CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Historický úspěch: Modul Philae sondy Rosetta dosedl na kometu. První snímky!

live přenos už dávno běží http://rosetta.esa.int/

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

sleduju zive na: http://xkcd.com/1446/
(offline na: http://xkcd1446.org/# )

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To by me zajimalo, jake kondiky (a ostatni soucastky) se davaji do takovych sond, co musi 10 let litat nekde po Slunecni soustave a pritom stale jeste fungovat.
Tusim, ze Capcony to nebudou :-)

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Ja tusim ze to nebudou ani military kondiky co jsou na vsech zakladovkach. To bude neco special extra, neco jako toto
http://mujweb.cz/jonaskubat/TF008.JPG
to vydrzi i 40-50 let

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

I ty odcházely. A pokud by je dneska někdo použil jako náhradu ve zdroji, nevydržely by tam dlouho, větší ESR by je uvařil. Dnešní odcházení elytů je často způsobeno tím, že se jejich parametry využívají na doraz. V návrzích z dob Tesly by i čínský šmejd přežil. Zase ruské elyty vyschly vždy a všude, i bez zátěže :-)

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

mozna obdoba tech mych bednach na oddeleni vyskacu, metalizovany papir z nake stare tel. ustredny, na potisku maji jeste risskou orlici :)

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

Počkej, až se jim pokazí a hodí ji Behemotovi na opravu. Pak tu vyjde článek o výměně kondíků ve vesmírné sondě.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Elektrolyty ve vesmíru být nemohou, protože ve vakuu by musely být s moc pevnou chránkou, aby se neroztrhly přetlakem. Další problém jsou teplotní ztráty...

Typuji, že svitky/keramiky případně polymery/tantaly budou asi to, co se užívá. Stejně 12 let ve vesmíru a stále to funguje, to je neuvěřitelné - zoom video na kometu 67P + fota povrchu:
http://trodas.wz.cz/index.php?s=&act=ST&f=5&t=610&st=0&#entry8561

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

A taky radiace, stav beztize ... zcela urcite se tam nepouzivaji soucastky ktere se pouzivaji na zemi, kde je relativne stabilni teplota mezi 0 a 50 stupni, ozonova vrstva a magneticke pole chrani pred radiaci, tlak vzduchu je pres 100kPa a gravitace drzi vsechno pohromade. Naopak, ty soucastky ze sondy by mozna nefungovali na zemi ... a kdyz, tak by to bylo vyhazovani penez z okna.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Součástky by měly fungovat na Zemi, není zrovna nejvýhodnější provádět všechny i dílčí testy ve speciální komoře.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Tohle záleží na konstrukci sondy. Může mít část hermeticky uzavřenou a pod tlakem. Teplotní ztráty určitě problém nejsou, ty vzniknou na elytu stejně jako na jakémkoliv jiném kondenzátoru. Vznikají jen na parazitním odporu (~ESR), reálných odporů je v obvodu mnohem víc.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Málo kdo dělá hermeticky uzavřenou sondu pod tlakem, protože stěny by musely být pevné (= těžké) a jediné selhání těsnosti = katastrofa.
A pokud se z sondy musí spousta věcí vysunovat a vystrkovat, tak by to byla smrt... takovéto řešení.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Já bych jen rád poznamenal, že to je opravdu první SAMOSTATNÝ projekt ESA takového rozsahu a složitosti, který skončil navíc úspěchem a zároveň je srovnatelný s "velkými" projekty, které realizovaly jiné již etablované vesmírné mocnosti (USA, Rusko). Čína je taková lehce ambivalentní, spolu s Indií provozují původní sovětské technologie, jen mírně modifikované.

Zejména provoz s vysoce šetřivým režimem bez užití izotopového zdroje energie je pozoruhodný a hodný zaznamenání jako určitá novinka a vylepšení.

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Ten "Solární systém" myslíte vážně? Nebo byl v tomto případě použit Bing překladač? Český termín "Sluneční soustava" vám nic neříká?

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Nebo Terranská soustava v sektoru 001/kvadrant Alfa... :D Všechny přípustné ekvivalenty.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Tyto radoby "uspechy lidstva" jsou jen divadlem. Lidstvo speje pouze k jednomu, a to k totalite. Elita uzavira tajne dohody bez vedomi verejnosti, ktera je vedena medii a dalsimi. Plne vysvetleni najdete na http://albafos.blog.cz

+1
-76
-1
Je komentář přínosný?

Ale to se prece vubec nevylucuje ... naopak, pod diktaturou elity bude mozne mnohem efektivneji vyuzivat zdroje pro uspesnejsi vyzkum vesmiru. Taky to zjednodusi schaneni "dobrovolniku" pro pocatecni osidleni marsu: proste se tam poslou politicti vezni, "pripadne" ztraty tak nebudou tolik vadit.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Bez pořádnýho stínění tam nikdo živý nedoletí, takže se to dá spíš využít jako poprava (a to extrémně brutální)... A je otázka, co za podmínky jsou na Marsu. Pokud nemá magnetosféru, tak bude radiace velká i na povrchu Marsu = nic vhodného k životu :-(

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To je divne, ze tu ještě nikdo nenapsal, ze to není mozny a ze to stejne nataceli v Holywoodu...Divny divny

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

Toto tvrzeni pochazi z dob studene valky (Soveti o USA a naopak) snuska konspiracnich nesmyslu. Nekterym evidentne tento stav chybi a snazi se ho navratit, Putin a jeho politika je zarny priklad.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Není za tím jen studená válka, konspirativní vysvětlení čehokoliv najdete pro libovolný problém - viz chemtrails.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Lidé, kteří nazývají druhé "konspiračními teoretiky" se snaží jen odvést debatu od toho, co ti druzí fakticky říkají, k urážkám a nálepkování.

...

Pro připomenutí - takže jak jsme na tom s těmi... konspiracemi?

Tak třeba... 11. záři 2001. Člen vyšetřovací komise k 11. září Bob Kerrey:
It is 30 years old conspiracy.
No, I'm talking about 9/11.
That is what I'm talking about.
http://youtu.be/5PY_qM28rnA?t=3m36s

Co jiná situace, kdy USA šly do války na základě lži? Po desetiletí (!) byli lidé, kteří zpochybňovali údajný útok torpédovým člunem na agresivní špionáž poblíž Severního Vietnamu provádějící loď USS Maddox, jenž vyústila ve válku ve Vietnamu, označováni za "konspirační teoretiky." Dnes se oficielně přiznává, že se ten útok nestal:
http://www.history.navy.mil/photos/sh-usn/usnsh-m/dd731-k.htm

Je třeba znovu připomínat fiasko s ZHN v Iráku, které posloužily k zahájení války na jaře 2003, aby se pak ukázalo, že nejsou nikde k nalezení...? Také se lidé, kteří nevěřili oficielné verzi označovali za "konspirační teoretiky" a jejich námitky byly marginalizovány, byli zesměšňováni a nikdo si nedovolil (z oficiálních kruhů) zpochybnit tvrzení vlády USA. Přitom je to právě naopak - "konspirační teoretici" jsou duševně zdraví, zatím co fanatici vysvětlení předkládaných státy jsou šílení a útoční: http://www.veteranstoday.com/2013/07/14/whatabout7/

Od roku 2002 se na internetu objevovaly zprávy o tom, že vláda USA nás všechny pomocí různých NSA programů (PRISM, atd.) sleduje, odposlouchává, atd. Oficiání vysvětlení z USA bylo vždy stejné - že nás nikdo nešpehuje. Vláda USA a poslušní mopslíci v médiích tyto lži neustále a neustále opakovali a lidé, kteří tvrdili opak, byli opět "konspiračními teoretiky." Vysmívaní, zesměšňvaní aby je někdo neměl brát vážně, protože "vláda by přeci tohle neudělala" protože "by to bylo protiústavní."
Nuž a stačil jeden Edward Snowden, co vynesl tajné materiály z NSA a všichni nyní věděli a byli nuceni přiznat, že ti zatracení "konspirační teoretici" měli zase pravdu.

V létě 2013 se USA snažily přesvědčit svět, že je třeba svrhnout v Sýrii Assada, protože používá plyn na vraždění civilistů. Opět byly opatrné hlasy po tom, že to nedává smysl a že by se prvně mělo vyšetřit, jak to vlastně je, umlčovány jako "konspirační teorie." Vláda USA by nám přeci... nelhala. Že ne...? Jenže šlo o tu samou vládu, která nám lhala už mnohokrát v historii a zejména jde o vládu, která vytvořila ISIS (ISIL, IS...) teroristy ( http://youtu.be/oMjXbuj7BPI ). Vyšetřování následně ukázalo, že s velmi vysokou pravděpodobností to byli ti USA sponzorovaní teroristé, kdo použil plyn na zabití civilistů a několika Syrských vojáků ( http://s8.postimg.org/pz95k8hmt/BBC_Syria_rebels_used_sarin.jpg ) a následně se ukázalo, že to ani nikdo jiný být nemohl ( http://blisty.cz/art/71804.html ).
A aby toho nebylo málo, tak ti tzv. "umírnění rebelové" se dožadovali těžkých zbraní a to tak, že dali vládám západu měsíc 10.7.2013 na dodávky zbraní, nebo zveřejní vše, co vědí o útocích Sarinem...!
http://youtu.be/oMjXbuj7BPI?t=6m37s

Takže ti "konspirační teoretici" mají nějak podezřele často pravdu - pokračovat ve výčtu lží, co se už i oficielně provalili myslím netřeba.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.