CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Velký test elektronických čteček knih. Na čem si nejlépe počte český zákazník?

Opět zlobí přihlášení :-(
Na stránce s anketou, kterou čtečku bych si vybral, nejsem přihlášený. Klepnu na odkaz "přihlásit" a ejhle, jsem přihlášený. Proklikám se opět na anketu, a nejsem přihlášený...
To přihlašování průběžně zlobí (jak na CDR, tak na DIIT), zkuste to opravit.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Předáno kompetentním lidem.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Dík. Ještě upřesním. Vlezu na titulní stranu cdr.cz a vpravo nahoře je "blogy" a "přihlásit". Po klepnutí na "přihlásit" ale už jsem přihlášen. Schválně jsem dal "odhlásit" a znovu "přihlásit", ale po opětovném přechodu na titulní stranu cdr.cz mám vpravo nahoře opět "blogy" a "přihlásit" (jsem jakoby odhlášený). Ale při vstupu sem, do diskuse, jsem přihlášený... Třeba to pomůže :-)
Jinak mám Firefox 13.0.1, Win 7 pro cz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně to občas dělá podobné ptákoviny v IE9. Mám tam Odhlásit, chci psát do diskuse, nejsem přihlášený, musím dát Odhlásit a znovu přihlásit... Ale jen někdy, teď zrovna ne. Je v tom nějaký zmatek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ještě jeden hint. Pokud se přihlásím, ale potom jsem na některých stránkách jakoby odhlášen, tak pomůže za URL dopsat "/?". Tím AFAIK vynutí nové načtení stránky ze serveru, napříč každou možnou proxy či keší po cestě.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

na macu pres firefox (i safari) vsechno v pohodede...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Mám e-ink reader Sony PRS-600 s dotykovým ovládáním a nedá se u ní přehlédnout pár neduhů dotykových displejů. Jde o lesknutí se displeje a také písmo není tak ostré, jako třeba u nedotykového Kindlu (ono to není tak vidět, když není s čím porovnat, protože písmo je stále perfektní, ale když vedle toho položíte Kindla, tak je to nebe a dudy).

Čili by mě zajímalo, zda je na tom nová generace dotykových čteček lépe.

Další věc co by mě zajímala je, zda je možné plynule zoomovat PDFka, nebo jen po krocích (toto mě příšerně štve u mojí Sonky).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jak jiné dotykáče, ale speciálně u PRS-T1 není dotyková vrstva. Snímání se provádí pomocí infra snímačů (a přisvícení) ze stran. Ale i tu těch novějších kapacitních snímačů bych očekával, že budou umístěny zespodu displeje a nebudou vadit. Ale chtělo by to vidět naživo...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Osobně barvu u čteček vidím jako minimální problém a nechápu celou tu "hysterii" okolo barevného e-inku. Popravdě - když se zamyslím nad tím, kdy jsem naposledy četl nějakou literaturu, ve které by byla barevná fotka nebo obrázek - tak to bylo u nějaké literatury faktu na prostředních křídových osmi listech, jinak opět jen text.

Chápu, že masa chce barvičky, protože a) komiksy a b) více barev = více adidas, ale se současnou generací e-book readerů jsem naprosto spokojen.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A co treba e-booky pro deti? To je docela novy trh.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jednak, jak píše Noxík, jsou knihy pro děti, kde má barevná ilustrace své místo.
Dále různé encyklopedie, cestopisy, atlasy,... Je spousta publikací, kde se bez barvy neobejdeš, nebo to bude takové nemastné, neslané. A potom hlavně časopisy, které teď v papíru vychází jedině v barvě.
Zkrátka, má-li eInk vytlačit klasický papír, musí dostat barvu. A on ji dostane a papír vytlačí. Ne hned, ale pomalu a jistě. Papír se stane raritou a drahým, nepohodlným luxusem.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl bych mít tuto jistotu. Osobně si myslím, že se tak nestane, protože na encyklopedie a knížky pro děti je už teď mnohem vhodnější tablet. U dětí se tak nějak nedá očekávát měsíční pobyt v divočině, takže bateriová výdrž není problém a tablet nabízí pro obě skupiny víc než e-ink zařízení. Ono taky knížka s fotkama v 4096 barvách nebude žádné terno a nijak zvlášť víc se v nejbližší době nechystá.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o výdrž, ale displej. Na aktivním svítícím displeji se nedá číst. K tomu ledaskdy mizerné možnosti nastavení podsvícení a bídné pozorovací úhly... Na čtení je eInk lepší, alespoň já bych neměnil.
Ale to neznamená, že někomu ten tablet nebude vyhovovat víc. Nehledě na to, že s dostatečně rychlým a barevným eInkem (nemluvím o současných pokusech s barvou), nebude problém udělat tablet s eInk displejem, že. Jenom to chce nebýt uzamčen v dnešním stavu vývoje techniky. :-)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Encyklopedie, fotky, ale hlavně grafy a mapy, obecně je hromada dokumentů, které nejsou kniha a využívají barvy k přehlednosti a na čtečce se s nimi pracuje lépe než tabletu...

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Díky za test. Akorát mě zarazilo, že se tam neobjevil nic z nabídky PocketBooku. Proč?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zaujalo mě rozlišení čtečky Crono. Mohli byste napsat, jestli je to viditelné, rozeznatelné, v porovnání s ostatními čtečkami? Mělo by se to projevit hlavně při čtení pdf, tedy aspoň si to myslím.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Docela by me zajimalo jestli ma nekdo zkusenost s Nookem Touch. Idealne s verzi, ktera ma podsviceni.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, tak to není podsvícení, ale nasvícení (ne back-light, ale front-light). V zásadě totéž, co eInk + led lampa, ale nasvícené rovnoměrně :-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Přemýšlím o tom, že bych manželce pořídil něco na čtení převážně DOC(X), PDF tak, aby si byla schopná dokumenty pohodlně (tzn. jednoduše s co nejtriviálnější obsluhou) nakopírovat do přístroje (pokud možno kompaktních rozměrů s možností škálování velikostí písma kvůli pohodlnějšímu čtení) a následně si dokumenty přečíst někde v pohodlí (doposud buď překousává sezení u monitoru nebo tiskne a tahá papíry - neekonomičnost).
Má smysl přemýšlet o nějaké čtečce nebo raději tabletu? Je mi jasné, že tablet nabídne kromě barev i univerzálnější použití, ale surfování přes domácí WiFi, koukání na filmy, poslouchání hudby je na žebříčku priorit někde na nejspodnější příčce. Stejně tak stahování a čtení knih nebo časopisů (knihy nečte, tudíž ani nekupuje).
Suma sumárum - lze uvažovat o čtečce v případě, že chci pohodlně (tzn. bez nějakých konverzí) jenom nakopírovat PDF či DOC(X), odpojit a na zahradě nebo jinde v pohodlném křesle přečíst?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"Suma sumárum - lze uvažovat o čtečce v případě, že chci pohodlně (tzn. bez nějakých konverzí) jenom nakopírovat PDF či DOC(X), odpojit a na zahradě nebo jinde v pohodlném křesle přečíst?"
Ne. Pokud nechceš PDF/DOCX převádět do podoby skutečné eKnihy, tak to bude bída. Na A4 PDF, tak aby se četla pohodlně, by bylo lepší mít nějakou 9" čtečku, nebo tablet. DOCX nevím, jestli nějaké čtečky podporují nativně, ale zpravidla jej lze převést jednoduše (ve srovnání s PDF).

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

PDF (Cisco atd.) citam na Kindle DX. Zvlada otvarat aj tie od Ciscopress a Safari, neviem presne aku ochranu maju kedze som to neriesila lebo otvorit ich vie :-)

Format Microsoft Wordu snad ani nikdy nebol povazovany za nejaku platformu pre e-booky. Daj si to vytlacit do PDF a posli na citacku. Niketore programy (Calibre atd.) to snad vedia aj zautomatizovat.

Jednoduchy transfer = pripojim k PC a tvari sa to ako mass storage. Mozes si ich tam roztriedit do adresarov, ale system adresare na zariadeni ignoruje a dokumenty zobrazi vsetky na jednom mieste. Dokumenty sa daju aj posielat mailom na Amazon ucet, DX ma 3G pripojenie po celom svete "v cene".

Inak Amazon ponuka aj sluzbu konverzie - posles si dokument na svoj Amazon e-mail a Amazon ti toposle do citacky v nativnom formate pre Kindle. Tato moznost funguje na vsetky citacky, nielen na DX.

Akorat nesplna poziadavku kompaktneho zariadenia, je velky asi ako iPad.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den,
mohl by jste prosím otestovat také čtečky od firmy PocketBook? Z vlastní zkušenosti mohu soudit, že ve vašem testu by určitě ostudu neudělali, ba naopak. Jedná se dnes o jedny z nejlepších čteček s výbornou podporou formátů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ad Sony PRS-T1 - Sony nedodává oficiální češtinu - info tři neděle staré, kdy jsem se po čtečce sháněl já. A v té době tvrdilo, že češtinu ani výhledově dodávat nebude. Čeština je dohrána dodatečně místo původní holandštiny, takže když si šťastný majitel čtečky zaktualizuje FW, po naběhnutí bude mít čtečku v holandštině...
A nezbude mu nic jiného, než ji odnést/odeslat prodejci a s důvěrou v něj jej požádat o opětovné dohrání / zajištění dohrání češtiny. Pokud prodejce nedováží čtečky z Polska a je vstřícný, češtinu bez problémů zajistí (netuším, jestli si něco nenaúčtuje), ovšem zákazník si holt pár dní počká...
Jinak jsem na ni (čtečku od Sony) četl jen samou chválu :)

ad PocketBook - nenašel se nikdo, kdo by tuto velmi konkurenceschopnou čtečku nabídl do testu ?? Docela škoda...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak crono ma posadilo na zadok, v dobe kedy vsetci tlacia WPA/WPA2 a nepodoporovat ho, je ako na notebook miesto RJ-45 strcit BNC konektor .... takze si znacim, ze crono ma wifi iba na papieri v praxi takmer nepouzitelne ....

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

No, kdyby někdo chystal nějakou další recenzi (či doplnění recenze), tak mě by jako uživatele hodně zajímala i práce s poznámkami. Jednak v e-knize, v PDF, ale také mimo knihu, pořizování vlastních poznámek a malůvek (u dotykových modelů). A to celé včetně možností dalšího zpracování, jako například přenos do PC, tabletu, cloudu, potom zobrazení a možné úpravy mimo čtečku. Ideálně srovnání SONY PRS-T1, Pocketbook Touch a Bookeen Odyssey :-)
---
Mimochodem, třeba ten Pocketbook Touch nabízí TTS (text to speech - strojové předčítání) pro 4 jazyky vybrané z 26 možných. To taky není úplně mimo. Třeba když mě zajímá, jak se (snad) správně čte nějaký cizí text...

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím. Vzhledem k časté zmínce o čtečkách Pocketbook se na ně v budoucnu určitě podíváme. Budeme rádi i za další návrhy, na co se u produktů příště zaměřit. Díky ;-)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Nezbyva mi, nez Vas vzit za slovo a doufat, ze me prosby budou vyslyseny:
1. Pokud je v baleni nabijecka, prosim uvedte kolik ma mAh a zda ma jaky ma konektor. Jde mi o to, aby clovek vedel, zda touto nabijeckou muze nabijet i napr. mobil.
2. Velice chvalim uvadeni maximalnich kapacit pametovych karet. Bylo by mozne to pro jistotu i vyzkouset? Kdyz vyrobci pisou 8GB u vyrobku, ktere zvladaji i 32GB, co kdyz nekde lzou v opacnem smeru?
3. Pripojuje se ctecka jako USB mass storage? Zatim jsem o necem jinem neslysel, ale o digitalnich fotacich jsem si to donedavna myslel taky a zamernou vadu zarizeni zjistil az po koupi.
4. Nejaka ctecka podporujici PDB by nebyla? Jeste pred nedavnem byla jedna jedina na Alze, dnes uz ani tam.
5. Umi ctecky tridit knihy podle adresaru?
6. Docela sikovna funkce pri cteni na PDA Palm byla, ze pri otoceni stranky zobrazil jako prvni radek prave posledni radek predchozi stranky, ma to jeste dnes nektera ze ctecek.
Jinak dekuji za super clanek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji Vám za zajímavé nápady. Prosby našich čtenářů vyslyšeny budou a určitě se na tyto faktory v budoucích recenzích zaměříme. ;-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

1/ Hodláš kupovat čtečku podle toho, jestli má nabíječku kompatibilní s tvým mobilem? Nehledě na to, že cokoliv, s nabíjecím konektorem microUSB, lze nabíjet USB nabíječkou. Lepší je mít nějakou značkovou nabíječku, ale stačí i levný číňan.
2/ Obráceně se toho bát nemusíš. Ale občas udělají paskvil, který je z nepochopitelného důvodu kapacitně omezen, jindy jenom nemají vhodnou kartu k otestování. Pak uvádí nějakou nestandardně malou kapacitu karet, ale někdy fungují i karty větší...
3/ U čteček jsem o ničem jiném, než USM neslyšel, ale máš pravdu, že je ještě jeden typ připojení - speciálně pro multimédia. Nicméně i ten druhý způsob je určitý standard.
4/ PDB není formát, bývalý palmista bys to měl vědět :-) Pravda, většina knih v PDB je ve formátu Mobi, což čtečky zpravidla zvládají. Další možnosti, pokud se jedná o knihy v PDB jsou například AportisDOC (též známý jako PalmDoc), zTxt, Plucker, iSilo... Tyto formáty však čtečky neuvádějí a asi ani neumí.
5/ Jak které (Bookeen asi jo, alespoň můj Opus to umí).
6/ Heh, nemluvě o automatickém dělení slov podle "hyphenation" slovníku. :-( U tohodle mají čtečky pořád co dohánět.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

1. Chci vedet, co kupuji. A jestli budu muset kupovat dalsi silnejsi nabijecku na vsechno.
2. Diky.
3. Po te zkusenosti s fotakem Canon uz neverim nicemu co nevyzkousim. Ten druhy je Media Tranfer protokol a ten zas neumi nektera zarizeni, napr. jeden tablet s Androidem mi to nebere, TV kupodivu ano.
4. Ano, myslim PalmDoc, ale vetsina nepalmich lidi to zna jako PDB. Podle me nejlepsi format na text (zkomprimovane TXT), bohuzel dnes jiz nepodporovany.
5. Treba Kindle to pry zas sam o sobe neumi, jen externim softwarem. Jen me zajimalo, jak jsou na tom ostatni vyrobci.
6. Tuhle funkci zas neznam ja. Ono obecne dnes zarizeni hloupnou a ztraceji funkce, drive bezne. Snad uz se aspon konecne dockame ctecek s podsvicenim, prodeje pridavnych lampicek jim snad musi napovedet ne?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

1/ Chápu, ale pokud má zařízení mini/mikro-USB na nabíjení, tak ta nabíječka není důležitá, protože stačí jakákoliv mini/mikro-USB, libovolný USB port v PC, notebooku, USB nabíječce...
2/ Jo, MTP :-) Kupodivu to lépe funguje na Linuxu (připojí se to normálně jako jakýkoliv jiný disk), než ve Windows (potřebuješ WMP a vytváří to virtuální zařízení bez písmenka, nedostupné z filemanageru) :-/ Důvodem je prý snaha odstínit souborový systém připojeného zařízení od hostitelského zařízení. A nemám to rád :-)
6/ No, spousta těch "vychytávek" vychází z dob Palmů, kde malý displej dotlačil programátory k opravdu graficky úsporným SW. Navíc to psali hlavně pro sebe. Některé čtečky dělení slov umí, ale jenom v Angličtině a ještě to není zdokumentovaná funkce... Mě to třeba vadí při větším písmu. Dvě slova na řádek, s mezerou větší, než delší z obou slov je fakt bída.
-----
IMHO je problém v tom, že primárně se výrobci snaží prodat HW a teprve následně uvažují o SW, který ten HW pohání. Navíc, nevím proč, si spousta z nich myslí, že nejlepší cesta je zařízení uzamknout a uživateli povolit jen minimální možnosti nastavení... Třeba PRS-T1 jede na Androidu a když se to oháčkuje, tak lze doinstalovat i některé jiné aplikace z marketu (ne vše funguje kvůli displeji).

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Osobne netrpelive cekam na ctecku (resp. zarizeni s eInk displayem) s normalnim otevrenym linuxem. Aby tam treba fungoval (pres WiFi) rsync.

Pro redakci: Slo by tuto otazku podrobneji probrat? U jedne ctecky pisete Linux 2.6.31, u druhe Android, ale neni receno, jestli tam lze doinstalovavat dalsi aplikace, resp. pokud je nutny JailBreak jak zminil Peca u PRS-T1 tak jak je narocny.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Asi takhle. Co vím, tak není žádná "otevřená" čtečka v tom smyslu, že by si na ni uživatel nahrál co chce. Jestli je to opravdu kvůli DRM, nebo jenom kvůli jakémusi chránění firemního "know-how", to nevím. Ale vše, ať je to nad Andoridem, či linuxem, je nutné "jailbreaknout"/hacknout, aby tam šlo dohrávat jiné aplikace.
U zařízení bežících nad Andoridem (PRS-T1 a snad nějaký Nook od B&N) je možné po hacknutí zprovoznit i market, ale kvůli specifickému HW a displeji ledasco nechodí...
U zařízení nad linuxem je zase nutné shánět speciální sestavení aplikací pro danou platformu. Nevím, jestli se dělají i aplikace pro jinou čtečku, než Kindle keyboard.
Co vím, tak něco je pro Kindle keyboard, na který Amazon sliboval KDK (Kindle development kit), který je ale pořád ve stavu "omezená beta" s přístupem pro vybrané vývojáře.
Ideální je asi začít hledat na http://www.mobileread.com/forums/index.php

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

1. Kdyz nekam pojedu a nechci tahat moc kramu, tak je idealni 1 poradna nabijecka plus treba usbmini a micro kabel.
2. Tu nedostupnost z filemanageru nesnasim a osobne bych takove zarizeni okamzite prodal a kupil jine, bohuzel se mi podarilo nekomu toto doporucit, protoze takovy podraz jsme proste necekal.
3. Presne tak, mame super vykonny HW, ale SW je stale hloupejsi a hloupejsi.

Osobne bych uvital nejakou nezavislou ctecku, kde se bude vyrobce dlouhodobe snazit udrzovat SW a ne jen chrlit spoustu modelu s vadami a bez podpory.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

MTP taky nesnáším. Hlavně nechápu, že každé čínské zařízení za pár stovek připojím k USB a můžu si tam dělat co chci, pohodlně, bez čekání, bez omezení. Ale canon za 10k musí dělat obstrukce, kopírovat to z toho jde jenom v průzkumníkovi, nahrávat nejde snad vůbec, navíc se to připojení inicializuje minutu za mohutného škrabotu disku počítače.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasima pridam svoje:
Fotak natoci film v HD ve formatu MOV, ale kdyz se je pres kabel pokusim zkopirovat do pocitace s Windows XP, tak se to cele sekne. Cili jedine cteckou, kterou clovek ne vzdy ma u sebe.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ještě doplnění - na stránkách http://www.c-crono.com/download.html
je ke stažení fw 19.1, který přidává podporu wifi s WPA.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že počet čteček v testu byl takhle omezený, navíc kromě SOny PRS ty otestované čtečky jsou málo rozšířené, skoro neznámé.
Zajímaly by mě populární čtečky, např. Pocketbook Touch 622, E-Reading verze 2, Kindle Touch.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"Bookeen Cybook Odyssey, král v podpoře formátů" - dál číst nemusím. Nazvat čtečku, která umí v podstatě jeden formát (nepočítám PDF), králem v podpoře formátů, to je autor hodně velký umělěc.

Doporučuji spíše čerpat informace na fórech nebo u specialistů, buď na zahraničních webech nebo na http://www.ebook-ctecky.cz/blog/ (ale tam tak nějak spí...)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ještě bych do budoucna doporučil Prestigio Libretto PER5162B - TO je u mě král formátů :-) Jen tak HW klávesnice mi přijde jako zbytečný luxus a trochu bych měl výhradu k rychlosti obracení stránek a v některých případech zlobí češtin, ale schválně bych je rád viděl v porovnání s ostatními. Velmi specifická je například jejich barva "papíru" - na rozdíl od třeba Amazona, který je perleťově bílý, tohle vypadá spíš jako paperback, takový trochu víc zažloutlý a mě osobně mnohem příjemnější.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Čtečky Prestigio mohou být králem formátů, ale jde o nablýskaný čínský šunt, podpora bída a reálná zkušenost hodně nepodobná papírovým předpokladům, i co se týče těch formátů. Pokud chce někdo čtečku, co toho přechroustá hodně (což není dle mého to hlavní, ale budiž), doporučuji čtečky PocketBook, např. http://axos.cz/pocketbook-626-touch-lux-2-sedy-p61

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den. Neplánujete nový test ebook čteček? Mám rád tyto velké srovnávací testy, na webech zabývající se jen čtečkami, např. http://ebookexpert.cz/ nic takového není.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.