CDR.cz - Vybráno z IT

Video: Příprava pro misi na Mars, raketa Falcon 9 pohledem termální kamery

nepřehlédněte
Falcon 9 Launch 640 X 353
Mise na Mars je pro vesmírnou agenturu NASA jedním z nejdůležitějších bodů v programu. S blížícím se termínem přibývá testů, snažících se připravit co nejlepší podmínky pro posádku a úspěch mise. Jak vypadá sestup první fáze rakety Falcon 9 na termální kameře?

NASA se před plánovanými lidskými lety na Mars snaží nasbírat co nejvíce dat, aby byl let a následné přistání bez větších komplikací. Posledním z počinů je v tomto ohledu spolupráce s agenturou SpaceX, jejíž zakladatelem je miliardář Elon Musk, kdy došlo k záznamu termální stopy rakety Falcon 9 při její první fázi letu a následném odpojení pomocných motorů.

Právě při první fázi dochází k odpojení největší části rakety s pomocnými motory potřebnými ke startu a překonání hranice mezi naší planetou a okolním vesmírným prostorem. Po spotřebování paliva by byla tato část zbytečnou přítěží a proto dochází ke zmíněnému odpojení a následnému pádu do zemské atmosféry.

Gr Nasa Falcon 624

Vědci fázi sledovali za pomoci termálních kamer, nainstalovaných na dvojici letadel, pohybujících se ve vzdálenosti 50 mil daleko od místa odpojení. Co lze spatřit na videu je termální energie způsobená třením padajícího objektu o zemskou atmosféru v nadzvukových rychlostech.

Podle agentury by data posbíraná z kamer mohla pomoci ušetřit miliony dolarů při návrhu testovacích raket právě pro let na Mars, který je plánován v 30. letech tohoto století. NASA to očividně s letem na Rudou planetu myslí vážně. Pracuje např. na návrhu hibernačních komor, které pomohou kosmonautům překonat dlouhou cestu bez nežádoucích vlivů pobytu v kosmickém prostoru na lidský organismus.

Tagy: 
Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Video: Příprava pro misi na Mars, raketa Falcon 9 pohledem termální kamery

Pondělí, 20 Říjen 2014 - 14:25 | John Douberro | nojo, vidis. jeste mile pozemni -> mile...
Pondělí, 20 Říjen 2014 - 14:06 | Max Power | A když zdroj neuvádí, jaké míle počítá, tak pak...
Pondělí, 20 Říjen 2014 - 13:35 | John Douberro | 50 mil - zase byl pan novinar lenivy zdroj...
Pondělí, 20 Říjen 2014 - 13:16 | a a | V case 1:54-2:08 ( v case najvacsej emisie tepla...

Zobrazit diskusi