CDR.cz - Vybráno z IT

Raspberry Pi opět o něco blíže multimediálnímu centru, PC za 25 dolarů dostalo podporu nových kodeků

01_raspberry-pi-logo_cdr
Původně mělo sloužit pro studijní účely, ale postupem času se stalo vyhledávaným kusem hardwaru mezi nadšenci. Malá placka plně nahrazující počítač a multimediální centrum se nyní dočkala vylepšení podpory kodeků a bezdrátového ovládání.

Po červnové obsáhlé recenzi Raspberry Pi náš zájem o toto zařízení rozhodně neopadl. Placka, původně vytvořená pro studijní účely, měla pomáhat učitelům a žákům při výuce programování, umožnit přístup na internet a pomoci studentům při seznamování s počítačem. Nadšení uživatelé však rychle po uvedení na trh objevili další potenciál a extrémně levný počítač se stal vyhledávanou náhradou za multimediální centra.

Jeho využití se zde přímo nabízí, neboť integrovaný procesor byl původně určen do multimediálních krabiček k TV a při zpracování obrazu i zvuku si vede velmi dobře. Zpočátku bylo podporováno dekódování H.264 videa, ale chyběly některé další video kodeky jako MPEG-2 a VC-1. Ne ale kvůli výkonu, nýbrž zachování nízké ceny, což by licenční poplatky za kodeky neumožnily.

05_raspberry_pi_foto_zhora

Tvůrci miniaturního počítače naštěstí nespí a neustále se snaží o vývoj a doplňování nových funkcí. Novinka se týká právě aktivace těchto kodeků, jež je nyní nabízena pro ty, co si chtějí připlatit a aktivovat si je. MPEG-2 licence je dostupná za 3,79 dolarů a VC-1 stojí 1,90 dolarů.

02_raspberry_pi_cdr_web

Nákup je snadný a pokud kodek zakoupíte, obdržíte klíč, který je vázaný na váš konkrétní kus pomocí jeho sériového čísla. Toto řešení aktivuje podporu zmiňovaných formátů těm, kteří jí chtějí a umožní zachovat cenu zařízení na nízkých 25 dolarech.

Vývojář stojící za Raspbmc - operačním systémem pro Raspberry postaveným na XBMC Media Center - oznámil, že podpora MPEG-2 bude ve všech budoucích verzích systému a přibudou další funkce osobního přehrávače, které až doposud chyběly. Zároveň byla oznámena podpora pro CEC, umožňující ovládání počítače, HDTV a dalších zařízení prostřednictvím jednoho IR ovladače i na dalších OS pro Raspberry. Princip fungování ukazuje druhé video.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Raspberry Pi opět o něco blíže multimediálnímu centru, PC za 25 dolarů dostalo podporu nových kodeků

Středa, 29 Srpen 2012 - 21:16 | Izak | A o co ze to pujde hacknout a nebo se objevi...
Úterý, 28 Srpen 2012 - 17:23 | Martin K | MPEG2 používá digitální televize - aby tedy na...
Úterý, 28 Srpen 2012 - 12:22 | Enigma | Ona je otázka, jestli někdo moc dnes na tomto...
Úterý, 28 Srpen 2012 - 11:53 | George eLzyx | proč se ten Avatar tak kouše? Pomalá SD karta?

Zobrazit diskusi