CDR.cz - Vybráno z IT

DOJMY Z HRANÍ – Interstellar Marines mají náběh na úspěšnou sci-fi akci

Je libo pseudo-realistickou FPS odehrávající se na různých místech po celé galaxii? Interstellar Marines od ambiciózního nezávislého studia Zero Point Software může být tou správnou volbou právě pro vás.

Jedná se možná o nenápadný, ale po zhlédnutí trailerů ohromující titul, který cílí na tolik oblíbenou kooperaci čtyř hráčů. Tu si však zatím vyzkoušet nemůžete, protože se hra stále ještě nachází v opravdu rané fázi vývoje. Měli byste přesto mít zájem do ní investovat?

Přispění stojí za úvahu hned z několika důvodů. Třeba už ten, že se autoři po neúspěchu na Kickstarteru na své dílo nevykašlali a přišli s vlastním modelem financování, jenž je očividně drží nad vodou. Říkají mu Indie AAA a v podstatě stáví na placení vývoje z předobjednávek, což je pro zákazníka přirozeně trochu dražší než přihození pěti dolarů, ale na oplátku nedostanete poděkování na Twitteru, nýbrž přístup do alfa verze, která se postupně zadarmo upgraduje až na plnou verzi.

 

Interstellar Marines možná v současné době postrádají většinu super vychytávek, které jsou pro ně v přípravě, ale i tak jsou fakt hodně cool. Hratelnost sice zatím představuje jednoduchý základ, přesto dokáže zabavit na dlouhé hodiny. Navíc jsme nemohli uvěřit, že koukáme na engine Unity. Přirozeně se nepohybujeme na úrovni mainstreamové technologické špičky, ale tolik krásných detailů rozhodně není nic obvyklého.

O největšího mariňáka

Singleplayer ani kooperaci v aktuálním buildu bohužel nenajdete. Zatím jsou přístupné jen ukázky modelů postav, vozidel, nepřátel a prostředí, posléze pak kompetitivní hra po síti. K prvnímu se dá říct snad jen to, že jestli se povede všechny viděné prvky do titulu zapojit, dost možná už do smrti nebudeme pařit nic jiného. Druhé jmenované jsme ovšem mohli pořádně otestovat už teď.

Multiplayer je pochopitelně omezen na nejzákladnější součásti, ale všechno pomalu začíná fungovat (například od Vánoc konečně běží systém statů a achievementů). Map je sice víc, na všech ale jede ten samý mód, v němž se s nepřátelským týmem přetahujete o území, jehož obsazením a držením oponentům odečítáte body. Až se dostanou na nulu, vítězíte. Jenže aby to nebylo tak jednoduché, tyto oblasti jsou co chvíli vytyčeny někde jinde, takže si zaběháte.

I když zaběháte… Hodně důležitá je sehranost s ostatními členy týmu, protože jak už padlo v úvodu, Interstellar Marines se snaží být v rámci možností realističtí, čili vás pár kulek ze samopalu pošle k zemi, ani mrknete. Právě ze snahy o uvěřitelný zážitek vznikla spousta zajímavých věcí, které především hardcore hráči určitě ocení. A zdaleka nejde jenom vysokou míru zranění.

Naším nejoblíbenějším prvkem se brzy stala helma se sklopným hledím. Dokud ji využíváte v celé kráse, vidíte minimalistický interface, ohraničenou zónu pro obsazení i šipečky nad spojenci. Jenže když chvíli běžíte, sklo se zamlží od těžkého dechu, jakmile se postavíte proti slunci, vidíte houby, a pokud schytáte nesmrtelnou dávku, hučí vám několik desítek vteřin v palici. Se vším se ale dá něco dělat.

Čerstvý vítr

Není nic lehčího, než odklopit hledí, užívat si rozšířeného rozhledu a zapomenout na výše jmenované neduhy. Samozřejmě dokud nezjistíte, že nevíte kam jít; že spojence od oponentů rozeznáte pouze podle barevného proužku na kombinéze; že nemáte ani ponětí, kolik nábojů vám zbývá v zásobníku a že vrhat se do přestřelky s nechráněnou hlavou je pěkně stupidní nápad, protože na headshoty tady kvůli brutálnímu zpětnému rázu jede spousta hráčů. No není to krásné?

 

Příjemné prvky představují i laserové zaměřování a baterka. Zvláště kvůli zvyšující se šanci na ránu, již dřív nebo později dostanete při dlouhodobém použití jednoho či druhého. Nebo klidně obou najednou. Laser je hodně fajn pomůcka, protože zaměřovací kříž jako takový by člověk pohledal, ale ve tmavých koridorech není těžké identifikovat, odkud červený paprsek pochází, takže je nutné jej využívat s rozvahou a při přesunu vypínat.

Prakticky to samé platí o baterce. Na zbrani totiž máte přidělaný malý reflektor, který vám možná poslouží, pokud se ztratíte ve tmě, ale také poslouží nepřátelům, aby vašeho mariňáka snadno našli a poslali domů v rakvi.

Krok sun krok

Pakliže se řadíte mezi fanoušky létajících bublin, dejte od Interstellar Marines raději ruce pryč. Ke vtažení do atmosféry uvěřitelného univerza totiž patří i pěkně vymodelované postavy a možnost vidět své vlastní končetiny při sklonění kamery. Další příjemný detail. A to jsme zatím nezmínili věci jako dynamicky se měnící denní doba a počasí. Nebo dynamicky se měnící mapa. Oboje zde najdete a oboje je opravdu bezva.

Slunečno, bouřka, světlo, tma – každé s sebou přináší výhody a nevýhody pro vás a vaše soupeře. Není nic neobvyklého, když vás oponenti za deště, kdy vám přes hledí tečou potůčky vody, vytlačí z cílové oblasti a sami ji obsadí, zatímco vaše komando je rychle a efektivně všechny sundá pod záštitou noci, aniž by přišlo o jediného člena.

Měnící se prostředí zatím funguje na jediné mapě, ale rozhodně jde o zajímavý experiment, jenž ukazuje prostředníček na Battlefield i Call of Duty. Na rozdíl od levoluce totiž posuvné části kancelářského komplexu vyváženě mění rozložení sil, a především je sranda se mezi nimi pohybovat. Ona je ostatně zábava vůbec tuhle záležitost hrát, což je na alfa verzi docela velký, ovšem plně zasloužený kompliment.

Poctivý titul za poctivou cenu. Pokud máte rádi sci-fi a baví vás detaily, není třeba nad pořízením Early Accessu na Steamu dlouho otálet. Zero Point Software plní sliby a Interstellar Marines jsou přesně takoví, jaké jsme si je představovali – zábavní a stabilní. Nezbývá, než se těšit na koop.

Martin Paytok

Po přispívání do několika digitálních magazínů se v roce 2009 usadil jako redaktor na serveru RecenzeHer.eu, odkud později odešel na post zástupce šéfredaktora inGamer.cz. Ten se v roce 2014 stal součástí herní sekce CDR.cz. Vedle psaní o hrách se dlouhá léta věnoval recenzování filmů pro XB-1. V současnosti působí jako externí redaktor časopisu SCORE.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku DOJMY Z HRANÍ – Interstellar Marines mají náběh na úspěšnou sci-fi akci

Žádné komentáře.