CDR.cz - Vybráno z IT

PREVIEW – The Sims 4 nabídne evoluci po všech směrech [E3 2014]

The Sims 4 0
Electronic Arts splnili očekávání a na své konferenci představili hráčům (a v tomto případě především hráčkám) nový díl série The Sims. Co jsme se dozvěděli a nač se můžeme těšit?

Série The Sims patří za svých 14 let života mezi ty vůbec nejúspěšnější v herní historii, co se prodaných titulů týče. Mohou za to především nesčetné datadisky, které základní hru rozšiřují o další a další možnosti, jednou o domácí zvířata, podruhé o exotickou dovolenou. Pokud vás napadá otázka, proč všechny tyhle věci nejsou již v základní hře, uspokojivou odpověď pro vás nemáme. V podstatě je to velmi mazaný stroj na peníze.

I Electronic Arts však ví, že datadisky není možné vydávat do nekonečna, a tak se jednou za čas dočkáme kompletního pokračování. Ten čas právě nadešel a během konference EA na výstavě E3 jsme se mohli podívat na několik minut ingame záběrů ze hry a dozvěděli se spoustu nových informací.

Genetický modifikátor

Zásadních změn dozná tvorba postav. Pryč jsou posuvníky, jak je znáte z předchozího dílu, nyní budete moct své Simy vytvářet podobně, jako byste je sochali z hlíny. Obrazně řečeno, pochopitelně, hrnčířský kruh ke hře nečekejte. Všechno ale bude mnohem jednoduší na ovládání. Stačí kliknout na danou část těla a tažením ji vytvarovat do ideálních proporcí. Budete tak moci ovlivnit například šířku boků, velikost svalů nebo tvar pusy. Na první pohled to vypadá velmi jednoduše, otázkou je, jak to bude s přesností takového tvarování.

Kromě toho, jak vaši Simové vypadají, můžete ovlivnit i způsob jejich chůze, což je další příjemný prvek personalizace postavy, který z ní učiní unikátního jedince rozpoznatelného mezi ostatními. Na výběr bude z pěti různých stylů, včetně flirtovacího a trhlého (o montypythonovské švihlé chůzi informace nemáme). Ale je možné, že před vydáním budou přidány ještě další styly chůze, rozdělené podle věku postav.

The Sims 4 2

Stejně jako ve třetím dílu i v The Sims 4 budete svému virtuálnímu alteregu volit životní aspiraci, ovšem poněkud odlišným způsobem, než tomu bylo dosud. Výběr životního cíle totiž otevře seznam souvisejících vlastností. Pokud bude například vaším cílem životní moudrost, může být vaše postava zároveň počítačovým odborníkem. A pokud zvládnete životní cíl splnit, můžete se těšit na některou z odměn.

Kromě specifických vlastností souvisejících s životní aspirací bude třeba vybrat ještě minimálně tři další vlastnosti, které vašemu svěřenci dodají unikátní osobnost. Vybírat můžete ze čtyř různých oblastí, kdy každá obsahuje devět vlastností typu snobský, zlý nebo geek. Tyto vlastnosti pak budou mít daleko větší efekt při samotném hraní, než tomu bylo doposud.

Pravidelná dávka emocí

Jedno z nejčastěji skloňovaných slov během prezentace bylo slovo emoce. Nejen, že byste měli být schopni rozeznat emoce z výrazu Simova obličeje a postavení jeho těla, navíc přibude na spodu obrazovky barevný indikátor emočního stavu. Na to, jak se bude vaše virtuální postava cítit, bude reagovat i její okolí. Pokud bude působit naštvaně, patrně se s ní do řeči jen tak někdo nedá.

The Sims 4 3

Emoce však nebudou záviset jen na zvoleném typu osobnosti. Ovlivněny budou také interakcemi v herním světě, s ostatními postavami. A podle toho, v jaké náladě váš svěřenec bude, budete mít zase zpětně na výběr i vy různé druhy interakcí s okolím. Takže pokud zůstaneme u toho, že je vaše postava naštvaná, asi těžko bude moci v tu chvíli někomu vyznávat lásku. Na druhou stranu, pokud půjde naštvaná postava cvičit, její fitness skill se bude trénovat o něco rychleji.

Hrdina ze sousedství

Co by to bylo za hru ze série The Sims bez pořádného sousedství? V novém díle na vás čeká k prozkoumání zcela nový, živější svět. Během ukázky jsme viděli několik lokací z Willow Creek a nového sousedství zvané Magnolia Blossom Park, které se jeví plné života, lidí i zábavy a nabízí tak perfektní prostředí pro navazování kontaktů i další aktivity.

The Sims 4 1

Podobně jako dozná vylepšení tvorba postavy, dočká se nových možností také stavba obydlí, coby oblíbená budovatelská část hry. Stavba bude probíhat mnohem snadněji a intuitivněji, než doposud. Kdo s výstavbou domů nechce trávit příliš mnoho času, pro toho budou připravené již hotové místnosti. Se samotnými místnostmi je pak možné hýbat, aniž byste museli použít tlačítko pro demolici.

Grafická dieta

Musíme se přiznat, že po grafické stránce jsme očekávali mnohem větší grafické hody. Ve skutečnosti jsme však dostali spíše svého druhu dietu. Ne, že by grafika nových The Sims vypadala špatně, ale kdybychom někomu nezúčastněnému řekli, že se dívá na třetí a ne na čtvrtý díl, zřejmě by ani moc neprotestoval.

K tomu je ovšem nutné dodat, že EA se vyjádřili v tom smyslu, že čtvrtý díl The Sims by měl běžet i na low-endových sestavách, patrně právě kvůli jejich cílové skupině, u které nelze předpokládat, že si kvůli novým Sims koupí rovnou také novou mašinu. Pokud se vývojářům podaří vyladit hru tak, aby hráčům poskytovala srovnatelné zážitky na všech platformách včetně méně výkonných počítačů, pak se asi ne zrovna oslnivou grafikou nikdo příliš trápit nebude.

The Sims 4 podle všeho pokročí směrem k realismu a přidají více emocí, čímž by se měli hráči více a lépe vžít do životů svých virtuálních svěřenců. Ty si také budou moci v propracovaném editoru vypiplat do nejmenších detailů. Prozatím nezbývá, než se těšit na další informace a samotné vydání hry, kterého bychom se měli dočkat už 2. září 2014.

Zdroje: 

Jan Jindra

Původně jako externí redaktor se v roce 2011 přidal k týmu portálu RecenzeHer.eu, kde později zaujal post redaktora. O rok později na stejné pozici přešel pod křídla serveru inGamer.cz, s jehož redakcí od roku 2014 pokračuje na CDR.cz, znovu jako externí redaktor. Mimo internetové publicistiky se svými příspěvky podílí také na tvorbě tištěného herního časopisu Score.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku PREVIEW – The Sims 4 nabídne evoluci po všech směrech [E3 2014]

Žádné komentáře.