CDR.cz - Vybráno z IT

DOJMY Z BETY – Renegade X je povedená střílečka a zadarmo

Píše se rok 2009 a Totem Arts právě vydává svůj mód pro Unreal Tournament 3 s názvem Renegade X. Od té doby pracují na standalone verzi běžící na Unreal Development Kit, která se právě nachází v otevřené betě.

Máte-li ovšem dojem, že když mluvíme o roku 2009, je řeč o hluboké minulosti, měli byste napnout uši. Původní Renegade (bez fešného X) vyšel roku 2002, čili před dvanácti lety. Takže značka samotná koluje kolem už pořádně dlouhou dobu.

Renegade je střílečka kombinující pohled první a třetí osoby, zasazená do univerza Command Conquer. Dříve, než si začnete v hlavě kombinovat souvislosti se spojením F/TPS a RTS a srovnávat hru s tituly jako Naturall Selection II, Nuclear Dawn a jim podobnými, musíme vás zastavit. Ač jde o propojení s pravděpodobně hlavním symbolem strategického žánru, tedy Command & Conquer, v titulu samotném je taktizování jako takového pramálo.

Popření základní logiky

Žádný z hráčů se nestává velitelem, aby stavěl základny nebo rozdával rozkazy, všichni jdou pěkně na bojiště. Základna je už ze začátku postavená a vy jen využíváte budov, které nabízí. Například díky jedné můžete kupovat tanky, díky druhé speciální charaktery atd. Problém spočívá v tom, že pokud se nepříteli podaří danou budovu zničit, už nemáte možnost danou jednotku použít skrze celý zbytek hry a stejně tak nemáte možnost budovu znovu postavit.

Vozidla a charaktery kupujete za peníze, k jejichž zisku vedou dvě cesty. Zaprvé plněním úkolů, tedy ničením nepřátelských budov, vozidel a podobně. Zadruhé stálým příjem z tibetových polí, kam se vydává pro tým společný kombajn, který je samozřejmě také klíčovou součástí vaší základny a je třeba jej chránit, protože po jeho zničení vás čekají opravdu nelehké časy.

Zmiňovali jsme, že je možné hrát jak z perspektivy první osoby, tak z pohledu té třetí. Možná to zní jako velká věc, ale skutečně není. Hrát totiž z pohledu třetí osoby nemá valný smysl. Nejen, že vše vypadá hůř, ale dokonce se titul také hůře hraje. Jediný případ, kdy se tento pohled stane užitečným je, když sedíte v některém z dopravních prostředků. Kupříkladu manévry s helikoptérou jsou pak snazší a přehlednější. V ostatních případech ovšem pro third-person zobrazení nenajdete ve hře využití.

Za žádné peníze spousta všeho

Z grafické stránky všeobecně je hra na opravdu slušné úrovni; dokud samozřejmě nezačnete kopat až do hloubky. Nejedna textura vypadá zastarale a ošklivě, přesto celkový dojem, kterým na vás hra zapůsobí, je pozitivní. Na vědomí samozřejmě musíme držet fakt, že se jedná o fanouškovskou hru s téměř nulovým profitem.

A jaký je vlastně rozdíl mezi Renegade X a klasickou Battlefield hrou? Má tanky, helikoptéry, volitelná povolání, celkem velké mapy, takže pro nejednoho by bylo obtížné najít na první pohled rozdíl. A na ten skutečně ani „nic“ nepoznáte, první náznaky se dostaví až v momentě prvního výstřelu do některého z vašich nepřátel. A potom znovu, a pak znovu a znovu… Renegade X se snaží být věrný svému předchůdci, a tak se titul nechová přehnaně „realisticky“, jak je tomu dnes zvykem. Odezva zbraní je také téměř nulová. Pokud máte rádi, když vás zbraň pěkně kopne, jste na špatném místě, ale v tomto ohlednu záleží spíše na osobní preferenci. Pokud se ovšem sháníte po až téměř arkádové střílečce, tak ji také dostanete.

Renegade X nabízí dvě hratelné frakce - Global Defense Initiative (GDI) a Brotherhood of Nod. Obě mají svá unikátní vozidla a charaktery, a navrch ještě speciální zbraně. GDI obrovské ion dělo a Nod atomovku. Netřeba dodávat, že na obojí se opravdu dobře kouká (dokonce, i když stojíte v místě dopadu).

„No, neberte to, když je to tak levný“

Titul sází na týmovou spolupráci, a to je možná jedna z jeho zásadních nevýhod. Zkrátka proto, že někteří nevědí jak hrát, někteří na to kašlou a jiní zkrátka počkají na svůj Mammoth tank, posadí se na kopeček a jen rozsévají semena zkázy. Tím spoluhráčům ovšem moc nepomáhají a hra se může až na nemile dlouho prodloužit. Pokud ovšem budete mít štěstí, poskládáte kooperativní tým a hra se najednou stane nevypočitatelně lepší.

Takže, máte si zahrát Renegade X? Určitě a bez debat. Nejen, že se jedná o opravdu kvalitní hru (před kterou by se mimochodem měla stydět spousta AAA titulů), která nabídne spoustu zábavy, ale navrch je ještě zdarma, takže alespoň ji nevyzkoušet by byl hřích.

Galerie ke článku

Pavel Vevera

Členem redakce inGamer.cz byl od samotného založení v roce 2012. Původně působil jako multisekční redaktor, přispívající jak články, tak video tvorbou, nakonec se však ustálil na textech. Jako externista od 1. ledna 2014 pokračuje v rámci herní rubriky CDR.cz, kam se redakce i část obsahu inGameru přesunula.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku DOJMY Z BETY – Renegade X je povedená střílečka a zadarmo

Čtvrtek, 13 Březen 2014 - 09:51 | Jan Ringoš | Jo, už původní Renegade pro mě byl po dlouhou...

Zobrazit diskusi