CDR.cz - Vybráno z IT

První tablet s OS Tizen představen v Japonsku

tizen tablet
Jak Samsung slíbil, tak také plní. Zcela první tablet s operačním systémem Tizen byl odhalen na japonském veletrhu a je připraven pro vývojáře jako developer kit.

Tizen je operační systém, na jehož vývoji se podílí takové společnosti, jakými jsou například Samsung či Intel. Jedná se o systém založený na Linuxu, který se má stát právě u Samsungu nástupcem neméně známého OS Bada. Prozatím je Tizen ještě v plenkách na to, aby se mohl oficiálně představit jako součást některého z nových mobilních telefonů. Jeho čas se ukázat širší odborné veřejnosti však již nadešel...

V Japonsku byl na veletrhu Smartphone & Mobile Expo představen nový tablet s operačním systémem Tizen. Dle našeho dřívějšího článku je zřejmé, že Samsung své slovo o představení přístroje dodržel. Na tabletu, který je součástí vývojářského kitu, se podílela společnost Systena Corporation.

Systena Tablet TIZENSystena Tablet TIZEN 1Systena Tablet TIZEN 2

Tablet je vybaven 10,1" displejem s rozlišením 1920x1200 pixelů, čtyřjádrovým procesorem ARM Cortex A9 s taktem 1,4 GHz a 2 GB RAM. Vnitřní paměť má kapacitu 32 GB, ale není problém ji rozšířit díky paměťovým kartám microSD. Mezi další vlastnosti patří podpora 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.0+HS, přední VGA fotoaparát a zadní kamera s rozlišením 2 MPix. (Specifikace se tedy shodují s původním prototypem tabletu s názvem Magnolia.) Zařízení bude k dispozici v červené nebo bílé barvě.

Systena Tablet TIZEN 3Systena Tablet TIZEN 4

Na zařízení běží operační systémem Tizen ve verzi 2.1. Již dnes se však vyvíjí nová verze 3.0, na kterou bychom se mohli těšit v prvním kvartálu 2014. Podívejte se, jakým směrem se bude možná Tizen ubírat.

U každého začátku operačního systému je však kromě vzhledu důležitý také počet podporovaných aplikací. Samsung by tedy pro své dobro měl poskytnout vývojářům nástroje pro tvorbu vlastních aplikací pro novou platformu, nebo alespoň možnost existující programy převést pro nový operační systém ještě před samotným spuštěním.

Pokud byste se chtěli o OS Tizen dozvědět více, níže si můžete pustit nejnovější oficiální prezentaci od Tizen Indonesia.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku První tablet s OS Tizen představen v Japonsku

Úterý, 29 Říjen 2013 - 16:43 | BTJ | "Tizen ve verzi 2.1. Již dnes se však vyvíjí...

Zobrazit diskusi