CDR.cz - Vybráno z IT

PT znovuzrozeno jako PuniTy a uvolněno ke stažení zdarma pro Win, Linux a Mac

Punity 01
Už to budou tři měsíce, co videoherní svět přišel o jeden z nejskvělejších hororů vůbec díky tvrdohlavosti Konami, které jej stáhlo z PlayStation Store. Nebyl by to ale internet, kdybychom už neměli náhradu, a tak vám tedy s radostí představujeme – PuniTy.

Každému je snad už známý rozbroj mezi Konami a Hideo Kojimou, který se odehrál před pár měsíci a v jehož křížové palbě zahynulo spoustu obětí, včetně PT a Silent Hills. Podrobný rozbor celého sporu zde

Ať už je to jakkoliv smutné, existuje až strašidelně reálná možnost, že se PT už nikdy nevrátí na virtuální poličky našich obchodů. Není ovšem možné, abyste usmrtili hráči tak milovaný horor a očekávali, že všichni budou jen stát a přihlížet.

Jedním z těch, co jen nepřihlíželi, byl i Farhan Qureshi, který vytvořil prakticky dokonalou kopii PT v enginu Unity (tedy, tak dokonalou, jak jen engine dovoluje), kterou vtipně pojmenoval PuniTy. Podobně jako originál je zdarma a můžete si jej stáhnout zde (ve verzi pro Windows, Linux a Mac).

Punity 02Punity 03

Ale nalijme si čistého vína, ač je to vskutku pozoruhodný projekt, tak nenabídne ani zdaleka tak skvělou atmosféru jako originál a pravděpodobně vás ani obdobně nepostraší. To ale koneckonců není to, co činí PuniTy tak vynikajícím v první řadě.

Jako první je třeba ocenit odhodlání Farhana, který na projektu strávil 104 hodin naskrz čtyřmi týdny (celý průběh tvorby naleznete zde). Je to jen další příklad, na kterém si můžeme ukázat úžasnost herní komunity, což je skutečně osvěžující ve světě internetové nenávisti a boje.

Punity 04

Zachovávání videoherního dědictví je také nesmírně důležitou věcí, která se bohužel velmi často špatně praktikuje díky různým, převážně právním, důvodům. Ať už jste totiž fanda hororů nebo ne, PT sehrálo významnou roli v hororovém žánru. S jeho stažením ale existují už jen mizivé šance, že se vůbec kdy vrátí, a tak by eventuálně upadl v zapomnění.  

Kdyby v budoucnu nebylo kam sáhnout při hledání PT, PuniTy bude přesně to, co nalezneme jako jeho náhradu. Bude navždy připomínkou toho, co PT mělo být, a co se s ním stalo. Tímto se PuniTy stává tak nepopsatelně fantastickou věcí, díku které na originál nezapomeneme. 

Zdroje: 

Pavel Vevera

Členem redakce inGamer.cz byl od samotného založení v roce 2012. Původně působil jako multisekční redaktor, přispívající jak články, tak video tvorbou, nakonec se však ustálil na textech. Jako externista od 1. ledna 2014 pokračuje v rámci herní rubriky CDR.cz, kam se redakce i část obsahu inGameru přesunula.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku PT znovuzrozeno jako PuniTy a uvolněno ke stažení zdarma pro Win, Linux a Mac

Žádné komentáře.