CDR.cz - Vybráno z IT

Testy výkonu a přetaktování

01_raspberry-pi-logo_cdr
Kompletní počítač o velikosti kreditní karty způsobil při svém uvedení nemalý poprask. Jeho využití je široké a za 35 dolarů si poradí i s Full HD filmy. V tomto obsáhlém testu se podíváme, jaké jsou jeho možnosti, zda lze přetaktovat, jaké má neduhy a zda vůbec stojí za to.

Výpočetní výkon

Kvůli CPU stavějícím na architektuře ARM11 a frekvenci 700 MHz je jasné, že svým výkonem bude těžko dosahovat úrovně ARMové elity. Pro test Raspberry Pi Model B byl využit operační systém Debian Linux s nainstalovaným benchmarkem SysBench. Aby bylo s čím porovnávat, stal se mu protivníkem Marvell SheevaPlug plug-top computer s ARM čipem na frekvenci 1,2 GHz a pro zajímavost se benchmark rozeběhl i na běžném desktopu s 3GHz procesorem Intel Core 2 Duo E8400.

17_tabulka_seovnani_vykonu_cpu_raspberry_pi

A jaký byl výsledek? Pi dosáhlo ve výsledku času 106,72 ms, výkonnější SheevaPlug mělo o něco lepší čas - 77,56 ms a PC s Core 2 Duo E8400 na oba zmiňované koukalo s velkým náskokem a výsledkem 0,85 ms.

Kvůli problémům s instalací benchmarku jsem se v CPU testu rozhodl sáhnout po výsledcích kolegů ze serveru bit-tech.net. Pokud se mi jej podaří zprovoznit, určitě je v nejbližších dnech doplním.

Přetaktování a teploty

Že potenciál většiny čipů nekončí na jejich továrních frekvencích ukazuje aktivita zvaná přetaktování. Ta za pomocí konfigurace jednotlivých komponent umožní dostat z počítače maximální výkon a ukáže, kam až možnosti daného hardwaru sahají.

18_raspberrypi-hdmi-pretaktovani_cpu

Limitem pro Raspberry Pi je podle většiny uživatelů 800 MHz, ale některé desky si poradily i s 900 MHz. Zde se při navýšení frekvencí povedlo dosáhnout poměrně výrazného nárůstu výkonu, což můžete vidět zanesené v tabulce (výše).

Běžná teplota čipů se při přehrávání HD filmů pohybovala kolem 50 - 60 stupňů. Jak skáčou teploty při použití bezkontaktního teploměru a přejíždění přes čipy můžete vidět na videu u ukázky přehrávání HD filmu. Jelikož zařízení nemá žádný chladič, je dobré být s Raspberry opatrný a do přetaktování se nepouštět, pokud nevíte co děláte. Při 900 MHz byla teplota vysoká a při dlouhodobém využití by hrozilo poškození zařízení.

Grafický výkon

Procesor je v případě Raspberry Pi spíše podprůměrný, ale grafická část čipu je v tomto ohledu na úplně jiné úrovni. Broadcom VideoCore IV, které se uvnitř čipu nachází, skrývá velmi slušný grafický výkon a dobrou podporu standardů.

Aby také ne, čip BCM2835 vznikl za účelem nasazení v multimediálních zařízeních, set-top-boxech apod. Čistě po výkonové stránce při zpracování grafiky a videa by měl být údajně až čtyřikrát výkonnější, než grafické jádro ukryté v útrobách Apple iPhone 4.

19_raspberry_pi_iphone_procesor

Surový výkon je jedna věc, ale umět ho využít je ještě důležitější. To je právě sféra, kde má Raspberry kvůli raným fázím vývoje distribucí co dohánět. Dá se to pochopit, neboť je v prodeji krátkou dobu a je tedy nepochybné, že se situace bude zlepšovat.

Přesto je výsledkem této situace fakt, že potenciální výkon je mnohem větší, než v současné době systémy využívají. Hardwarová akcelerace 3D je na použitém čipu sice možná, ale např. v Debian Linuxu defaultně chybí její podpora a je nutné jí doinstalovat.

20_Quake-3_raspberry_pi_hra

Stejně tak si s přehráváním 1080p videa v základu oficiální systémy neporadí, ale určitě vás potěší zpráva, že XBMC nemá s přístupem k dekodéru H.264 problém a přehraje jej v celoobrazovkovém módu bez větších potíží. Dokud však nebude podpora zakomponována do základních distribucí, bude Raspberry směřovat pouze mezi počítačové nadšence, kterým nevadí se ve věcech hrabat.

V úvodu padla zmínka o hře Quake 3, která je takovou věčnou legendou v multiplayer hraní. Na vysoké detaily zvládá běžet vcelku plynule, a abychom nezůstali jen u slov, bude nejlepší si vše ukázat na následujícím videu.

Přehrávání videa

Účelem dnešního testu bylo hlavně ukázat, co miniaturní počítač zvládá z pohledu běžného užívání. K tomu nám v tomto testu posloužila dvojice videí ve vysoké kvalitě. První, v rozlišení 720p, nebylo pro Raspberry problémem, přičemž při přehrávání šlo poměrně svižně vykonávat i pohyby v menu.

To se nedá říci o Full HD videu, které sice běželo plynule, ale při stisku klávesy nebo náročnější scéně docházelo k rozsáhlým záškubům. Pohyb v menu byl při přehrávání skoro nemožný a PI špatně reagovalo. Nic to nemění ale na faktu, že si s Full HD poradí. Když už na podobný film koukáme, málokdy budeme v jeho průběhu přepínat. S dalšími aktualizacemi OS se podobných neduhů určitě zbaví.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Raspberry Pi v praxi: Detailní test miniaturního počítače za pár stovek

Sobota, 22 Září 2012 - 11:51 | Enigma | Dávám sem novou informaci, že nyní je možné...
Sobota, 22 Září 2012 - 11:44 | Enigma | Je to sice Linuxová záležitost, ale budou k...
Sobota, 14 Červenec 2012 - 21:22 | dsarewtrewq | Jo a taky se díky nový verzi FW systém podstatně...
Sobota, 14 Červenec 2012 - 19:46 | dsarewtrewq | Pokud vám nebude chtít Pi nabootovat z vaší SD...
Čtvrtek, 5 Červenec 2012 - 10:32 | kypec | Ešte by som doplnil ďalšie negatívum, ktoré nie...
Neděle, 1 Červenec 2012 - 04:07 | BTJ | Hm, tak me to teda nijak nezaujalo .... neni pro...
Úterý, 26 Červen 2012 - 08:51 | Ladislav Mikeš | nechcem robit ot alebo reklamu, ale mohli by ste...
Pondělí, 25 Červen 2012 - 22:03 | Enigma | Opravte si v tabulce na straně s HW konfigurací...
Neděle, 24 Červen 2012 - 20:31 | Martin | Pokud jsem daval pozor, tak se tam psalo, ze na...
Neděle, 24 Červen 2012 - 17:24 | roy batty | bez digitalneho audia to nie je htpc

Zobrazit diskusi