CDR.cz - Vybráno z IT

První starodávnou mapu internetu vytvořil slovenský student

Najděte se na unikátní mapě internetu, kterou vytvořil slovenský rodák. O její kvalitě nemusíte pochybovat, začala o ní psát dokonce i zahraniční média.

Map of the Internet 1.0 je první mapa internetu svého druhu, která byla vytvořena v takovém rozsahu. Vytvořil ji Martin Vargic, slovenský student a amatérský grafik z Bratislavy, jenž své dílo zveřejnil na umělecky zaměřeném serveru deviantART.com pod pseudonymem JaySimons. Tvorbě map se věnuje přes dva a půl roku, takže na jeho profilu najdete i další zajímavé starověké kousky.

Mapa usiluje o úspěšnou kompenzaci internetu v měřítku vhodném pro standardní online navigaci. Jelikož je internet rozsáhlý, byla vybrána pouze nepatrná část základních pojmů, které mapu reprezentují. Jak uvádí Vargic: "Rozhodně se nejedná o konečnou verzi, na mapě chybí neuvěřitelné množství webových stránek a softwarových společností, které budou zahrnuty do dalších aktualizací." Na verzi 2.0 se můžeme těšit v průběhu několika měsíců.

Mapa je rozdělena na dvě hlavní části - Starý a Nový svět. Starý svět je situován na východě, zahrnuje softwarové firmy, herní společnosti a několik nejvýznamnějších webových stránek. Nový svět se rozkládá na západní části mapy a jeho součástí jsou sociální sítě, vyhledávače nebo videoportály, přičemž spodní část tohoto světadílu je zasvěcena tomu nejhoršímu, co můžete na internetu najít. Torrenty, pornografie, hazard a různé druhy internetové kriminality.

Některé produkty tvoří na mapě samostatné ostrovy či souostroví. Například Wikipedie, Skype či prohlížeče webových stránek, které se nechávají omývat Informačním oceánem a mořem Autorských práv.

Úplně vespod celé mapy najdete Velkou jižní zemi, kde přebývají již zastaralé webové stránky a služby + Steve Jobs. Kromě hlavní mapy je celek tvořen také čtyřmi dalšími menšími mapami, které zobrazují země podle monitoringu Národní bezpečnostní agentury (NSA), podle nejpoužívanějšího prohlížeče, nejpoužívanější sociální sítě a dle penetrace internetu. Zbytek plochy tvoří seznam 500 nejnavštěvovanějších stránek podle měření ALEXA.

Mapu si můžete v podobě plakátu zakoupit na serveru Zazzle.com za 37 dolarů (750 korun). O pár centů navíc stojí varianta mapy Vintage v retro stylu. Možná se s autorem dá domluvit také mimo eshop na jeho devianART profilu.

Přiznejte se, kde se právě na mapě nacházíte? Nebo které místo je vám nejbližší?

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku První starodávnou mapu internetu vytvořil slovenský student

Žádné komentáře.