CDR.cz - Vybráno z IT

Naučte minipočítač Raspberry Pi s novým modulem zaznamenávat obraz přes HDMI

(Aktualizováno) Chtěli byste propojit Raspberry Pi s DVD rekordérem či dalšími multimediálními krabičkami ve vašem obýváku? Nový modul nabídne možnost nahrávat obraz přes HDMI vstup a mnoho dalšího. Jen ta cena...

Minipočítač Raspberry Pi ani po dvou letech na trhu neztrácí nic ze svého kouzla. Nepříliš výkonná krabička o velikosti kreditní karty se díky rozsáhlé komunitě postupem času naučila spoustu nových kousků a posloužila jako základ pro nejrůznější projekty. V tuto chvíli poslouží jako server, multimediální centrum, řídící jednotka pro roboty apod.

Psali jsme o Raspberry Pi:

Jak jsme psali v naší recenzi, zařízení na svém těle ukrývá jeden HDMI výstup, pomocí nějž jej uživatel připojí k obrazovce. Výstup bychom tedy měli, ale co dělat, kdybychom chtěli pomocí Raspberry s pomocí HDMI signál i nahrávat? Až doposud uživatelé oficiálně tuto možnost neměli, což se rozhodla změnit skupinka nadšenců, jejichž projekt "HDMI In Video capture module" se v tuto snaží zaujmout na serveru Kickstarter.

Ukázka zobrazení výstupu z iPadu do Raspberry a poté na další obrazový výstup

Destička s čipy a dalšími vstupy vyjde případného zájemce na poměrně vysokých 99 dolarů (cena za základní model bez IR přijímače), což je, v poměru k 35 dolarům za Raspberry Pi (hrubý přepočet 700 Kč), poměrně vysoká částka. Tvůrci projektu se snaží vybrat celkem 15 000 dolarů, aby mohli zahájit výrobu ve větším množství. V tuto chvíli mají přislíbenou přibližně polovinu z potřebné částky.

Destička se k minipočítači připojuje pomocí GPIO pinů, digitálního audia a 15 pinového kabelu do CSI kamerového rozhraní, což vefinále umožňuje zaznamenávat obraz z připojeného HDMI vstupu. Jednat se může o konzole, rekordéry, notebooky a jakákoli další zařízení s HDMI výstupem. Na těle modulu se nachází HDMI vstup i výstup, dále také vstup pro analogové audio a běžný sluchátkový výstup.

Nahrávání obrazu by mělo být bezproblémové z většiny zdrojů. Omezením je podporované rozlišení pouze do 1080p a nemožnost nahrávat obsah chráněný HDCP. Právě HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection), jenž slouží k ochraně proti odchytávání a nahrávání datového toku, je naneštěstí velmi rozšířenou záležitostí. Nějakou dobu je sice technologie úspěšně prolomitelná, ale život v tomto ohledu bude majitelům modulu komplikovat i nadále...

Idea nahrávání obrazových vstupů z nejrůznějších zařízení je určitě lákavá, jen je škoda poměrně vysoké ceny v poměru k pořizovacím nákladům za extrémně levné Raspberry.

Aktualizace 26.3. - Ukončení kampaně

Bohužel se ukázalo, že tvůrci neměli projekt promyšlený natolik, aby jej dotáhli do finální podoby. Původní idea nahrávání přes kamerové rozhraní se ukázala být slepou uličkou a tak byl projekt na Kickstarteru předčasně ukončen. Podporovatelům budou vráceny peníze a v budoucnu se prý můžeme dočlat opětovného oživení.

Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Naučte minipočítač Raspberry Pi s novým modulem zaznamenávat obraz přes HDMI

Středa, 26 Březen 2014 - 07:39 | Lukáš Voříšek | Děkujeme za postřeh, článek byl aktualizován. :)
Úterý, 25 Březen 2014 - 18:20 | danieel | Meli by jste clanek stahnout, protoze na projektu...
Úterý, 25 Březen 2014 - 12:37 | Robin Seina | Škoda, škoda, a já už si říkala, že tu budeme mít...

Zobrazit diskusi