CDR.cz - Vybráno z IT

Dial Telecom čtvrtým mobilním operátorem nebude, sází na optiku

dial_telecom_optika
Jeden z větších českých poskytovatelů datových a hlasových služeb se mohl zúčastnit aukce o volné kmitočty a stát se tak dalším z českých mobilních operátorů. Je tomu už nějaký pátek, ale pojďme se podívat, proč tak neučinil a nakoukněme, jak to vypadá se státními zakázkami a jeho 4 500 km dlouhou optickou sítí.

Nejprve by asi bylo dobré zmíněného poskytovatele představit. Mnozí jej znají a ostatní jeho aktivitu pravděpodobně zaznamenali nepřímo, skrytou za některými službami a projekty. Pokud se podíváme do historie, asi jako první zaujme položka z roku 2008, kdy právě Dial Telecom zakoupil 100 % akcií Telekom Austria Czech Republic, který poskytoval služby pod našinci dříve známou značkou VOLNÝ.

Koncovým zákazníkům se portfoliem asi nejvíce přiblížil na přelomu let 2010 a 2011, kdy do skupiny Dial Telecom přibyla společnost MobilKom - operátor U:Fon. Přestože není pozice U:Fona nikterak růžová, má poměrně slušné síťové pokrytí po velké části ČR a zapadá tak logicky do portfolia. Oproti konkureci by samotné pokrytí U:fonu nebylo žádná výhra. Pilířem nabídky je vlastní páteřní optická síť.  Její délka je v ČR 4500 kilometrů, což znamená celých 120 000 km optických vláken a to už vypadá jako slušné číslo. Více má z českých konkurentů třeba UPC s 8000 kilometry.

dial_telecom_mapa_CZ
Páteřní síť. Pro zvětšení klikněte na obrázek.

Když byla v kurzu aukce dostupných kmitočtů, společnost stejně jako několik dalších zvažovala možný vstup mezi trojici stávajících mobilních operátorů. S poskytováním datových a hlasových služeb zkušenosti měla, ale stejně jako UPC nebo Penta nakonec svou účast zrušila. ČTÚ totiž nastavením podmínek nepřímo zvýhodnil stávající operátory a ostatní ze hry vyřadil. Bez značného kapitálu, kterým disponují právě současní operátoři a Kellnerova PPF, by navíc byl problém potřebnou síť i přes úspěch v aukci vybudovat.

sit_bezdrat

Společnost se ve svých tiskových zprávách často opírá do státních zakázek a některé tendry dokonce neváhala napadnout na nejvyšších místech. Konkrétně zmiňme např. tendr KIVS (Komunikační infrastruktura veřejné správy), kde stát nakupuje datové a hlasové služby za nesmyslně vysoké částky. Otevřený dopis premiérovi Petru Nečasovi upozorňoval na fakt, že jsou státní zakázky předražené a tržní cena je až o 80 % nižší.

Díky špatně nastavenému systému se i nadále nakupují služby draho od velkých poskytovatelů a opět se nevyužívá služeb těch lokálních. V praxi to vypadá tak, že stát vypíše tendr, ale kvůli pochybně nasazeným podmínkám se jej firmy nemohou zúčastnit. Požadavkem u KIVSu např. bylo, že daná firma musí zvládnout zaštítit úřady jednoho druhu po celé republice.

uspora_penize

Místo uspořádání po krajích či oblastech, kde by mohli lokální poskytovatelé výrazně zahýbat koncovou cenou, se volí právě globální varianta, tzv. centralizovaný systém. A z té těží opět velcí operátoři a poskytovatelé, kteří svou infrastrukturu mají dávno hotovou. V konkrétních oblastech jsou lepší podmínky často schopni nabídnout právě menší hráči na trhu. Hledisek je samozřejmě více, ale minimálně na ceně by se dalo ušetřit, což potvrzuje uzavření smlouvy s Ministerstvem financí mimo centralizovaný systém s 30% úsporou nákladů a trojnásobným zrychlením.

good-vs-bad-characters

Některá prohlášení je nutné brát s odstupem, neboť každý chce vypadat jako "ten hodný", ale určitě bude do budoucna zajímavé sledovat, jak se bude vyvíjet české operátorské prostředí a jaký vliv na našem trhu bude doposud rostoucí Dial Telecom mít. Pokud vás zajímá více, nedávno byl spuštěn YouTube infokanál společnosti s videi popisujícími infratrukturu a jednotlivé služby.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Dial Telecom čtvrtým mobilním operátorem nebude, sází na optiku

Žádné komentáře.