CDR.cz - Vybráno z IT

Projekt Tango pokročil, Google vyrobí tablety pro 3D mapování okolí

Project Tango 0
První smartphony projektu Tango jsou za námi, nyní přichází na scénu výkonnější tablety, které umí vnímat trojrozměrný svět jako lidé.

Projekt Tango je inovativní projekt, který se snaží přizpůsobit moderní zařízení skutečnému světu. Společnost Google před nedávnem představila první 5" smartphone s novým systémem pro nasnímání okolního prostředí a jeho převedení do 3D mapy v reálném čase. Telefon se takto naučí vnímat svět stejně jako lidé.

Nyní se projekt Tango přehoupl do další fáze a Google si tentokráte připravil tablet se stejnými schopnostmi. Dle informací uvedených na serveru Wall Street Journal je zařízení připraveno k výrobě, přičemž první čtyři tisíce prototypů tohoto tabletu začne produkovat vybraným testerům příští měsíc. Tablet by měl mít 7" displej, dvě kamery a infračervený senzor pro měření hloubky.

Project Tango Tablet

V březnu se do rukou vývojářů dostalo 200 prototypů experimentálního smartphonu. První testování zřejmě odhalilo pár nedostatků pro reálné nasazení, a proto se Google nyní zaměřil na tablety, do nichž je možné vložit výkonnější procesor a baterii s větší kapacitou.

Nový 3D tablet by měl být odhalen na vývojářské konferenci I/O Google, která se uskuteční letos na konci června. Google se odmítl vyjádřit k jakékoliv spekulaci, nicméně zpráva by měla pocházet od nejmenovaných důvěryhodných zdrojů obeznámených s plány společnosti. Bližší podrobnosti k projektu najdete na oficiálních stránkách projektu Tango.

Technologie se hodí především pro vytvoření 3D mapy vnitřních prostor jakékoliv budovy, ale možnost využití sahá až do vesmíru. V létě 2013 začal tým projektu Google Tango úzce spolupracovat s výzkumným centrem NASA Ames Research Center s cílem integrovat prototyp technologie do robotické platformy SPHERES, což jsou satelity o velikosti míče. Výsledkem byl testovací let v letadle simulujícím nulovou gravitaci.

Virtuální realita je v každém ohledu vyhledávaným terčem vývoje všech společností. Například firma Facebook před nedávnem zakoupila Oculus VR vyvíjející brýle pro virtuální realitu Oculus Rift.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Projekt Tango pokročil, Google vyrobí tablety pro 3D mapování okolí

Středa, 28 Květen 2014 - 15:59 | Gath G | ...typická slova člověka bez nápadů...
Pondělí, 26 Květen 2014 - 17:27 | BTJ | K cemu je udelat takovy horsi kinect z draheho...

Zobrazit diskusi