CDR.cz - Vybráno z IT

Projekt Loon pokračuje. Google začne v Austrálii testovat balóny s internetem

Projectloon
Google hodlá příští měsíc začít s testováním stratosférických balónů vybavených bezdrátovým internetem nad australským Queenslandem. Jeden takový balón může LTE signálem pokrýt plochu o rozloze zhruba 1500 km².

Společnost Google v loňském roce odtajnila svůj ambiciózní plán se stratosférickými balóny, který měl za úkol zaplnit mezery v pokrytí internetem. Projekt přitom cílí hlavně na lidi ve venkovských a odlehlých oblastech. Možné využití vidí Google i pro oblasti zasažené nějakou ničivou přírodní katastrofou.

Příští měsíc hodlá Google v rámci pilotního provozu vypustit celkem 20 balónů nad australským Queenslandem. Každý balón je přitom 15 m široký a 11 m vysoký. Balóny se budou pohybovat ve výšce 20 km nad zemským povrchem a pro internet využijí 2,6GHz spektra. Test proběhne ve spolupráci s australským operátorem Telstra. Nabízená konektivita uživatelům by měla být rovnocenná rychlostem na jaké jsou lidé zvyklí z 3G mobilních sítí.

Balóny přijímají internetovou konektivitu z pozemních stanic, a tuto dále šíří k lidem přes vlastní vysílače ze zařízení v balónu. K zachycení signálu budou muset být uživatelé vybaveni speciální anténou, která bude příjímat signál z balónu.

Své balóny už Google polo-úspěšně otestoval například na Novém Zélandu (kde jeden z balónů havaroval v moři a lidé si mysleli, že padá letadlo) v Brazílii nebo ve Spojených státech (kde jeden z balónů nešťastnou náhodou přistál na elektrickém vedení). To však nijak inženýry z Googlu neodradilo a další etapa testů tedy proběhne už v prosinci ve zmíněné Austrálii.

V průběhu zkoušek s těmi několika stratosférickými balóny získává Google užitečné informace, jako jsou např. síla a směr větru, kterým budou muset balóny v dané oblasti odolávat. 

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Projekt Loon pokračuje. Google začne v Austrálii testovat balóny s internetem

Žádné komentáře.