CDR.cz - Vybráno z IT

PREVIEW - Sniper: Ghost Warrior 2 slibuje odstřelovačský ráj

gw-uvod
Příběh kolem odstřelovačské série s podtitulem Ghost Warrior toho kolem sebe má tolik, co celá škála titulů nikoliv. Vůbec prvotní oznámení nové hry od neoblíbeného polského studia City Interactive vzneslo na scénu reakce typu: „Aha, zase nějaká špatná hra.“

Je těžko vysvětlitelné, jak je taková věc vůbec možná, ale většina pokusů různých vývojářských společností o tvorbu hry s motivy elitního snipera skončila fiaskem. Autoři her zkrátka neumí s tématikou správně pracovat. Od podceňovaného City Interactive se tak rozhodně žádná revoluce nečekala.

gw3

Neznamená to, že Sniper: Ghost Warrior revolucí byl. Jednalo se však o jeden z mála odstřelovačských titulů, za nějž utracené peníze nemrzely. A právě proto se pohled na původně odsuzovanou hru a studio s poskvrněným jménem razantně změnil – k lepšímu. Sniper: Ghost Warrior hráčům nabídl nevšední zpracování a konečně poodhalil sniperská fakta.

gw2

Oproti prvnímu dílu, oficiální představení pokračování, které do názvu přidává pouze číslovku dvě, vzbudilo mezi hráči i novináři pozitivní ohlasy. Na City Interactive i jejich tvorbu se konečně kouká jako na plnohodnotnou věc, gratulujeme. Poprvé jsme měli možnost Sniper: Ghost Warrior 2 vidět v chodu minulý srpen, v rámci největší herní výstavy na světě – GamesCom (dříve GamesConvention) – jež se pravidelně odehrává v Německu.

V novém hejkalu

Právě tam vývojáři představili první gameplay video, plné akce, tempa a rozjařené atmosféry. Úžasný Chrom Engine 4 střídá Cry Engine 3, první razantně viditelnou změnou je tedy grafická stránka hry. S novým herním motorem však přichází také nové možnosti pro fyziku a vůbec kompletní zpracování. I tyto faktory byly ve videu jasně viditelné. City Interactive z enginu ždímají opravdu maximum, ale všeho moc škodí, a to se prokazuje i u prezentovaných záběrů, které sahají spíše do stylu moderního válčení v Call of Duty. Budeme doufat, že je to jen jedna z mála akcí tak přehlcených misí a že nás autoři neošidí o perfektní stealth záležitost.

gw1

Další video bylo světu představeno v minulém týdnu. Zavede nás do rozbořeného hlavního města Bosny a Hercegoviny – Sarajeva. Naším úkolem bude vytvářet vzdálenou palebnou podporu pěchotě, která prochází ruinami, tam dole. V této pasáži už se Sniper: Ghost Warrior 2 jeví jako klidný titul podobně, jako jsme zvyklí již z předešlého zpracování, ovšem s nějakým tím novějším kořením.

S novým hrdinou

Hlavní hrdina prvního dílu, Tyler Walles, je fuč. Tentokrát se převtělíme do úplně jiného chlapíka. Jmenuje se Cody Anderson, říká si Sandman, a je to Američan. Život se s ním rozhodně nemazlí, a to už od útlého dětství. Vyrůstal ve vojensky založené rodině, jeho otec však padl ve válce ve Vietnamu, a tak Sandman, coby středoškolák, musí uživit sebe i svou matku lovem vysoké zvěře. A drsné podmínky na Aljašce, odkud naše postava původně pochází, tomu všemu moc nepomáhají. Po dokončení středoškolského vzdělání je Cody přijat na vojenskou akademii, kde je vyškolen v profesionálního odstřelovače. A tady začíná jeho drsná kariéra.

gw5

Původně Sandman nastupuje do elitní vojenské jednotky Force Recon. Odtud ale později za dosud neznámých okolností odchází pracovat pro soukromou agenturu. Co je firma zač, proč se kapitán rozhodl opustit armádu a jaké úkoly pro agenturu řeší, zatím vývojáři přísně tají.

Jeden výstřel, jedno zabití

Z hlediska hratelnosti nás nečeká nic nového. První Sniper se ovládal perfektně, a tak to zůstane také u pokračování. Mimo to, že se budeme pohybovat po svých ale tvůrci do hry implementovali možnost řídit určitý druh vozidel. Zda se nám tato skutečnost nabídne v rámci některé z misí, anebo budou auta, skůtry a další přístupné i v běžném herním režimu, je zatím jen velká spekulace. K Battlefield 3 se poohlédneme ještě v jednom směru, a to je zničitelnost prostředí. Ta by neměla být nijak extrémní, na nějaké to odloupnutí zdi nebo létání dřeva bychom se ale těšit mohli.

gw4

Pakliže zasáhneme nepřítele poněkud impozantnějším stylem, i tentokrát se spustí animace letící a přesně mířené kulky. Zda ale cíl trefíme, pochopitelně záleží na několika faktorech, jako je síla a směr větru, srdeční tep nebo vzdálenost. Tentokrát nám k tomu napomůže hned šestice odstřelovacích pušek. V prvním díle se nabízely pouze čtyři. To pak ocení především hráči multiplayeru, který ani tentokrát nesmí chybět. Další bližší informace i záběry z hraní vám představíme v rámci speciálního E3 zpravodajství, mezi 5. a 7. červnem.

Michal "MichalPospíchal" Pospíchal

V roli novináře se na herní scéně pohybuje už více než 9 let. V historii prošel několika velkými redakcemi, jako BonusWeb.iDnes.cz, naposledy se v roli šéfredaktora podílel na tvorbě serveru inGamer.cz, který byl 1. ledna 2014 sloučen s herní sekcí CDR.cz, kde nadále vedl rubriku. V červenci 2014 se na vlastní žádost přesunul na post editora magazínu. Od roku 2016 píše také pro DIIT.cz o technických a všeobecných tématech.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku PREVIEW - Sniper: Ghost Warrior 2 slibuje odstřelovačský ráj

Žádné komentáře.