CDR.cz - Vybráno z IT

Levný minipočítač pro kutily UDOO, takové Raspberry Pi a Arduino v jednom

udoo_pc
Co byste řekli na zařízení, které má výkon čtveřice Raspberry Pi a vedle toho je kompatibilní s rozšířeními pro Arduino DUE? Za 109 dolarů jej prostřednictvím Kickstarteru můžete získat i vy.

Raspberry Pi asi není nutné našim čtenářům rozsáhle představovat. Miniaturní počítač, jen o málo větší než kreditní karta, je populárním produktem s opravdu širokou komunitou. Uživatelé jej využívají jako webový server, multimediální centrum, nebo třeba retro herní konzoli. Za 25 (bez LAN konektoru) a 35 dolarů se zkrátka jedná o zajímavou hračku pro nejrůznější nadšence.

Nepřehlédněte:

raspberry_arduino_UDOO

A co je vlastně Arduino? Jedná se o open-source platformu, vynikající snadnou rozšířitelností o další funkcialitu. Na malé a hlavně levné destičce je kutilům a dalším případným zájemcům umožněno tvořit nejrůznější zařízení, a to pomocí dokupování a připojování dalších dílů a senzorů, čímž pak může vzniknout třeba systém na ovládání domácnosti. Díky tomu se o Arduinu často mluví jako o stavebnici, s níž má mnoho společného. Využívají jej nejen kutilové, ale také třeba školy apod. Hlavní výhodou je zde sázka na nízkoúrovňovou integraci s hardwarem.

udoo_minipocitac

Nápad spojit obě zařízení do jednoho jediného se jeví jako zajímavý počin a je jasné, že výrobce bude chtít vytěžit maximum z obou početných komunit. Raspberry Pi sice nechybí GPIO konektor, ale zde je spoléháno na tvorbu vlastních rozšíření, zatímco pro Arduino jich je nemalý počet hotových v prodeji. Nově vzniklé UDOO i dle tvůrců vychází z konceptu obou zmíněných, přestože Raspberry Pi jako takové uvnitř neintegruje.

udoo_senzory

Na malém těle počítače nalezneme dvou, případně čtyřjádrový procesor ARM Cortex-A9 s taktem 1 GHz a 1 GB operační paměti. Vedle něj na desce hledejme i CPU Atmel SAM3X8E ARM Cortex-M3 ze zmíněného Arduina, který má za úkol ovládat připojené součástky. Samozřejmostí je široká konektivita, kde nechybí WiFi, LAN, USB i microUSB konektory, čtveřice sériových portů a jeden HDMI výstup. Celý výpis komponent a rozhraní je opravdu dlouhý, viz tabulka níže.

Operační systémy
Android 4.0 ICS
Ubuntu Linaro 11.10
CPU a grafika
Dvou/čtyřjádrový 1 GHz ARM Freescale i.MX 6 ARM Cortex-A9 CPU s integrovanou grafickou částí a podporou akcelerace 2D, OpenGL ES2.0 3D a OpenVG
Atmel SAM3X8E ARM Cortex-M3 CPU (stejné jako u Arduino Due)
RAM
DDR3 1 GB
Porty a konektivita
4 Digital I/O + Analog Input (kompatibilní s Arduino)
HDMI
LVDS
I2C dotekový
Ethernet RJ45 (10/100/1000 MBit)
WiFi Modul
2x USB 2.0
1x microUSB
1x microUSB OTG
3,5 jack - vstup/výstup
SATA (pouze u čtyřjádrové verzi)
Micro SD (pro boot systému)
Napájení (5-12V) a konektor pro externí baterii
Rozměry
11 × 85 × 15 mm

Tvůrci vybírali na projekt finance prostřednictvím serveru Kickstarter a potřebných 27 000 dolarů v tuto chvíli překonali už více než šestkrát (základní sumu získali za 2 dny, přičemž vybírat budou až do 8. června tohoto roku). Zájem je tedy obrovský a pokud UDOO zaujalo i vás, máte stále dostatek času na provedení předběžné objednávky. Pokud nepatříte mezi hardcore kutily, bohatě vám postačí staré dobré Raspberry, které je také výrazně levnější.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Levný minipočítač pro kutily UDOO, takové Raspberry Pi a Arduino v jednom

Pátek, 19 Duben 2013 - 09:41 | Izak | No ono Ardurino ma i rychlejsi sbernice, proto si...

Zobrazit diskusi