CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Raspberry Pi v praxi: Detailní test miniaturního počítače za pár stovek

existuje pro linux nějaký CAN reader? Zvažuju tohle jako zástavbu do auta, ale bez dotykové obrazovky(jednak mi dotykové obrazovky v autě nepřijdou jako driver-friendly, druhak bych chtěl využít stávající LCD vyjížděcí z palubní desky) s tím, že by to bylo ovládané ovládacími prvky auta ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mě "malina" dorazí nejspíše za dva týdny ("..it will be despatched the week commencing 02/07/2012").
Díky moc za test, ale hlavně za návody, které se mi určitě budou hodit :D (navíc s linuxem nemám moc zkušeností, tak tím líp).
Plánuju to mít tak "na hraní", nejvíc to budu nejspíš používat jako multimediální centrum. Taky bych se chtěl trochu naučit s linuxem...tak uvidíme...:D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych doplnil pár negativ:

- špatně navržené napájení
- chybí montážní díry
- chybí LVDS konektor na LCD (chip to umí)
- nedostupná dokumentace procesoru
- málo vyvedených GPIO
- ethernet na USB, ne na MII
- alespoň na konektor vyvedené digitální audio

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ešte by som doplnil ďalšie negatívum, ktoré nie je nikde spomenuté, hoci sa celé R-Pi prezentuje ako ideálne HTPC.
Integrovaný video dekóder má licenčne povolené iba dekódovanie H264 alias AVC, čiže napr. xvid/Divx AVI na tom prehráte iba pomocou CPU, čo pri jeho výkone môže byť problém. Rovnako chýba podpora MPEG-2, hoci toto je už fakt archaický formát, ktorý by nemal výkonnostne preťažiť ani CPU. So súbormi WMV/VC-1 si takisto asi veľmi neškrtnete, hoci niektoré Bluray disky používajú VC-1 kodek.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?
+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Umím si představit i využití jako tenký klient pro firmy. Remote desktop (Terminal Services) klient asi nebude problém a na terminálovém serveru se dá plnohodnotně pracovat. Bohužel to neodstraní nutnost mít koupené licence na Windows. Ale odpadla by správa stanic.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Firma v UK narazila především na stupidní daňovou politiku, protože z každé dovezené součástky, které se použije k případné výrobě, se platí mastná daň, zatím co když se to doveze hotové vyrobené z Číny, tak se neplatí nic.

+1
+65
-1
Je komentář přínosný?

RAspberry mam od stredy. XBMC jsem jiz vyzkousel. Pozoruji stejny problem s FullHD videi. V planu mam nainstalovat pro decka upraveny Minecraft server. Bude na siti s malou spotrebou (3W). Jsem zvedav jak bude pouzitelnej vzhledem k male pameti.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

na ten Minecraft server jsem zvědav. Měli jsem ho s kamrádem na nějakéém 1core pentiu s 2GB ram a vytížení procesoru bylo hodně vysoké. To jsme neměli ani velkou mapu. Měli jsme win verzi, tak snad pro Linux je to vyladděníší.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jko Minecraft server jsou pro RB specialni buildy v C++. Standardni Java je narocna na pamet, ktera RB chybi.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Prehrávanie FullHD videa resp. MKV cez HDMI je všeobecne problematické a na dlhú debatu.
Na plnohodnotný NAS by to chcelo gigovú sieťovku a SATA port alebo USB3

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Glan a na USB 3.0 nema procesor ani cele reseni vykon. Muselo by se to resit specializovanym chipem a to by pak spotreba vylezla nahoru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

BTW: 1007,16 CZK
Cena tak cca odpovida ...... 35$ (ono se to prepocitava ve skutecnosti z liber 31.4000 GBP podle supportu) + DPH + postovne ...... takze litr neni vylozene par stovek ..... no, ono ani tech 700 neni jen "par" stovek:)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

bez digitalneho audia to nie je htpc

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jsem daval pozor, tak se tam psalo, ze na HDMI je i zvuk. Je pravda, ze to neni dedikovane digitalni audio.

Neplanujete podobnou recenzi na Gooseberry?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Opravte si v tabulce na straně s HW konfigurací údaj o paměti. Model A má taktéž 256 MB, stejně jako model B.
Zatím jsem mezi čekajícími na Raspberry, ale vím již o jednom využití, a to jako HTPC k CRT televizoru na chatě.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

nechcem robit ot alebo reklamu, ale mohli by ste skusit mele a1000/2000 (~$90)
http://rhombus-tech.net/allwinner_a10/hacking_the_mele_a1000/
ma to allwinner A10, 512MB ram(v androide realne 150mb free), MALI-400, SD, 3x USB, LAN, WIFI, digitalny zvuk, dialkove(IR) a pravy SATA ...
nejake linuxove porty su, no prvorady je tam android (2.3 a 4.0 - toho sa tyka zvysok spravy)
pri prenose z a do pc cez ftp ide 3-4MB/s, SMB asi 6, zo SATA na flash to skackalo kolo 15MB/s so sekanim
pouzivam tTorrent Pro na sata disk a som plne spokojny (ak pred vypnutim pauznem stahovanie a rucne vypnem tT, tak po reboot nepotrebuje hashcheck)
skutocne prehra 1080p videa aj s ovladanim menu
ma to HDMI 1.4 takze nejaka podpora 3D je, ale aj tak je jednoduchsie putit side-by-side priamo do telky a nechat ju sa postarat o vsetko(s inym formatom 3D som sa este nestretol, netaham 25GB+ iso BD)
+ prehravanie videi cez siet, mountnutim CIFS
samozrejme podpora USB HDD (Samsung M2 pracuje pohodlne z 1 USB), KB, mys, dokonca 3G dongle
dialkove je celkom zaujimave, ma kopec skratiek, napriklad mouse mode umoznuje ovladat kurzor sipkami a teda ma plnu funkcnost, aj ked ovela horsie ovladanie ako mys+klavesnica

je to dost drahsie ako RPi a nema to taku komunitu, ale odmietal som cakat po ich odflaknutom launchi (ked som bol jednym co refreshovali stranky aby mohli prejavit zaujem o pre-order) a rozhodne nelutujem

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Hm, tak me to teda nijak nezaujalo .... neni pro to zadny rozumny software .... cekal bych, ze nejke z tech ISO imidzu bude nejak pouzitelne se vsim vsudy, bohuzel je to cele Linux way, takze hold neni. Doufam, ze se brzo objevi nejaka distribuce, kde bude vse zprovozneno a nainstalovano v zakladu, vse tam pojede a ze vznikne nejaky jednoduchy tutorialek jak ovladat GPIO ..... kvuli GPIO jsem to vlastne kupoval .....
Pul roku pote, co se chlubili tim, ze to umi prehravat HD Video je tristni, ze nikoho nenapadlo udelat image systemu s timto vsim, VAZNE TRISTNI!!!!!!! Kdyz jsem cetl od zacatku diskuze primo na jejich strankach, tak mi pripadli jako v pohode borci .... bohuzel se asi bude jednat o typicke linuxare, kteri razi cestu RYOAO (REPEAT YOURSELF OVER AND OVER .....) misto DRY (don't repeat yourself)!!! No, doufam, ze se nekde nejaky pouzitelny image objevi az to dostanou do rukou i inteligentni lide:)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Je to sice Linuxová záležitost, ale budou k dispozici i použitelné systémy. On se celkem dá už dnes vzít ten Raspbian nebo pro HTPC použití Raspbmc. Nicméně další pracují na Androidovi pro RasPi nebo třeba na RISC OS, grafický systém vyladěný pro takovéto procesory.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vám nebude chtít Pi nabootovat z vaší SD karty, zkuste na ní zapsat aktuální firmware (soubor bootcode.bin) z adresy https://github.com/raspberrypi/firmware/tree/master/boot

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Jo a taky se díky nový verzi FW systém podstatně zrychlí!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Dávám sem novou informaci, že nyní je možné dosáhnout zrychlení RasPi až o 50%. Vyzkoušel jsem to konkrétně na právě updatované distribuci Raspbian, no a je to hned použitelnější.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.