CDR.cz - Vybráno z IT

Sport po ajťácku: Chytré fitness náramky měří tep a dokáží nahradit handsfree!

nepřehlédněte
Náramek na ruce již nemusí plnit jen funkci ozdoby. Výrobci se začínají předhánět v tom, kdo sportovcům nabídne zajímavější technologické příslušenství. Elektronikou naplněné náramky nahradí hodinky, headset a dokonce si poradí s monitorováním tělesného stavu!

Už ani sportovní aktivity se nějakou dobu neobejdou bez techniky. Výrobci vidí v mobilních zařízeních pro sportovce potenciál a na trh uvádí první kousky chytrých hodinek určených aktivním uživatelům.

Samsung Gear Fit - náramek s jemným displejem

I aktuálně představené inovované modely Samsung Galaxy Gear 2 a Gear 2 Neo mají ve výbavě integrovaný snímač srdečního činnosti a pedometr, což ocení právě sportovci. Výrobci se však integrace do relativně velkých hodinek nezdála dostačující a tak se rozhodl připravit speciální verzi určenou výhradně sportovcům. Vzniklý projekt Gear Fit má podobu úzkého náramku se zakřiveným displejem a dobrou výbavou.

Do úzkého těla byl ukryt AMOLED displej s úhlopříčkou 1,84“ a jemným rozlišením 432 × 128 obrazových bodů. Integrovaná 210 mAh baterie poskytne náramku výdrž kolem 3 dnů. Pro konektivitu je připraven úsporný Bluetooth verze 4.0 LE. Podle slov Samsungu se bohužel zdá, že spárování bude možné pouze s modely jeho vlastní řady Galaxy.

Spodní pohled ukazuje měřič tepu a piny pro nabíjení z kolébky

Připravené jsou funkce jako pedometr, měřič tepové frekvence a dokonce nechybí analýza spánku. Hodinky v průběhu noci monitorují, v jakém cyklu spánku se právě nacházíte, a podle toho vás prý dokáží probudit v ideální čas pro váš organismus. Na tuto funkci se opravdu těšíme a rádi si ověříme její funkčnost.

Uživatel si může dle libosti vyměňovat pásky hodinek, střední část se dá totiž snadno vyjmout. Nejedná se tedy o běžné hodinky s páskem, ale hlavní tělo se všemi senzory a elektronikou, které do náramku zacvaknete. Vodotěsnost a odolnost potvrzená ceritifikací IP67 však nechybí.

Cenu bohužel výrobce zatím neprozradil, ale spekuluje se o částce kolem 3 500 Kč. Jedná se tedy o nejlevnější představený model z dílen jihokorejské společnosti, který jsme na MWC mohli spatřit.

Huawei TalkBand B1 - hybrid mezi hodinkami a handsfree zvládne Android i iOS

Nelenila ani konkurence s projektem HuaweiTalkBand B1. Čínský výrobce do těla úzkého náramku ukryl spoustu fitness funkcí a především jej zkombinoval s bezdrátovým sluchátkem pro hovory. Vše funguje tak, že po vyjmutí těla náramku z pásku na jeho druhé straně naleznete sluchátko a spíše než o hodinky se tak nakonec jedná o jakési chytré handsfree. Systém nejlépe ukazuje následující obrázek.

Tělo vyjmete z pásku a máte handsfree

Pro připojení výrobce připravil rozhraní Bluetooth 4.1 a nechybí ani bezkontaktní NFC pro párování. Pro zobrazování notifikací poslouží 1,4" OLED displej s neupřesněným rozlišením. Výhodou by měla být podpora Androidu verze 2.3+ a iOS 5.0. Samozřejmostí jsou fitness funkce jako měřič kroků, analýza aktivity apod.

Pokud se rozhodnete zařízení používat jako handsfree, bude jeho výdrž kolem 7 hodin nepřetržitého telefonování. Běžně však náramek/hodinky vydrží v provozu kolem 6 dní, což vzhledem k 90mAh baterii považujeme za skvělou hodnotu. Prozatím se jedná o koncept a není jisté, zda skutečně půjde ve stejné podobě na trh. Nápad se nám nicméně líbí. Bezdrátové sluchátko se totiž může sem tam hodit a nosit jej jako hodinky na ruce ničemu nepřekáží.

Nabíjení výrobce chytře ukryl do pásku hodinek, na jeho konci se nachází běžný USB konektor

TalkBand B1 by mohl v nemalé konkurenci Samsungu a dalších výrobců oslovit zákazníky především nižší cenou. Ta je odhadována na 99 euro - kolem 2 700 Kč.

Přestože se nejedná o modely vyloženě nahrazující chytré hodinky, funkce a výbava je prakticky totožná. Pojďme si tedy v bodech ukázat, jak si stojí proti našemu ideálu:

Ideální hodinky podle CDRSamsung Gear FitHuawei TalkBand B1
 Bluetooth připojeníAno - 4.0 LEAno - 4.1
 Podpora více OSNe - pouze AndroidAno - Android + iOS
 Dobře viditelný displej s podsvícenímAno - AMOLEDAno - OLED
 Praktický tvar k nošenízhodnotíme v testuzhodnotíme v testu
 Vyměnitelné páskyAno - ne však běžné hodinkovéAno - ne však běžné hodinkové
 NFCNeAno
 Vibrační notifikaceAnoAno
 Výdrž jeden týdenNe - pouze 3 dnyNe - pouze 6 dní
 Dostatek aplikacíSpíše anoZatím ne
 Cena do 6 000 KčAno - cca 3 500 KčAno - cca 2 700 Kč
 Bezdrátové nabíjeníNeNe
Zdroje: 

1, 2, 3

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sport po ajťácku: Chytré fitness náramky měří tep a dokáží nahradit handsfree!

Žádné komentáře.