CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k PREVIEW — Nokia 8 je tu, HMD Global ji konečně oznámilo

Vzhledem k tomu, ze podle recenzi tato rada Nokii nema moc vyladeny software, bych zadny zazrak neocekaval. Patrne to bude jen dalsi z nekonecne rady placek, kterych jsou vsude mraky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jak to? Bol som v tom ze to ma prakticky stock Android

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tady se musím Nokie (HMD Global) zastat. Přes měsíc mám Nokii 5, čistý android nabízí vše, co je člověk potřebuje. Konkrétně Nokia 5 na něm běží dobře, hry na mobilu moc nehraji, ale i těch pár co jsem zkusil chodily dobře. V čem je výhoda v současné Nokie oproti androidí konkurenci jsou i bezpečnostní záplaty, které HDM Global bere od Google a nedlouho po zveřejnění jsou dostupné přes OTA, což vůbec není běžné (krom Nexusů a bez instalace alternativních ROM). Od pořízení telefonu jsem obdržel již dvě aktualizace, takže pokud to HDM global vydrží, telefon nebudu měnit po X let.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dodam, ze tak jsem to cetl v nejake recenzi, osobni zkusenost nemam. Bezpecnostni zaplaty jsou fajn, dokonce bych rekl, ze zarizeni bez nich by nemelo mit pristup na internet. Otazka je, zda nekomu v HMD jednou nerupne v kouli a v ramci uspor je nezrusi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam 3 tyzdne Nokiu 6. Cisty android. Nemam k nej vyhrady. Za 242 EUR uplna spokojnost. 8 sa mi pozdava...ale za mobil nedam 600 EUR co je jej odhadna cena. (ale moju staru N8 vyhadzovat urcite nebudem)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Preco autor kope do Sony a 4K displaya? Je to spickovy display, fotky a 4k video na nom vyzera bozky, je to prvy HDR 10bit widegamut display v mobile a nie, nezere moc bateriu, pretoze vsade v GUI pouziva zobrazenie 4:1, takze bezi 1920x1080 a iba ak to aplikacia/video/fotka ziada, prepina sa do rezimu 4K. Skvele vyriesene a spotreba XZ Premium nadstandardna. Vlastnim, takze viem posudit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

precti si to jeste jednou, nekope do Sony, ani do 4K, ale povazuje 4K v mobilu za silenost, to ze nechapes rozdil jen potvrzuje ze ses pixelhonka ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Niekto ako ty ma urazit nemoze. To, ze Jezek povazuje nieco za silenost bez toho, aby to kedy videl na zivo, na vlastne oci a mal s tym osobnu skusenost, to je take jezkovske. Predstav si, ze on povazuje za silenost aj 128GB SSD, 3GB RAM v telefone a radu dalsich veci. To, ze ten display ma 4K nicomu neskodi, ako som pisal, vychadza to z hi-res a widegamut technologie Sony Triluminos, takze to je nejak tak standard. Ocividne si ale dalsi clovek, ktory ten mobil v zivote nedrzal v ruke a nevidel, ako vyzera 4k obsah na tom display-i a uz vobec nepredpokladam, ze si niekedy ten telefon mal moznost skusit v nejakom VR headsete. Ale kludne si pourazaj dalej. ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak nemuzu te urazit, nebo te mam urazet dal? si to srovnej ;) kazdopadne, ja te neurazel, to ze ses pixelhonka, neni urazka ale konstatovani... no a take se podivej kdo tento clanek psal, kdyz mas ty potrebu se do nekoho navazet ;)
k tomu co si vytahl, 128GB SSD muze byt zbytecne moc pokud nekdo to chce jen pro system, ja mam v jednom NB 32GB eMMC a mam tam 2 operacni systemy vcetne ruznych aplikaci a jeste mi pulka zbyla na data... (hint: ne, nejsou to Windows)...
3GB v telefonu muze byt take pro vetsinu situaci zbytecne, mam 2GB a vetsinou je 1/2 az 3/4 volne...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to pardon, ale priznam sa, ze to bol komentar hodny Jezka. 128GB je zbytocne moc na system? Ty hrajes system? Alebo si stopujes rychlost jeho startu? Ja som mal zato, ze sa to dava hlavne kvoli aplikaciam, ktore chces, aby bezali svizne, nie aby to boostlo Aero a Solitare. ;)

Preco mas chabe pokusy urazat do pixelhonky cloveka, ktory si kupil mobil kvoli skvelemu fotaku, rychlosti a kvalite zvuku len preto, ze vidi isty benefit v porovnani s predoslym 2K displayom u S6 pri praci s fotkami a pri pouziti VR setu? To uz nemoze clovek vyzdvihnut nejaku vlastnost (este k tomu pozitivnu) nejakeho zariadenia bez toho, aby sa ho snazil niekto skatulkovat a urazat? Pisem, ze je to benefit toho telefonu, nie taziskova vlastnost, kvoli ktorej si ho pobezis kupit. Myslim, ze by si sa mal sam naucit citat poriadne text a rozumiet jeho vyznamu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímal slepý test, jestli bys rozeznal u fotky nebo videa 4K vs 1080p. Kdybych si mohl vsadit, tak tipuju, že bez šance. A nebylo to náhodou tak, že Sony uvedla 4K a později se přišlo na to, že renderuje většinou vlastně jenom 1080p?

Navíc u fotek a videa mi to nedává smysl - tam nějaké vyloženě ostré kontrastní per-pixel hrany moc nejsou, spíš bych čekal, že to využijí při vyhlazování písma nebo grafiky, ale asi to nic nepřináší, když to nepoužívají.

Že je to na VR je sice pěkné, ale obecně míchat VR a mobily mi nepřijde moc dobré. V jisté low-level sféře to funguje, ale dobré headsety jsou stejně jenom "brýle", protože je k tomu potřeba pořádný počítač. A mít na mobilu 4K kvůli VR mi přijde minimálně jako plýtvání, když to stejně není čím nakrmit a ten hardware telefonu to nezvládne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto v pohode ten rozdiel poznam, rovnako ako bol poznat rozdiel na S6 medzi 1080p a 1440p u videa napriklad (avsak na mensej uhlopriecke). Ja ta tu nemam potrebu presviedcat, ze tomu tak je. Pokial ty ten rozdiel nevidis, bud rad, nemusis sa tym aspon trapit. ;)

A nie nebolo to ani nahodou tak, ze "sa prislo, ze zobrazuje iba fHD". Je to kvoli tomu, aby GUI a veskere animacie nemuselo Adreno akcelerovat (zbytocne) v 4k. Je to snad i logicky krok. Co sa samotneho vykonu v 4k tyka, tak co podla teba akoze nestiha nakrmit Adreno? 4k video? Videl si niekde, aky vykon podava Snapdragon 835?

Stale tomu nerozumiem, mas 4k display ako benefit, bez ohladu nato ci ho vyuzijes alebo nie, ci rozdiel okom postrehnes alebo mas zrak slabsi, ktory ta nijak neobmedzuje vykonostne ani spotrebou baterie a i tak mas(mate) potrebu si kopnut do vyrobcu, ze ho tam nasadil. Ale ze sa jedna o spickovy 10bit HDR panel s vynikajucimi vlastnostami, to uz napriklad nikto nevyzdvihne. Haters gonna hate ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Haha, S6 je pentitle, takže reálných bodů je tam o trochu méně, než na 1080p, a ještě mají navíc oproti RGB debilní uspořádání, což narozdíl od rozlišení při troše snahy vidět i jde. :-) Pokud tam vidíš nějaký benefit, tak sis ho prostě vymyslel. Tímto sis prokázal, že FHD úplně stačí.

Tím neříkám, že S6 má špatný display. Má display výborný, s natolik dostatečnou jemností, že ani pentitle uspořádání a reálně o něco méně bodů, než full RGB FHD, nebrání zařadit tento display mezi nejlepší na světě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Az nato, ze kecas sprostosti, pretoze S6 ma 2560x1440 a nikoli 1920x1080. Tymto si dokazal, ze si iba kecalek a rypac, ktory ma potrebu vyjadrovat sa ku veciam, o ktorych nic nevie a ktore v zivote nedrzal ani v ruke. A este jednu vec si dokazal, ze mas pravdepodobne slaby zrak. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, máš pravdu. Spočítal jsem to a S6 má cca 7,4 milionů bodů, plný fullhd (RGB) jenom 6,2 milionu. Podle mého tu drobnou výhodu teda zabije pentitle matice, která má svislé i vodorovné čáry zubaté (ono je to při takovém rozlišení naštěstí už jedno), ale pokud v tom vidíš takový zásadní rozdíl, tak ti to brát nebudu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som hlavne pisal to, ze bol vidiet rozdiel na S6, ci si natocil za vybornych svetelnych podmienok (typicky stativ a slnecny den) rozdiel vo videu vo FHD a 4k(zobrazene pak na 1440p). Pentile nePentile. A potom i ten, ze tu jemnost kontur a perfektnych detailov poznas aj na 4k u Sony jak u videa, tak kvalitnej fotke. (FHD vs. 4K). Nic viac som netvrdil. Ano, este to, ze nechapem hate na vyrobcu, ze si vobec dovolil pouzit najlepsi display na trhu do telefonu. Byt to iPhone, tak ludia Applu lizu kulky. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak tam můžeš vidět rozdíl proti FHD, když tam o moc víc bodů, než na FHD, prostě fyzicky není?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je tam vic bodu nez na fHD, akurat su orientovane diagonalne a jeden bod sa sklada z 1xR 2xG 1xB, to je cele. Ked si natocil video do fHD a potom do 4K a pustis si ho na S6, tak rozdiel proste vidis. Ked nevidis, tak vyhladaj ocneho, neviem jak inak uz to komentovat..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To si pleteš s Bayerovou maskou na foťáku. RGB senzor má pro každý pixel tři body, pentitle jenom dva.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze si to ty kto si pletie Galaxy Pentile s Diamond Pentile maticou. U Diamond je kazdy bod tvoreny RGBG, cili 4 sub-pixelmi:

https://www.oled-info.com/pentile

Pentile: https://i.ytimg.com/vi/IAGTCEY_wYc/maxresdefault.jpg

Diamond Pentile: https://www.oled-info.com/files/samsung-gs4-oled-diamond-pixel-img_assis...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Našel jsem si tabulky s počty subpixelů. Červených 1.8M, modrých 1.8M, zelených 3.7M. Dohromady 7.3M, což jsou dva body na pixel. Udávaná jemnost 577 PPI je tak vlastně jenom v zelené složce, červená a modrá jsou "jenom" 400ppi, což je horší, než FHD na stejné ploše, to je 432. Takže asi tak. Pokud najdeš jiné počty subpixelů, pošli link.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimo ine, pisal si, ze 4k moze benefitovat v pripade vyhladenia drobneho textu, cim narazas na jemnost a detailne kontury, ktore takyto display dokaze zobrazit. Ja sa pytam, ak uznavas, ze rozdiely vo vyhladeni mozu byt a mozu byt i viditelne, preco neuznavas fakt, ze rovnako je mozne pozorovat jemnejsie vykreslenie detailov pri prehravani 4k videa, ci ostrej fotografie v rozliseni 4k+? Ved je to ten isty princip. VR som spomenul len ako side-feature, ale ak uz nejaky ten set vlastnis (ja mam BOBOVR Z4), tak urcite potesi jemnejsi raster, ak na obraz cumis cez 2 lupy. A zeby si Adreno 540 neporadilo so 4k? Ale poradi, rovnako ako s dalsimi featurami ako 10bit, H264, H265, DX12, x64 a pod.. Stale nerozumiem, preco niekto nadava na Sony, ze pouzil ako display to najlepsie, co momentalne na trhu je. Ked nevyhody to neprinasa ziadne a nejake vyhody sa ako vravim najdu, aj ked si budes stale tvrdit dokola, ze je to zbytocnost - to je iba tvoj nazor - pre niekoho zbytocnost, pre druheho prijemny benefit. Ten telefon nestoji viac ako ine vlajkove lode, naopak, ma celkom prijemnu cenu vzhladom na parametre, vykon, vydrz, fotak, kvalitu zvuku, display.. Keby ho pouzil Apple v iPhone, tak by sa vsetci ukajali nadtym, jaky je iPhone tech/feature killer. Ale na Sony sa nadava a nadavaju najviac ti, co ten telefon v zivote nedrzali v ruke. :)))

"Overall, the new Snapdragon 835 is expected to have 25 percent lower power requirements when compared to Snapdragon 820, despite that Qualcomm managed to get a 25 percent faster GPU. It is not just the GPU that has improved, as the Adreno 540 supports full 10-bit color as well as the latest and greatest H.264 and H.265 codecs. The Adreno 540 GPU can do some amazing things including stitching the 4K 360 video in real time. This is still hard to do on a PC to begin with."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby tam ty rozdíly byly, tak to nechají renderovat ve 4K, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

renderovat jednoduche GUI v 4K? Preco? aby GPU zralo 2x viac na rendering 4x vacsieho poctu bodov, ked pises SMS? Mozna sa trosku zamysliet pred polozenim takejto otazky..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Jakub P: "128GB je zbytocne moc na system? Ty hrajes system? Alebo si stopujes rychlost jeho startu?"

tak znovu: mam v jednom NB 32GB eMMC a mam tam 2 operacni systemy VCETNE RUZNYCH APLIKACI a jeste mi pulka zbyla na data... (hint: ne, nejsou to Windows)

vyzdvihnout muzes co chces, ale pokud to bude rozliseni miniaturniho LCD telefonu, tak se nediv ze te pak kazdy muze nazvat opravnene pixelhonkou ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, zase ten proklatý hybridní slot - aspoň kdyby to už podporovalo eSim. Jinak paráda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz len eSim tomu chyba ! ...jak 2 kamene hodinkam! Jeden zvrchu a druhy zospodu.

Vzdy je lepsi vyber ci 2 SIM alebo SIM+karta...ako ziadny vyber.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem jako další slot, ne jako single možnost, samozřejmě. Pokud eSim nebude podporovat neomezený počet virtuálních simkaret, tak je to pochopitelně o ničem a nejspíše se to neujme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Vzhledem k podpoře DirectX 12 se není čemu divit, že si jej Microsoft vybral jako čip pro systém Windows 10 S"

je to trochu jinak/obracene: Neni se cemu divit ze 835 podporuje DirectX 12, kdyz na nem pri vyvoji s Qualcomem Microsoft spolupracoval prave aby tam narval pomocnou podporu na miru pro Windows ;)

https://www.qualcomm.com/news/releases/2016/12/08/qualcomm-collaborates-...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.