CDR.cz - Vybráno z IT

První 4K UHD Blu-Ray přehrávač nese jméno Samsung UBD-K8500

Samsung Ubd K 8500 1
Ačkoliv se na příčku prvního UHD 4K Blu-Ray přehrávače chystalo Sony, Samsung to stihl dříve a Sony naopak své zařízení odkládá až na začátek roku 2017.

Samsung UBD-K8500 je vůbec první dostupný přehrávač, který zvládne i formát UHD, respektive 4K UHD Blu-Ray disky. Přehrávač taktéž podporuje HDR obsah z disků 4K UHD Blu-Ray. Nutností je samozřejmě televize, která podporuje 4K rozlišení (3840 x 2160 px). Přehrávač stále umí přehrávat i klasické CD, DVD či Blu-Ray disky, jedná se tedy o plnohodnotnou náhradu za starší DVD přehrávače, který umí vlivem rozvoje zase o něco víc.

Prozatím se ale asi moc zákazníků pro tento přehrávač nepohrne. A to převážně kvůli faktu, že většina uživatelů zatím dle statistik UHD televize nepoužívá/nevlastní, a taktéž kvůli tomu, že UHD Blu-Ray disky jsou dostupné zatím pouze v předprodeji.

Pokud však televizi s UHD přeci jen vlastníte, tak již můžete Samsung UBD-K8500 využít pro 4K streamy z Netflix, YouTube, Amazon Video či M-Go.

Samsung Ubd K 8500 1Samsung Ubd K 8500 2

Samotný přehrávač je jemně designově zahnutý, to aby ladil především se zakřivenými Samsung UHD televizemi. Dálkové ovládání je minimalistické, velice přehledné a kupodivu bez jakéhokoliv displeje. Ne že bychom o něj nějak významně stáli, ale u takovéto high-end mašinky by nás nepřekvapil.

V čele přehrávače najdeme pouze mechaniku, USB port a tlačítka pro ovládání (power button, play/pause, stop a tlačítko pro vysunutí mechaniky). Na zádech pak najdeme port pro napájení, LAN, port pro optický digitální audio a 2x HDMI output. Pokud vlastníte televizi s podporou 4K rozlišení, využijete pouze hlavní (main) HDMI port. Pokud však vlastníte televizor bez podpory 4K, budete muset použít hlavní (main) port pro obraz a druhý (SUB - audio only) pro zvuk. Jakýkoli jiný či analogový výstup zde již není. 

Samsung Ubd K 8500 3Samsung Ubd K 8500 4

V tomto roce se pak dočkáme celkem tří UHD 4K Blu-Ray přehrávačů. Ten dnes námi představený od Samsungu je již možné zakoupit za cenu 10 000 Kč. Dále přibude po jednom od Panasonicu a Philipsu. Zdá se tak, že Sony, které mělo být původně první, kdo bude přehrávač tohoto typu nabízet, bude nakonec až poslední – představení bylo odsunuto až na první kvartál roku 2017.

Velký bum okolo prodeje UHD 4K Blu-Ray disků tento rok však taky neočekáváme. 4K streamování je v plném proudu, což je ve finále o dost pohodlnější jak pro poskytovatele těchto služeb, tak pro jejich spotřebitele. 

Zdroje: 

1, 2, 3

Daniel Szkrobisz

Absolvent HŠML v Mariánských Lázních, který se víc než o gastronomii zajímá o IT a takové to domácí montování.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku První 4K UHD Blu-Ray přehrávač nese jméno Samsung UBD-K8500

Úterý, 15 Březen 2016 - 17:35 | Liibo | Já si počkám na PS4-slim, která to snad zvládne a...
Čtvrtek, 18 Únor 2016 - 20:57 | petr22 | Kde by mel byt ventilator, vepredu nebo zezhora?...
Čtvrtek, 18 Únor 2016 - 20:05 | elariaradaho | No ja jsem vlastnil BD samsung player označení...
Čtvrtek, 18 Únor 2016 - 13:51 | Kert | Ventilátor vzadu ... hehe, hlavně že je to...

Zobrazit diskusi