CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Prohlídka technického zázemí kina. Podívejte se s námi, kde začíná i končí filmová projekce

Tfuj velebnosti, "aktivní systém DepthQ".
Budu někdy muset vyrazit tady do okolí - pokud budu s mým provokativním xichtem vpuštěn do kabiny - jestli je stereoskopické rozšíření všude takováhle/podobná znouzecnost...

Btw, co mají v Bydžově za promítací plochu?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je slušný LCD přepínač polarizace, jiné systémy jsou ještě primitivnější, užívají rotující kotouč s různě upravenými výsečemi.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Tak já samozřejmě žádný přepínač neuznávám :-P :-P

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím, jako osoba, která tuhle akci "zpískala", tak si dovolím odpovědět :-) Jedná se o plátno Sonora Miracle 3D.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proc jsem si myslel? ze minimalni rozliseni v kinech je 8K ja naivka, to je hnus co se distributori nestydi prodavat lowres brak za tezky love.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Digitalni kino ma default 2K, je to videt i na tech datovych nosicich. 4K saly v CR se daji spocitat na jedne ruce asi - zeby nebyl obsah? :) Ono ale dost udela jiny druh komprese (jpeg2000) a pak 4:4:4 rezim v 12bit barvach... takze to ve vysledku nevypada tak blbe jak z BR i kdyz to ma podobny "rozliseni".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, 4K obsah je defakto nulový. Mohu potvrdit.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nutno říci, že na čistotu obrazu z hlediska komprese si v kině opravdu stěžovat nemohu, ale to rozlišení, to je hrůza. I v IMAXu člověk vidí zubaté hrany a pixely. Asi budu muset počkat, než se mi definitivně zhorší zrak.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A nemá náhodou Imax na to jejich megaplátno pořád jen 2K projektory? Slyšel jsem, že chtějí přeskočit 4K a jít kvůli velikosti rovnou do 8K. To zatím nikdo nemá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mají, taky mi setsakra vadil rastr, když jsem byl na Hobbitovi. Zlatá stará dobrá "analogová sedmdesátka" :)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Jako operátor v malém kině můžu napsat, že je to u nás podobné. Máme sice konkurenční výbavu a 4K projektor Sony SRX-R320 je vetší monstrum, protože kinoserver je uvnitř.
Ale 3D máme od RealD a to je podle mě lepší pro všechny strany. Pasivní brýle stojí dvacku a při poškození se klidně vyhodí, nic se nemusí vracet a čistit. Navíc jsou lehké. A mně to je příjemnější na oči.
Při 3D se sice snižuje rozlišení, protože jde oboje přes jeden 4K chip na dvojitý objektiv, ale to moc nevadí.
Ve 4K je toho zatím dost málo, třeba Lincoln, Django, Elysium atd., ale většina filmů je pořád 2K.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím kolego :-) Osobně veškeré dostupné 3D systémy jsou poměrně na nic, protože zatmavení obrazu je stále hodně vysoké. Nicméně i DepthQ je zcela pasivní a brýle jsou opravdu za pár kaček.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Taky nechápu, proč se to takhle bastlí, včetně dolby, infitecu,.. Real 3D má aspoň 2 objektivy, kdyžuž.
Každopádně za mě jedině - IMAX do každé rodiny! :-P :-P

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud tě to zajímá, 3D objektiv RealD 3D je vidět na tomto videu. Máme stejný, ale základní 2D objektiv od Sony je podstatně větší:
http://pro.sony.com/bbsc/video/channels-hiresprojectors/video-srxr3204kp...

Když koukám na závěrečné titulky filmů, kromě Imaxu je tam napsané nejčastěji právě "natočeno pro RealD".
Jedinej průser je v tom, že se musí RealD platit pravidelné licenční poplatky. Myslím, že teď už má Sony ke stejné promítačce i přímo svůj dvojitý 3D objektiv a tam už se platit nemusí.
To je to samé jako s HFR. Projektor to umí, ale za odemykací klíč se platí dost velký poplatek. Jenže HFR filmů je ještě míň než 4K, zatím to nemá smysl.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj. Já ty ostatní systémy nějak nezkoumal. Kromě našeho jsem viděl jen v jednom kině Barco a tam je projektor proti našemu malé koťátko a server je zvlášť. Ale 3D tam měli aktivní. Aspoň tam měli slušné brýle. Z Budějckého Cinestaru pamatuju aktivní brýle těžké a poškrábané jako prase.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš na tom vašem systému promítat 3D z externího zdroje, třeba z BD?
Já ne, s 3D objektivem můžu mít zdroj jedině z DCP. I když chci pustit 2D film z DVD/BD nebo přenos ze satelitu, musí se nasadit 2D objektiv. 4K taky samozřejmě jde jen přes 2D objektiv, s nasazeným 3D to umí jen 2K.
Snad mám koupí přídavnou HDMI/2DVI kartu s dalšími vstupy, abysme mohli externí (2D i 3D) zdroje pouštět i přes 3D objektiv, ale je to otázka desítek tisíc...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U nás to možné je, žádné čachry není třeba dělat. Prostě jen pustím obsah, nechám před objektiv najet vrstvu DepthQ a hotovo. Žádný čachry. Co se týče HFR - licence náš vyšla na +/- 15000.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Píšete že na digitální projekci je připraveno z celkového počtu jen 36 procent kin. Otázka zní: kde si můžou zbylá kina objednávat původní filmy ve formátu 35 mm? Přece se ty filmy nemohly vypařit. Kdo s nimi disponuje?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To jsou "puvodni" kopie a nemusi mit dlouhou zivotnost, takze bych nepredpokladal ze nejake budou. Muze nejaky promitac rict, kolik projekci jde udelat z jedne kopie?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vyparit ne, ale distributor je mohl z "bezpecnostnich duvodu" spalit.

To DRM je opravdu strasne, naivne jsem myslel, ze kina to maji nejak normalne ...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Já z pásu nepromítal, takže o tom nic nevím. Kromě nošení krabic z pošty mi to rukama neprošlo. Ale do malých kin se filmy dostávaly až po protažení multikinama, takže zprasené a poškrábané. V multikinech to šlo často z jednoho pásu přes víc promítaček několikrát dokola, do toho brigádníci a nikdo se tím nemazli. Pak je jedno, že se k tomu starší zkušení promítači v malých kinech chovali z láskou. Pálit by to distributor neměl, od toho jsou filmové archívy.

Problém je, náročnost filmové distribuce a projekce. Musíš platit dopravu několika krabic s pásy, platit vyškoleného promítače, který během filmu převíjí a mění pásy.
A vem si, že výroba jednoho pásu stála ukrutné peníze, proto jich bylo málo a kina se o ně musely střídat doslova po dnech.
Proto malá kina přechází na malé projektory a projekce z BD/DVD, to se finančně unést dá.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

DRM strašné? Je, ale co bys čekal, že si to stáhneš do kompu a hodíš na uložto?
Disk s filmem mají všichni stejný, ten si třeba ukradni. Ale klíč je vázaný na konkrétní promítačku a časové omezení. Mohlo by to být omezené i na počet přehrání, ale to se asi moc nedělá, aby si to promítači mohli vyzkoušet, jestli je playlist v pohodě. Hlavně u ukázek je často uvedený blbý formát scope/flat, musí se to hlídat. Podle mě se podle KDM přidává do obrazu i zvuku nějaký vodoznak, aby šel kinorip vystopovat.
Dokonce jako promítač NEVIDÍM během promítání film ani na displayi přímo na promítačce, jediný výstup je na velké plátno. I kdybych jen otevřel na promítačce dekl, nahlásí se porušení chráněné cesty a znovu do provozu jí dá jen servis.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

"Proc jsem si myslel? ze minimalni rozliseni v kinech je 8K ja naivka, to je hnus co se distributori nestydi prodavat lowres brak za tezky love."

Tom27: Ten lowres brak není tak nenáročný, když je softwarové přehrání 2K filmu potřeba i5 s highend geforce, po 3D je potřeba i7 s dvěma ve SLI v x16 slotech.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.