CDR.cz - Vybráno z IT

Canonical hledá manažera rozvoje, chystá launch Ubuntu OS na smartphonech?

Ubuntu OS and Android (perex)
S ohledem na rychlou expanzi systému Android, by se nebylo ani čemu divit. Navíc před dvěma měsíci se objevily informace o vývoji nástavby "Ubuntu for Android", které vody spekulací trochu rozvířily…

Nová pracovní pozice, která se objevila na stránkách skupiny Canonical, zaujala nejeden informační server. Jak ale jde z názvu pracovní pozice odvodit, nejedná se o vývoj výše zmíněné projektu, ale o samostatný rozvoj operačního systému Ubuntu pro chytré telefony. Navíc to skutečně vypadá, že to Canonical myslí dost vážně, protože přívlastek business u pracovní pozice značí, že jde především o obchodního manažera, který bude schopný dodat potřebné kontakty na prodejce a telekomunikační společnosti. Zkrátka vytvořit obchodní model, pod kterým by mohl potencionálně připravovaný Ubuntu OS zaútočit na průmysl a dostat se tak do podvědomí veřejnosti.

Careers Working at Canonical

Je asi důležité zmínit, že tohle není úplně poprvé, co se skupina Canonical snaží prosadit Ubuntu v mobilním segmentu. Za jeden z prvních pokusů lze označit Ubuntu Mobile, který ale bohužel skončil v roce 2009. Paralelně s ním vyletělo ven i několik alternativních mobilních distribucí, jmenově Kubuntu Mobile a ARM verze Ubuntu. Poslední verze, o kterém jsme hovořili v úvodu, Ubuntu for Android je také zajímavou záležitostí. Je to jakási nástavba Androidu. Běží totiž (plnohodnotná plocha OS) vedle něj - současně, sdílí stejné jádro a disponuje přístupem pro čtení i zápis do telefonu (správa hardware, kontakty, emaily, videa i aplikace). Je také kompatibilní s ARM Ubuntu aplikacemi a potencionálně tak rozšiřuje možnosti vašeho telefonu.

Ubuntu for Android

Suma sumárum, Ubuntu for Android je první vlaštovkou, že Ubuntu si s telefony prostě umí rozumět. Vývoj samostatného produktu je tedy nasnadě. Na druhou stranu není ještě úplně jasné, zdali moc nepředbíháme a Ubuntu OS není nic jiného než pouze zkrácený název Ubuntu for Andorid. Nebo se snad skutečně chce Ubuntu plně osamostatnit a postavit se jako přímá konkurence Androidu či Windows Phone?

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Canonical hledá manažera rozvoje, chystá launch Ubuntu OS na smartphonech?

Středa, 18 Duben 2012 - 12:20 | sumix | Tak tak, momentálně nic jako smartphone nemám (...
Středa, 18 Duben 2012 - 12:19 | sumix | Ale notak, tohle nejsou windows ;-).
Pondělí, 16 Duben 2012 - 16:32 | NoDicz | Na tohle se velice těším, používám Motorolu Atrix...
Pondělí, 16 Duben 2012 - 13:29 | LPK | pokud by něco takového opravdu vzniklo, byla by...
Pátek, 13 Duben 2012 - 12:34 | corwin78 | Já bych toho šel, momentálně mi nic co je na trhu...
Pátek, 13 Duben 2012 - 10:16 | Doug Quaid | minimalne poziadavky: stvorjadro a 2GB ram, ci?

Zobrazit diskusi