CDR.cz - Vybráno z IT

Novinky kolem Raspberry Pi: Zahrajte si na DOSovém emulátoru a zašlete minipočítač do serverhostingu

dos_raspi
Díky novému emulátoru na populárním minipočítači rozchodíme další kousek počítačové historie. DOSové hry a aplikace na velké obrazovce potěší nejednoho nadšence. Co byste navíc řekli vlastnímu serveru připojenému zdarma k páteřní síti?

O kousku hardwaru za pouhých 700 Kč jsme vás informovali již mnohokrát, ať už ve formě aktualit, nebo detailnější recenze. Jeho uplatnění je nesmírně široké, za což vděčí nemalé komunitě a nadšeným vývojářům. Právě populární minipočítač Raspberry Pi se nyní, stejně jako spousta platforem dříve, dočkal emulátoru prostředí DOSu.

dos_raspberrypi

Software nese název rpix86 a stojí za ním programátor s přezdívkou Pate, který dříve vytvořil DOS emulátory i pro Nintendo DS a mobilní OS Android. Výsledek se vydařil a emulované Raspberry běží na podobné výkonové úrovni, jako tomu bylo u staré dobré 20MHz 486 se Super-VGA grafikou, přičemž kód zahrnuje i potřebnou kompabilitu se zvukovým čipem.

Nepřehlédněte:

Vydání rpix86 je nyní ve verzi 0.03 a přináší několik vychytávek pro zlepšení podpory USB klávesnice a myši. Zatím se nelze vyhnout chybám ve hrách, jako jsou The Settlers, Heimdall a Doom, přičemž vše opraví připravovaný patch. V tuto chvíli prý sice vývojář Pate pracuje hlavně na verzi pro Android, ale jelikož se kód z 95 procent shoduje, měla by být aktualizace poměrně rychlá.

dos_raspberryp1i

Současný stav emulace je podle vývojáře následující:

  • CPU: Odpovídá 80486 procesoru, včetně funkcí "protected mode" (pro běh DOS4GW her), bez podpory virtuální paměti. Emulace odpovídá výkonu 20MHz čipu 80486 (ten odpovídá 40MHz 80386)
  • Paměť: 640KB "low memory", 4 MB EMS paměti a 16MB XMS paměti
  • Grafika: Super-VGA, s maximálním rozlišením 640 × 480 a 256 barvami.
  • Zvuk: SoundBlaster 2.0 zvuková karta
  • Ovládání: USB klávesnice a dvoutlačítková myš

Serverhosting pro Raspberry Pi zdarma

Nemalý počet uživatelů nedávno využil zajímavou nabídku jednoho z německých hostingových center. Společnost EDIS ještě před dvěma týdny nabízela zákazníkům akci, v níž stačilo poštou zaslat nakonfigurované Raspberry Pi. Technici jej zdarma připojili k páteřní síti, a co je lepší, bezplatný provoz byl taktéž garantován.

raspberry_pi_server_hosting

S rychlostí připojení 100 Mbit a datovým provozem 100 GB měsíčně se jednalo o velmi lákavou nabídku. Akce je v tuto chvíli bohužel ukončená, ale je možné, že se v budoucnu na chvíli znovu objeví (viz stránka hostingové společnosti). Chytrý marketing v tomto případě nebyl přínosný jen pro firmu, která si tím udělala hezkou reklamu, ale i pro nadšence, kteří zdarma získali vlastní webový server na páteřní síti.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Novinky kolem Raspberry Pi: Zahrajte si na DOSovém emulátoru a zašlete minipočítač do serverhostingu

Středa, 3 Duben 2013 - 10:01 | Michal Dobrodenka | Ale to nic nemeni na tom, ze emulator je treba...
Středa, 3 Duben 2013 - 10:00 | Dizz | Ano dooma, quake, descent atd je blbost poustet v...
Středa, 3 Duben 2013 - 09:23 | Enigma | Co se týče toho Dooma, nebylo by lepší ho spíš...

Zobrazit diskusi