CDR.cz - Vybráno z IT

PREVIEW – Nové Call of Duty láká na futuristické hračky [E3 2014]

Advanced Warfare 3
Pokud hledáte v životě jistoty, vsaďte na každoroční přísun výbuchů, filmových efektů a neustálého běhu vpřed s prstem na spoušti (ať už to dává smysl, nebo ne) v podobě Call of Duty. Tentokrát si uděláme výlet do blízké budoucnosti a prý to bude stát za to.

E 3 Special

Ať už si o sérii Call of Duty myslíte co chcete, komerční úspěch jí upřete jen těžko. Právě díky němu se vývoji nových dílů věnují už tři studia a letos nás tedy dalším přírůstkem do rodiny oblaží Sledgehammer Games, kteří se ke značce podepsali již spoluprací na titulu Modern Warfare 3 a jehož zakladatelé mají na triku například také survival horor Dead Space.

Po náloži informací z E3 máme nyní celkem jasno, co nás v novince, pojmenované Advanced Warfare, čeká a nemine. Ti z vás, kteří už jsou poněkud vyčpělou akční podívanou, servírovanou v předešlých dílech, přejedeni, mohou zůstat v klidu – ani tentokrát to na žádnou revoluci nevypadá. Pokud vás ovšem ještě přímočará akce, střižená sice snad klišovitou, ale zato efektní show, neomrzela, dočkáte se koření v podobě futuristického vybavení a hereckého zastoupení v čele s Kevinem Spaceym.

Zářná budoucnost čeká

Píše se rok 2054 a lidstvo stále ještě pracuje na tom, aby co nejefektivněji dokázalo redukovat svůj počet. Nejhorlivěji se o to starají různé teroristické organizace, jež po vzoru jedenáctého září (jen v lehce globálnějším měřítku) podnikají jeden útok za druhým a likvidují přitom vojenskou infrastrukturu vyspělých zemí. Na scénu ovšem vstupuje i soukromá vojenská korporace Atlas, jejíž řady, minimálně zpočátku, rozšíříme i my. Pod taktovkou jejího výkonného ředitele Jonathana Ironse (Kevin Spacey) se pak vydáme změnit moderní svět, který dle něj selhal v řešení globálních krizí na celé čáře.

Advanced Warfare 2

Díky zasazení příběhu do budoucnosti dostaneme nejen možnost dozvědět se více o Ironsově názoru na demokracii a světovládu (a že když za sebou máte vojenskou sílu, schopnou vyzvat moderní velmoci na souboj, váš názor se počítá), ale také se nám do rukou dostane množství novodobého vybavení. Od toho si vývojáři slibují oživení jak singleplayeru, tak multiplayeru, do kterého už bylo oznámeno první DLC.

Nejcennějším pomocníkem se nám pravděpodobně stane exoskelet, který mimo našeho pozadí ponese i množství užitečných funkcí. Mimo ochrany před zbloudilými kulkami tak umožní skákat z velkých výšek, maskovat se, a dokonce i popolétávat. Navíc díky němu budeme mít přístup k různým druhům vidění a jiným vychytávkám vestavěného HUDu - v kombinaci se speciálním druhem granátů, který mimo ochromení nepřátel i proskenuje okolí, tak například budeme mít okamžitý přehled o pozici všech osob v dosahu.

Advanced Warfare 4

Když připočtete fakt, že oblek zvyšuje fyzické dispozice, takže rázem můžeme bez problémů trhat dveře aut, probíjet se stěnami nebo pomocí magnetických rukavicí a háků šplhat po budovách, stává se z hlavního hrdiny opravdu univerzální zabiják. Exo, jak se obleku ve hře přezdívá, navíc nabídne možnost upgradu a přinese tak do hry i špetku RPG prvků, když mezi levely budeme vybírat, jakou konkrétní vlastnost chceme vylepšit.

Sympatický je fakt, že veškeré informace o stavu munice či okolí nám podává buď display zbraně nebo HUD Exa, což rozhodně vypadá líp, než obrazovka zahlcená různými ukazateli a tabulkami. Budeme tak mít čistý výhled na bojiště, která se potáhnout od San Francisca či Seattlu přes Balkán a Řecko po Lagos a Soul.

Ať žije Hollywood!

Z prvních odhalených scén je celkem jasné, že se jinak hra ponese v duchu svých předchůdců –  zběsilé válečné divadlo, které je směskou příběhových zvratů, více či méně dojemných (či „dojemných“?) scén a sice nesmyslné, ale o to divočejší akce. S tím rozdílem, že tentokrát vyměníme sněžné skůtry za létající motorky, kolem budou poletovat droni (dokonce v proudech, u kterých si nelze nevzpomenout na Matrix) a kráčet mohutní mechové.

Advanced Warfare 6

Jestli to bude stačit, aby se Advanced Warfare odlišilo a nezapadlo mezi ostatní díly série, se teprve uvidí, nicméně minimálně multiplayer by množství technických vychytávek oživit mohlo (přestože kdyby někdo chtěl tento díl jen kvůli nim, tak už by dávno mohl hrát Titanfall). Hra vyjde 4. listopadu na PC a konzole nové i předchozí generace. Pokud tedy patříte mezi fanoušky, máte se zřejmě na co těšit. Pokud ne, kdo ví, možná se ale i my dočkáme překvapení. Věříte tomu?

Jan Mareš

Velký fanoušek virtuálních světů, který by se rád dočkal výletu do jednoho z nich i jinak než přes monitor počítače. V současné době působí jako posila herní sekce CDR.cz na pozici externího redaktora.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku PREVIEW – Nové Call of Duty láká na futuristické hračky [E3 2014]

Žádné komentáře.