příjemný na dotek a pro simulaci klikání myší jej můžete stisknout v jakémkoli místě. Posledním způsobem ovládání je využití dotyků obrazovky a to až 10 prsty naráz.

Dell Cdr Konvertible 1Dell Cdr Konvertible 17

Displej svítí jako o život

IPS panel s rozlišením 1920x1080 je na první pohled kvalitní a má věrné zobrazení barev. Kvůli nasazení dotykového skla je obrazovka lesklá a budete tak tradičně zápasit s otisky. Na druhou stranu je díky vysokému jasu odpovídajícímu 300 cd/m² konvertibilní ultrabook schopný pracovat i na denním světle bez větších potíží.

Dell Cdr Konvertible 10Dell Cdr Konvertible 29

Co najdeme uvnitř?

Náš kousek dorazil na test ve variantě s úsporným dvoujádrovým procesorem Intel Core i5-4210U společně s 8GB RAM a integrovanou grafickou částí HD 4400. Špatný není ani hybridní pevný disk s kapacitou 500 GB, z něhož 8 GB připadá na SSD cache. Pro všechny běžné situace je to výbava více než dostačující. Především ji však oceníte při kancelářské práci, ale na nejnižší detaily si zahrajete i nějaké ty novější hry.

Dell Cdr Konvertible 24Dell Cdr Konvertible 23

Při prohlížení internetu či práci s kancelářskými dokumenty je notebook naprosto tichý. O nějaké hlučnosti se nedá mluvit ani pokud jej zatížíme více, ale při zahřátí je aktivní ventilátor znát. O ozvučení se stará dvojice reproduktorů po stranách zařízení a nutno říct, že je překvapivě hlasitá. Pro sledování filmu v několika lidech dobře poslouží.

Má se Yoga bát?

Právě 13,3" model je přímým vyzyvatelem Lenovo Yoga 2 13, se nímž má prakticky totožnou i výbavu. Kvůli menší baterii (43 Wh oproti 50 Wh) vydrží Yoga při běžném využívání  o přibližně hodinu déle pracovat na baterii. Dell vybijete při brouzdání na WiFi a kancelářské práci kolem 4,5 hodin. Nabití trvá kolem 3. Výhodou našeho modelu je zase jasnější obrazovka, což oceníte při přímém slunečním svitu. Výkon je na stejné úrovni a tak záleží na preferencích uživatelů.

Dell Cdr Konvertible 22Dell Cdr Konvertible 16

Pochvala za konstrukci musí přijít ještě jednou. Spodní strana notebooku se dá snadno odmontovat a tím lze získat přístup k RAM, HDD, CMOS baterii a WiFi modulu. Skvělou vlastností je ale především možnost polohování zařízení, díky níž si také většina uživatelů tzv. konvertibilní ultrabooky kupuje.

Pokud hledáte zařízení s polohovatelným displejem, příjemným vzhledem a dostatečným výkonem pro sledování filmů, brouzdání na internetu a nějakou tu práci, může být Dell Inspiron 13 TN3-7347 dobrou volbou. Sehnat jej lze za cenu kolem 25 000 Kč.

DELL Inspiron 11 3147 - malý, levný a šikovný

Pokud se vám líbil design předchozího modelu, ale vadili rozměry, budete z jeho menšího brášky nadšeni. Stejná konstrukce i materiál se tentokrát vtěsnala do menšího těla. S tloušťkou 21,2 mm a hmotnosti kolem 1,4 kg je již tento konvertibilní ultrabook o něco příjemnějším pomocníkem do terénu i v tabletovém módu.

Dell Cdr Konvertible 15Dell Cdr Konvertible 28

Klouby v zařízení vám umožní zařízení využívat jako notebook, tablet, nebo jakýsi tablet na stojánku. 11,6" dotykový displej s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů by si možná zasloužil lepší rozlišení, ale to by se projevilo na ceně, která je v tuto chvíli nastavena kolem slušných 12 000 Kč s DPH.

Dell Cdr Konvertible 9Dell Cdr Konvertible 8

Příjemné je využití úsporného čtyřjádrového procesoru Intel Pentium N3530 na frekvenci 2,16 GHz postaveném na platformě Bay Trail-M. Ten vyniká nízkou spotřebou pod 4,5 W a především slušným výkonem při běžném používání. Dále zde hledejme 4 GB operační paměti a 500 GB pevný disk. Největší vadou na kráse je disk s pohyblivými mechanickými částmi, který by možná mnozí raději vyměnili za menší SSD. Velikost a nízká cena si bohužel žádá některé kompromisy.

Dell Cdr Konvertible 7Dell Cdr Konvertible 11

O konektivitu se opět stará HDMI port, dvojice USB 2.0 a jeden USB 3.0. Napájet svá USB zařízení opět můžete i při vypnutém notebooku. Nechybí samozřejmě ani čtečka SD karet či WiFi s Bluetooth.

Zařízení je dostatečně výkonné pro práci s dokumenty či sledování filmů. Překvapivě příjemně vše běží i při prohlížení webových stránek či přehrávání HD obsahu. Díky výdrži kolem 8,5 hodiny se jedná o zajímavou volbu pro ty, kdo chtějí s zařízením hodně cestovat a využívat jej v terénu.

Jak se vám líbí myšlenka konvertibilních zařízení, využili byste je?


Reklama
konvertibilní ultrabook jak se patří
Cena: 19 990 CZK*
Dell logo

Dell Inspiron 13z Touch 

 
menší bráška vánočního konvertibila
Cena: 11 990 CZK*
Dell logo

Dell Inspiron 11z Touch


* orientační cena platná k publikačnímu dni tohoto preview v českých eshopech
Zdroje: 

Vlastní

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ohněte dle potřeby: Nové polohovatelné notebooky Dell vhodné do práce i na doma

Čtvrtek, 18 Prosinec 2014 - 01:34 | Anonym | Leskla obrazovka znamena lepsi podani barev, mene...
Středa, 17 Prosinec 2014 - 14:18 | Janadruhou | Lesklá obrazovka = koš, nebrat, zahodit, zničit :...

Zobrazit diskusi